Op zoek naar uw ideale zorgverzekering
Heb je ooit al nagedacht over je oude dag? Tijdens je oude dag is het best normaal dat je op een bepaald moment wat extra hulp kan gebruiken, en dus zorgbehoevend wordt. Het is mogelijk dat u zelfs bij de meest doordeweekse handelingen hulp nodig hebt: opstaan en aankleden, even over en weer naar de winkel, het koken… Wat nu een fluitje van een cent is, kan op je oude dag een uitdaging van jewelste zijn. Terugvallen op zorgverlening kan, maar is niet goedkoop. Gelukkig werd daarom het concept van de zorgverzekering bedacht: wie hulpbehoevend wordt, kan met een zorgverzekering terugvallen op een bijkomende tegemoetkoming en dus financiële gemoedsrust.
-
Top 3
Voordelen
-
Europ Assistance Comfortlife tijdelijk
- 30 dagen
- gepersonaliseerde bijstand
- medisch transport
-
Europ Assistance Comfortlife jaarlijks
- 1 jaar
- gepersonaliseerde bijstand
- medisch transport
Wat is een zorgverzekering?
Een zorgverzekering biedt financiële gemoedsrust voor wie zwaar zorgbehoevend wordt. Zorgverlening is niet goedkoop, en wordt amper of niet terugbetaald. Om financiële zorgen te besparen werd de zorgverzekering in het leven geroepen: met een polis bescherm je jezelf tegen financieel leed wanneer je beroep moet doen op zorgverlening. Je krijgt een extra vergoeding die aangewend kan worden om je zorgverlening te betalen.
Het maakt vaak niet uit waar je wordt verzorgd: dit kan zowel thuis zijn, in een assistentiewoning of serviceflat, of in een woon- en zorgcentrum. Ook wie je verzorgt (familie, of professionele hulpverleners) is niet van belang. Een zorgverzekering kan bovendien zowel worden afgesloten voor begunstigden met een fysieke als psychische zorgbehoevendheid, zoals dementie.
Is een zorgverzekering verplicht?
Wie ouder is dan 25 en in Vlaanderen woont is verplicht om zich aan te sluiten bij een zorgverekering. Dit kan je bij een systeem van zorgkassen. Je bent zelf vrij om te kiezen bij welke zorg kas je jezelf aansluit.
Wie ouder dan 25 is en in Brussel woont, kan zich vrijwillig aansluiten.
Wat als je de zorgverzekering niet betaalt?
Als je niet betaalt, dan is je zorgkas verplicht om dit te melden aan de Vlaamse overheid. Wie drie jaar niet betaalt – en dit hoeven geen drie opeenvolgende jaren te zijn – krijgt een boete opgelegd, bovenop de achterstallige bijdragen. Bovendien zal, voor elk jaar dat je niet betaalde, de zorgvergoeding 4 maanden worden uitgesteld. Wie dus drie jaar niet betaalde, zal op zich al twaalf maanden geen zorgvergoeding betalen.
Het afsluiten van een zorgverzekering
Het doel van een zorgverzekering is een afgesproken bedrag opzij te zetten. De verzamelde som kan worden deels of volledig worden afgekocht wanneer zware en permanente zorgbehoevendheid wordt vastgesteld, zodat hiermee de eerste periode van zorgbehoevendheid kan worden overbrugd.
Na deze periode zorgt de zorgkas waar je aangesloten bent voor een levenslange uitkering van een vooraf bepaald bedrag.