Oldtimerverzekering

 

Op zoek naar de ideale verzekering voor uw oldtimer

Een droomwagen waarin je op zwoele zomerdagen met volle teugen geniet: je oldtimer is ongetwijfeld ook voor jou als een kind waar je veel tijd, moeite en geld in hebt geïnvesteerd. Misschien heb je mijlen en ver gezocht om je prachtexemplaar op de kop te kunnen tikken, of heb je zelf de handen uit de mouwen gestoken om je oldtimer te renoveren of rijklaar te maken. In ieder geval: een klassieke wagen draagt een bijzondere emotionele en materiële waarde met zich mee.

 • Top 3

  Voordelen

 • Classic car

  DVV

  • Dekking in Belgie, tot vlak over de grens
  Meer weten
 • Kilometerverzekering

  Corona Direct

  • Dekking in alle landen met groene kaart
  Meer weten
 • Andere voertuigen

  Ethias

  • Dekking in België en Luxemburg
  Meer weten
 

Een ideale verzekering is dus noodzakelijk. Het loont bovendien zeker de moeite om net zoals in je wagen, ook in je zoektocht naar een verzekering op maat de nodige moeite te steken. Wij zetten de sterkste oldtimerverzekeringen even voor je op een rij.

Voorwaarden van een oldtimerverzekering

Doorgaans zal een oldtimerverzekering een stuk goedkoper zijn dan je doordeweekse autoverzekering. Maar dat is natuurlijk niet zomaar het geval: aan een oldtimerverzekering zijn namelijk enkel bijzondere voorwaarden verbonden.

Zoals de naam al zegt kan je deze natuurlijk enkel afsluiten voor een oldtimer – je moet de wagen bovendien ook gebruiken als oldtimer en dus niet voor dagelijkse gebruik. Wens je dezelfde wagen ook voor je normale verplaatsingen te gebruiken, dan zullen de meeste verzekeraars je al snel een gewone autoverzekering aan de hand doen.

Om als oldtimer door te gaan moet de eerste ingebruikname van je wagen minstens 25 jaar in het verleden te liggen.

Waarvoor mag ik mijn oldtimer dan wel gebruiken?

Het gebruik van je klassieke wagen als oldtimer omvat plezierritten binnen een straal van 25 kilometer, tussen zonsopgang en –ondergang. Met andere woorden mag je er geen lange ritten mee maken, en al zeker niet ’s nachts.

Uitzondering op de regel zijn evenementen en oldtimerbijeenkomsten: deze kunnen immers al snel buiten de straal van 25 kilometer liggen. Hiernaar mag je dus wel een toertocht ondernemen.

Voor situaties waarbij je toch in de niet-toegelaten periode moet rijden, kan je een wettelijk document aanvragen om alsnog toestemming hiervoor te krijgen.

Wat bij een schadegeval met mijn oldtimer?

De voorwaarde om je oldtimer ook daadwerkelijk als oldtimer te gebruiken is bovendien zeer belangrijk bij een schadegeval: als je verzekeraar kan aantonen dat je voertuig niet als oldtimer werd gebruikt, kunnen de kosten op de bestuurder ervan worden verhaald. Informeer dus altijd de bestuurder van je oldtimer wat de voorwaarden zijn voor het gebruik ervan, moest je de wagen even uitlenen.

Let op: geld lenen kost ook geld.