Uw schuldsaldoverzekering betalen: in één keer of gespreid?

Wie een schuldsaldoverzekering afsluit bij zijn hypthecair krediet zal meerdere mogelijkheden voorgesteld krijgen om hieraan te voldoen. Afhankelijk van het risicoprofiel kunnen er namelijk aanzienlijke kosten verbonden zijn aan zo’n schuldsaldoverzekering, waardoor de financiële lasten niet altijd even makkelijk te dragen zijn. Door de hoge vastgoedprijzen staan budgetten alsmaar meer onder druk. Ook jonge kopers, die over het algemeen minder kapitaalkrachtig zijn dan meer gevestigde gezinnen, kunnen over het algemeen minder kapitaal ophoesten.

Er zijn daarom meerdere mogelijkheden om een schuldsaldoverzekering te betalen:

  • De eenmalige premie: Het totaalbedrag wordt in één beweging betaald wanneer de lening wordt afgesloten. Dit betekent dat er in de meeste gevallen meteen enkele duizenden euro’s op tafel worden gelegd. De financiële middelen moeten dus ook beschikbaar zijn op dat moment. Het voordeel is echter dat dit vaak de goedkoopste oplossing is. Let wel op dat, indien uw krediet wordt herzien of u het verschuldigde kapitaal vroeger terugbetaald dan de looptijd van uw lening, uw schuldsaldoverzekering reeds betaald is. Het reeds geïnvesteerde geld bent u in dit geval dus onherroepelijk kwijt.
  • De periodieke afbetaling: Het is uiteraard ook mogelijk om de betaling te spreiden in de tijd, en zo op vaste tijdsstippen een kleiner bedrag te betalen. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid dit maandelijks, trimestrieel, halfjaarlijks of jaarlijks te doen. Dit is duurder dan de eenmalige premie, maar uiteraard draaglijker doordat u niet meteen met een hoge factuur wordt geconfronteerd. Een periodieke afbetaling loopt maximaal gedurende 2/3de van de looptijd van uw hypothecair krediet.

Uiteraard is het aan u om  te bepalen wat de meest aangename manier is om de schuldsaldoverzekering te betalen.Desalniettemin zijn er nog steeds grote verschillen in de hoogte van de premie, afhankelijk van de maatschappij waarbij u zich een schuldsaldoverzekering aanschaft. Vraag dus altijd een offerte bij meerdere aanbieders, en overweeg grondig alle voorwaarden.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.