Autoverzekering

Gratis verzekeringen vergelijken (en digitale koffie) bij Hopala

Corona Direct

Een betrouwbare autoverzekering is van wezenlijk belang. U wilt u echter niet blauw betalen? Hopala vergelijkt alle autoverzekeringen voor u en helpt u een keuze te maken.

Waar gaat u best een verzekering aan? Hoeveel kost een verzekering? Hoe lang geldt een verzekering? Ga digitaal op de koffie bij Hopala (ze sturen u gratis de koffie op), laat u informeren en maak de juiste keuze!

 

Op zoek naar uw ideale autoverzekering

Wanneer u overgaat op de aanschaf van een auto is het logisch om een autoverzekering te nemen. Het nemen van een autoverzekering is in de landen die vallen onder de Europese Unie verplicht. De verplichting van het nemen van een autoverzekering staat vermeld in de Wet betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen. In België zijn er drie soorten autoverzekeringen die u kunt afsluiten. Hieronder leest u meer over deze verschillende verzekeringen en ziet u meteen welke verzekering het beste bij u past.

 • Autoverzekeringen

  Voordelen

 • BA-verzekering

  DVV

  • Nu 3 maanden gratis!
  • Gratis vervangwagen na ongeval in België
  • 30% korting voor veilige jonge chauffeurs
  Meer weten
 • Auto-verzekering

  Hopala

  • Onafhankelijke makelaar
  • Gratis verzekeringen vergelijken
  • Bespaar honderden euro"s
  Meer weten
 • Auto-verzekering

  KBC

  • Veilig rijden = lage premie
  • Gratis app KBC Assist
  Meer weten
 • Auto-verzekering

  Corona Direct

  • Betaal enkel voor de kilometers die je rijdt
  • Tot 50% goedkoper
  • 24/7 beschikbaar bij schade
  Meer weten
 • Auto-verzekering

  AXA

  • Tot 15%* korting op uw BA & Omnium
  • Flexibel naar uw budget en behoeften
  Meer weten
 • Auto-garantie

  Mobly

  • Geen onverwachte kosten
  • 24/7 Bijstandsverzekering
  • Pechbijstand Europa: € 2,50 per dag
  Meer weten
 • Auto-verzekering

  MeFirst

  • Vergelijk nu alle autoverzekeringen!
  • Gratis, snel en efficient
  Meer weten

Welke verschillende autoverzekeringen zijn er?

België kent drie verschillende soorten autoverzekeringen, namelijk: een BA-verzekering, een beperkte omniumverzekering en een volledige omniumverzekering. Wij zullen hier nader ingaan op de verschillende autoverzekeringen.

De BA-verzekering

De BA-verzekering staat voor de verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen. Deze verzekering is in België verplicht. Deze verzekering verzekert u bij schade die u heeft veroorzaakt aan derden. Onder deze schade valt zowel lichamelijke schade als materiële schade. De BA-verzekering dekt niet alleen de in België gemaakte schade, ook dekt de verzekering schade die wordt aangericht in het buitenland. Tevens biedt de BA-verzekering dekking voor schade die is aangebracht aan gebouwen, wegen en dergelijke.

Wanneer u een BA-verzekering afsluit, ontvangt u een groene kaart. Deze groene kaart is het bewijs van uw verzekering. De BA-verzekering kan worden ingeschakeld wanneer u in een ongeluk terecht bent gekomen. U belt in dit geval met het telefoonnummer dat op uw groene kaart vermeld staat. De verzekering dekt onder andere de kosten van een ambulance, de politie of wegsleepdiensten. Bij ongelukken zijn de inzittenden en de bestuurders verzekerd, maar ook de kleding en persoonlijke bezittingen zijn in dit geval verzekerd.

De beperkte omniumverzekering

Zoals u eerder al hebt kunnen lezen, is de BA-verzekering in België verplicht. Wanneer u deze verzekering hebt genomen, bent u nog niet voor alle zaken rondom uw auto verzekerd. U kunt ook extra verzekeringen nemen zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken voor andere ongelukken omtrent uw auto. Eén van deze verzekeringen is de beperkte omniumverzekering. Wanneer u deze verzekering afsluit, bent u ook verzekerd in geval van brand, diefstal, natuurevenementen zoals overstromingen en dergelijke, glasbreuk en aanrijdingen met dieren.

De omniumverzekering

De omniumverzekering is net als de beperkte omniumverzekering een extra verzekering die u kunt afsluiten. Het wordt mensen aangeraden om deze extra verzekering te nemen zodat u optimaal gedekt bent bij ongelukken. Bij de omniumverzekering bent u, net als bij de beperkte omniumverzekering, verzekerd voor brand, diefstal, natuurschade, aanrijdingen en glasbraak.

Bij de omniumverzekering bent u verzekerd voor het soort auto dat u bezit. Wanneer u een nieuwe auto heeft, bent u de eerste paar maanden ook daadwerkelijk verzekerd met de nieuwwaarde regeling. Dit betekent dat u bij ongelukken het bedrag van de factuurwaarde terugkrijgt. Wanneer u een oudere auto heeft bent u verzekerd voor de waarde die de auto bezat op het moment van het ongeluk.

Wat is de bonus malus?

België werkte voorheen met het bonus malus systeem. Dit is een systeem waarmee de automobilist ‘beboet’ wordt wanneer deze ongelukken veroorzaakt. Aan de andere kant worden de nette rijders ook beloond via dit systeem. De hoogte van je bonus malus (de bonus malus graad) wordt bepaald aan de hand van je rijprestaties. Dit zal vervolgens terugkomen in de prijs van uw autoverzekering. Een onvoorzichtige rijder betaalt dan ook een hogere prijs voor zijn verzekering dan een nette bestuurder.

De Europese Commissie vond het bonus malus systeem niet in overeenstemming met de Europese richtlijnen voor autoverzekeringen. Sinds 2004 is het bonus malus dan ook niet meer verplicht in België. Tegenwoordig kunnen verzekeringsmaatschappijen de hoogte van de verzekering dan ook zelf bepalen aan de hand van eigen regels en voorwaarden. Het is tegenwoordig dan ook moeilijk te bepalen of u te veel betaalt voor uw verzekering. Het is dan ook belangrijk om goede research te doen voordat u een verzekering afsluit.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering? 

Elke auto is verschillend. De hoogte van uw verzekering wordt dan ook op uw auto afgestemd. Hoe kunt u bepalen welke verzekering het beste aansluit bij uw soort auto en uw rijgedrag? Wij geven u hier een aantal tips over hoe u het beste een nieuwe autoverzekering af kunt sluiten.

Elke auto is verschillend. Welke factoren een grote rol spelen bij het afsluiten van een verzekering? Denk hierbij vooral aan zaken als de waarde en de leeftijd van uw auto. Neem deze factoren dan ook zeker mee in uw beslissing.

Ga na welke dekkingen inbegrepen zijn in de verzekering. Het is handig om te weten of u verzekerd bent in het buitenland en of dat u in geval van ongelukken goed verzekerd bent. Zo is het bijvoorbeeld handig om na te gaan of u een vervangende auto krijgt na een ongeluk.

Vaak is het verstandig om extra verzekeringen te nemen bovenop uw bestaande autoverzekering. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om uw auto extra te verzekeren omdat uw auto onder een bijzondere groep valt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan luxe wagens of oldtimers. Ook zijn de accessoires in uw auto niet standaard mee verzekerd. Zijn deze zaken belangrijk voor u? Zorg dan dat u aanvullende verzekeringen neemt die deze zaken dekken.

Ook niet geheel onbelangrijk zijn de contractduur en de opzeggingstermijn. Vaak wordt een autoverzekering automatisch verlengd. Wanneer u van verzekering wilt wisselen is het verstandig om deze zaken in de gaten te houden.

Het afsluiten van een autoverzekering

In het bovenstaande stuk heeft u kunnen lezen over de punten die meespelen in uw beslissing. Dit betekent niet dat het afsluiten van een verzekering er makkelijker op wordt. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop vergelijkingswebsites waarop u de verschillen van de verzekeringen met elkaar kunt vergelijken.

Het zoeken naar de juiste verzekering neemt veel tijd in beslag. Dit in tegenstelling tot het daadwerkelijk afsluiten van de autoverzekering. Verzekeringen zijn tegenwoordig makkelijk en snel af te sluiten via het internet. Ook kunt u op het internet offertes aanvragen bij de verzekeringsmaatschappijen. Dit geldt natuurlijk ook voor de aanvullende verzekeringen.


 

Let op: geld lenen kost ook geld.