Schuldsaldoverzekering

 

Op zoek naar uw ideale schuldsaldoverzekering

Het is zover, je neemt de grote stap: je sluit een woonlening of hypothecair krediet af voor de woonst van je dromen. Voor velen is dit één van de belangrijkste momenten in hun leven. Wie koester er immers niet de droom om een gezin uit te bouwen in een prachtige woning? Toch schuilt een ongeluk vaak in een klein hoekje, en is het ook belangrijk om voorbereid te zijn op eventuele tegenslagen. Natuurlijk wil je dan ook dat je gezin beschermd is in het geval je er plots niet meer bent.

Met een schuldsaldoverzekering vermijdt je dat nabestaanden worden opgezadeld met een schuldenberg en het afbetalen van uw hypothecaire lening.

  • Top 3

    Voordelen

  • Schuldsaldo

    Axa

    • Competitief tarief
    Meer weten
 

Wanneer een schuldsaldoverzekering afsluiten?

Een schuldsaldoverzekering is een overlijdensverzekering die verbonden is aan uw hypotecaire krediet. Wanneer je dus bij een bank langsgaat voor het afsluiten van een woonlening, zal je gevraagd worden om een bijkomende schuldsaldoverzekering af te sluiten. Veel banken bieden bovendien een aardige korting op je hypothecair krediet wanneer je de schuldsaldoverzekering bij hen afsluit – al geeft natuurlijk niet elke bank je de vrije keuze.

Hoe werkt een schuldsaldoverzekering?

Bij overlijden van de kredietnemer betaalt de verzekeraar het volledige schuldsaldo van het krediet terug. Je gezin of andere nabestaanden hoeven het hypothecaire krediet dat je aanging bij de bank dus niet verder af te betalen. Je vermijdt op die manier dat de schulden die verband houden met je woning worden overgedragen naar je partner of kinderen. Met andere woorden: je zadelt hen niet onnodig op met een torenhoge schuldenberg, maar beschermt hen voor dit financiële ongemak. Bovendien zullen ze op deze manier het huis dus niet moeten verkopen bij gebrek aan financiële middelen.

Op die manier bescherm je het gezin wanneer je door ongelukkige omstandigheden zou wegvallen. Vergeet bovendien niet dat je gezin op dat moment door één van de donkerste periodes van rouw en verdriet moet. Financiële zorgen zijn ongetwijfeld het laatste waar je partner en eventuele kinderen nood aan hebben. Een schuldsaldoverzekering heeft dus een veel grotere impact dan vaak wordt verwacht.

Hoe lang loopt een schuldsaldoverzekering?

Bij een schuldsaldoverzekering is de looptijd van een polis altijd gelijk met die van de hypothecaire lening. Leen je op 25 jaar, dan zal je schuldsaldoverzekering je ook gedurende 25 jaar dekken. Je schuldsaldoverzekering eindigt automatisch wanneer het verschuldigde krediet volledig is afbetaald.

Het afsluiten van een schuldsaldoverzekering

Voor het afsluiten van je schuldsaldoverzekering zijn er enkele mogelijkheden. Niet elke bank geeft je de vrijheid om te kiezen waar je deze afsluit – vaak zijn er immers zeer grote voordelen verbonden aan je lening indien je de schuldsaldoverzekering bij dezelfde bank afneemt. Moest je toch de keuze hebben, dan kan je altijd terecht bij een gespecialiseerd verzekeringskantoor in schuldsaldoverzekeringen. Mogelijk ligt het tarief dat je hier krijgt lager.

Hoewel de premie dus kan verschillen wordt er echter altijd gebruik gemaakt van een voorafbepaalde berekeningsmethode. De gekozen premies worden berekend volgens een basistarief, verhoogd met premies naargelang het rookgedrag, de leeftijd en de gezondheidstoestand van de verzekerde. Iemand die er een minder gezonde levensstijl op nahoudt draagt immers een groter gezondheidsrisico met zich mee. Bedenk immers dat een hypothecair krediet vaak over enkele decennia loopt. De levensstijl van de kredietnemer is dus belangrijk, en beïnvloedt sterk de premie van de schuldsaldoverzekering.

Om te weten te komen wat voor levensstijl je erop nahoudt, zal men een klein onderzoek verrichten.Afhankelijk van de gekozen voorwaarden kan dit variëren van een eenvoudige medische vragenlijst tot een volledig een medisch onderzoek.

Je kan betalen via een éénmalige premie, of periodiek op maandbasis, per kwartaal of per jaar.

 


Recente artikels over uw schuldsaldoverzekering:

Lees alle artikels over:

Let op: geld lenen kost ook geld.