oldtimerverzekering

Hoe je oldtimer verzekeren?

Wanneer het begint te zomeren, besluiten liefhebbers van oldtimers om er op een zekere dag één aan te kopen. Het zonnetje nodigt maar al te vaak uit tot een plezier ritje met die speciale bolide. De zoektocht naar de juiste oldtimerverzekering kan beginnen. Een oldtimerverzekering is immers geen gewone autoverzekering. Enkele zaken die je best even voor jezelf nagaat.

Zal je echt frequent met de oldtimer rijden of zal de auto alleen worden gebruikt voor korte afstanden? Ga je er mee naar je werk of is het een auto om in uw vrije tijd mee te rijden? Voor alle duidelijkheid: auto’s die ouder zijn dan 25 jaar hoef je niet per se als oldtimer te laten inschrijven en te verzekeren. (Deze leeftijdsgrens wordt opgetrokken naar 30 jaar van zodra de Belgische Wet wordt aangepast in overeenstemming met de Europese Richtlijn die in april 2014 in werking is getreden en die de technische keuring voor alle voertuigen in de Europese Unie regelt.)

Kies je voor een oldtimerverzekering dan krijg je een specifieke O-nummerplaat met enkele extra voordelen.

  • Je betaalt minder verkeersbelasting.
  • Je oldtimer hoeft niet meer naar de jaarlijkse technische keuring. Alleen bij je inschrijving als ‘oldtimer’ moet je één keer naar een vereenvoudigde keuring.

Geen voordelen zonder nadelen. Het belangrijkste nadeel van een officiële oldtimer (met O-nummerplaat) is dat je er veel minder mee mag rijden. Je mag hem niet gebruiken:

  • voor commercieel of professioneel gebruik.
  • voor woon-werk- en woon-schoolverkeer.
  • voor betaald vervoer (taxi, …).
  • voor interventieopdrachten (politie, …).
  • om mee te rijden als het donker is.
  • om op een autostrade rijden.

Toch nog enkele bedenkingen alvorens je beslist om je wagen in te schrijven als gewone auto. Omdat je met een auto van 25 jaar oud veel minder rijdt dan met een gloednieuwe wagen neem je best een aangepaste autoverzekering. Vaak is het een goed idee om voor een kilometerverzekering te kiezen. Dat is een autoverzekering per gereden kilometer. Hoe minder je rijdt, des te minder je betaalt. En rijd je minder dan je dacht? Dan krijg je het verschil terugbetaald.

Een omniumverzekering wordt meestal aangegaan wanneer een nieuwe wagen gekocht wordt, maar hoe zit het met de verzekering voor oldtimers? Een omniumverzekering voor oldtimers, het bestaat. Verzekeren tegen brand, natuurgeweld, diefstal of vandalisme is soms geen overbodige luxe voor oldtimers die vaak ook aanzien worden als investering. Als oldtimer liefhebber heb je duidelijk wel iets over voor je oldtimer, waarom dan geen degelijke verzekering?

Om een oldtimer omnium te laten verzekeren, zal een schattingsverslag nodig zijn. Op basis van de geschatte waarde kan een omniumverzekering voorgesteld worden. De premie hangt ook mede af van het bouwjaar en het aantal jaarlijkse kilometers dat je ermee rijdt.

Bij wie kan je terecht?

Als liefhebber ben je misschien wel lid bij een oldtimerclub. Dat is de ideale plek bij uitstek om je zoektocht te beginnen. Bepaalde clubs werken samen met verzekeringsmaatschappijen, waardoor het mogelijk moet zijn om een goedkope verzekering te bekomen voor je oldtimer. Zoals steeds maak je best eerst een online simulatie om een idee te krijgen van de markt.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.