Categorie: Schuldsaldoverzekering

De medische vragenlijst voor uw verzekering: dit mag u verwachten

Voor steeds meer verzekeringen zal u als verzekeringnemer gevraagd worden om een medische vragenlijst in te vullen. We denken bijvoorbeeld aan levensverzekeringen, verzekering voor een gewaarborgd inkomen, een schuldsaldoverzekering, en meer. Vaak weet men echter niet welke informatie zal worden gevraagd. Om het invullen wat vlotter te laten verlopen, sommen we hier enkele voorbeeldvragen op waarmee u kan worden geconfronteerd.

  • Uw beroep. Er wordt vaak rekening gehouden met risicoberoepen zoals stuntman, bodyguard of militairen.
  • Uw alcoholconsumptie: hoeveel glazen u dagelijks drinkt.
  • Of u roker bent, of gerookt heeft in de afgelopen 12 maanden.
  • Of u verdovende middelen (drugs) gebruikt heeft in de afgelopen 10 jaar, met welke frequentie en wanneer u bent gestopt.
  • Of u ooit een medisch advies heeft gekregen om te stoppen met drinken, roken of druggebruik.

Ook wat betreft medische aandoeningen wordt u ondervraagd:

  • Aandoeningen aan de hart- en bloedvaten: hartgeruis, een hartinfarct, hartkloppingen of hoge bloeddruk
  • Bloedarmoede, afwijking van de bloedstolling of leukemie
  • Beroertes, verlamming, epilepsie, multiple sclerose
  • Psychische aandoeningen zoals psychose, depressie, zelfmoordpogingen of schizofrenie
  • Tumoren of kanker
  • Diabetes
  • HIV, aids, tuberculose, malaria, geslachtsziekten
  • Blaas- of nierontstekingen, incontinentie

Uiteraard is dit slechts een greep uit alle mogelijke vragen. Uw verzekeraar informeert en begeleidt u graag bij het invullen van uw medische vragenlijst.

Uw schuldsaldoverzekering betalen: in één keer of gespreid?

Wie een schuldsaldoverzekering afsluit bij zijn hypthecair krediet zal meerdere mogelijkheden voorgesteld krijgen om hieraan te voldoen. Afhankelijk van het risicoprofiel kunnen er namelijk aanzienlijke kosten verbonden zijn aan zo’n schuldsaldoverzekering, waardoor de financiële lasten niet altijd even makkelijk te dragen zijn. Door de hoge vastgoedprijzen staan budgetten alsmaar meer onder druk. Ook jonge kopers, die over het algemeen minder kapitaalkrachtig zijn dan meer gevestigde gezinnen, kunnen over het algemeen minder kapitaal ophoesten.

Er zijn daarom meerdere mogelijkheden om een schuldsaldoverzekering te betalen:

  • De eenmalige premie: Het totaalbedrag wordt in één beweging betaald wanneer de lening wordt afgesloten. Dit betekent dat er in de meeste gevallen meteen enkele duizenden euro’s op tafel worden gelegd. De financiële middelen moeten dus ook beschikbaar zijn op dat moment. Het voordeel is echter dat dit vaak de goedkoopste oplossing is. Let wel op dat, indien uw krediet wordt herzien of u het verschuldigde kapitaal vroeger terugbetaald dan de looptijd van uw lening, uw schuldsaldoverzekering reeds betaald is. Het reeds geïnvesteerde geld bent u in dit geval dus onherroepelijk kwijt.
  • De periodieke afbetaling: Het is uiteraard ook mogelijk om de betaling te spreiden in de tijd, en zo op vaste tijdsstippen een kleiner bedrag te betalen. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid dit maandelijks, trimestrieel, halfjaarlijks of jaarlijks te doen. Dit is duurder dan de eenmalige premie, maar uiteraard draaglijker doordat u niet meteen met een hoge factuur wordt geconfronteerd. Een periodieke afbetaling loopt maximaal gedurende 2/3de van de looptijd van uw hypothecair krediet.

Uiteraard is het aan u om  te bepalen wat de meest aangename manier is om de schuldsaldoverzekering te betalen.Desalniettemin zijn er nog steeds grote verschillen in de hoogte van de premie, afhankelijk van de maatschappij waarbij u zich een schuldsaldoverzekering aanschaft. Vraag dus altijd een offerte bij meerdere aanbieders, en overweeg grondig alle voorwaarden.

Betaalt u als man meer voor uw schuldsaldoverzekering?

Van tijd tot tijd steekt een eigenaardig weetje over schuldsaldoverzekeringen de kop op: mannen zouden een hogere premie betalen dan vrouwen. Als motivatie voor deze vreemde gang van zaken komt men met een voor de hand liggende oorzaak aandrafven. Het risicoprofiel is immers hoger, zo klinkt het dan, omdat mannen vaker in aanraking komen met gevaren in zowel het beroeps- als privéleven.

Maar klopt deze stelling? We gingen op onderzoek uit, en kunnen u alvast verklappen dat hiervan niets blijkt te kloppen. Mannen betalen een even hoge premie dan vrouwen bij het afsluiten van een schulsaldopolis.

Of dat is alleszins tegenwoordig het geval, door een in 2012 onder Europese druk ingevoerd unisekstarief. Daarvoor kon het effectief gebeuren dat mannen een hogere prijs betaalden voor de schuldsaldoverzekering. Het geslacht van de verzekeringnemer mag nu dus geen criteria meer vormen voor het bepalen van de premie. Maar dat heeft uiteraard ook gevolgen: verzekeraars kijken nu des te meer naar andere criteria die te maken hebben met de levensstijl van de kandidaat-verzekeringnemer. Een positieve levensstijl werpt dus niet alleen vruchten af voor uw gezondheid, maar ook voor uw portomonnee.

Let op: geld lenen kost ook geld.