Categorie: Autoverzekering

Oldtimer

Zo belangrijk is het verzekeren van een oldtimer

Heb jij nog een oude wagen staan, zoals een klassieke oldtimer? Dan is het goed om deze te verzekeren, net zoals elke andere auto. Voor oldtimers is er een speciale oldtimerverzekering, welke je af kunt sluiten. Waarom een oldtimer verzekeren zo belangrijk is en waarom je specifiek voor deze verzekering moet kiezen lees je in dit artikel.

Waarom een oldtimerverzekering?

Wie een nieuwe auto heeft gekocht, zal deze graag WA + volledig casco willen verzekeren. Mocht er dan iets met jouw auto gebeuren, dan ben je volledig verzekerd. Dit betekent dat je de dagwaarde van je auto terug krijgt als deze bij een ongeluk betrokken is bijvoorbeeld.

Hoe ouder de auto is, hoe minder geld je er uiteindelijk voor terugkrijgt. Op den duur is de auto zo oud dat de waarde niet of nauwelijks meer kan zakken. Vaak is dat ook het moment waarop je niet meer dagelijks met de auto rijdt, maar deze juist hobbymatig gebruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval met een oldtimer. Daar rijd je niet meer dagelijks mee, maar gebruik je zo nu en dan als hobby.

In dat geval kun je beter een oldtimer verzekering afsluiten. De dekking van deze verzekering past namelijk veel beter bij deze klassieke wagen dan de standaard autoverzekering. Het is wel belangrijk dat de auto minimaal 25 jaar oud is en dat er niet dagelijks mee wordt gereden. Het moet de tweede auto zijn van de bestuurder. Hierdoor kun je aantonen dat je er niet dagelijks mee rijdt. 

Als je je kunt verzekeren, dan moet je dat natuurlijk altijd doen. Zo ben je beschermd tegen eventuele kosten die je later maakt. Voor elke auto ben je verzekerd om de waarde van de auto uitgekeerd te krijgen. Bij een oldtimer verzekering heb je recht op het behoud van de restanten. Er zitten dus duidelijk verschillen tussen een standaard autoverzekering en een speciale.

De goedkoopste verzekering

Als je jouw oldtimer gaat verzekeren, dan wil je natuurlijk voor de goedkoopste verzekering kiezen. In dat geval is het wel belangrijk om de kleine letters te lezen, voordat je de verzekering afsluit. Er zijn namelijk wat zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat je een vaste premie hebt, maar ook dat jouw premie niet zomaar omhoog gaat. Dit kan bijvoorbeeld wel zo zijn als je zelf schade veroorzaakt aan je auto.

Daarom is het goed om te bekijken wat elke verzekering inhoudt. Er zijn namelijk ook partijen die je korting geven als je meerdere verzekeringen bij hen hebt lopen. Dat geldt ook voor jouw oldtimer verzekering. Mits je drie of vier klassieke auto’s hebt, kun je bijvoorbeeld extra korting krijgen. Veel partijen geven ook korting op klassieke auto’s die ouder zijn dan 60 jaar. Ook dat zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden als je definitief een oldtimer verzekering gaat afsluiten. 

Een verzekering voor iedereen

Een oldtimer verzekering is er niet voor iedereen. Bij sommige partijen moet een oldtimer namelijk 25 jaar oud zijn om deze te verzekeren. Sommige wagens zijn nog niet zo oud. In theorie zou je deze dan gewoon via de normale weg moeten verzekeren en voor een standaard autoverzekering moeten kiezen. 

Bij sommige partijen heb je ook een speciale youngtimer verzekering. Dat is de verzekering voor auto’s die nog niet oud genoeg zijn, maar ook zeker niet nieuw. Het is dus een variant op de oldtimer verzekering, waar je dan eerder gebruik van kunt maken. Jaren later kun je altijd nog overschakelen naar die verzekering voor oldtimers, mits je de wagen dan nog met plezier in het bezit hebt.

Auto

Wat is een autoverzekering met rechtsbijstand?

Wat betekent een rechtsbijstand, wat houdt dat in, zit dat in je autoverzekering en moet jij sowieso altijd bijbetalen voor een advocaat of is die gratis? Wil jij het antwoord weten op deze vragen? Lees dan verder voor een handje uitleg. 

Waarom rechtsbijstand? 

Rechtsbijstand is een drievoudige bescherming bij juridische disputen, een extra dekking bovenop je autoverzekering. Je wordt op drie manieren beschermd. Eerst en vooral als je gerechtelijk wordt vervolgd. Dat gebeurt als je een verkeersovertreding bent begaan. De tweede bescherming is als je zelf getroffen bent door een fout van een andere bestuurder. In dit geval word jij beschouwd als slachtoffer. En de derde bescherming is als je in conflict ligt met de persoon die aangesteld is om jouw wagen te herstellen na een ongeval. Als die zijn taak niet op een correcte manier uitvoert kan jouw rechtsbijstand je weer begeleiden. 

Stel dat je iets voor hebt op de baan wat resulteert in de intrekking van je rijbewijs. Dan wil je er niet alleen voor staan, want kosten kunnen alles omvatten van boetes, gerechtskosten, lonen van de experts, betalingen aan de beschadigde partij enzovoort. 

Maar je wilt natuurlijk ook wel weten waar en hoe te beginnen. Je kosten dekken is één ding, maar weten hoe dat proces verloopt is niet aan iedereen besteed. Het kan ingewikkeld en lang zijn, en dan wil je er niet alleen voor staan. Daarvoor dient een advocaat via rechtsbijstand. Dit houdt in dat je geniet van juridische en administratieve hulp na een overtreding of schadegeval, en dit is gratis als je de extra dekking van rechtsbijstand bovenop je autoverzekering hebt. Rechtsbijstand is dus nooit verplicht bij je verzekering maar zit wel vaak sowieso bij je pakket, omdat het gewoon zo hard aangeraden wordt. 

Wat doet die advocaat dan? 

Een advocaat is iemand die jou helpt om zo goed(koop) mogelijk uit de situatie te komen. De prioriteit van de rechtsbijstand is er voor proberen zorgen dat het gerecht niet tussen moet komen. Dit noemen we een ‘minnelijke schikking’. In sommige gevallen is dat helaas niet mogelijk en wordt er toch een juridische procedure worden opgestart. Maar ook in dit geval helpt de advocaat je met alle juridische en administratieve stappen die hierbij komen kijken. Behalve dus de dekking van je juridische kosten en honoraria van advocaten, adviseert en helpt de rechtsbijstand je ook bij het hele proces.

Tips bij het aanschaffen van een auto

Wanneer het tijd is om een nieuwe auto aan te schaffen, dan kan je dat op verschillende manieren doen. Je kunt een nieuwe auto aanschaffen bij de autodealer of je kan op zoek gaan naar een tweedehands auto. Een tweedehands auto is vaak een stuk voordeliger en daarnaast zijn het vaak auto’s die nog in een goede conditie verkeren.In deze blog geven we je tips bij de aanschaf van een auto.

Controleer de auto goed

Wanneer je kiest om voor een tweedehands auto te gaan zijn er een aantal factoren waar je goed op moet letten voordat je de auto koopt. Het is belangrijk dat je kritisch kijkt naar hoe de auto er uit ziet en naar de papieren die erbij zitten. Als deze papieren allemaal kloppen dan ga je kijken naar wat de status van de auto is. Dit doe je heel nauwkeurig met iemand die er verstand van heeft en laat je daarbij vooral niet opjagen door de verkoper. De motor is uiteindelijk het belangrijkste deel van de auto die het goed moet doen. Let er vooral op dat alles er schoon en netjes uitziet. Maak dan een proefrit en voel aan af het goed rijdt. Belangrijk is om na de proefrit nog een keer onder de motorkap te kijken of alles er nog netjes uitziet en of je geen lek ergens ziet.

Auto verzekeren

Wanneer je een nieuwe auto hebt uitgekozen, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een autoverzekering. Ga je hierbij voor een goedkope autoverzekering om geld te besparen? Of wil je juist de beste autoverzekering? De hoogte van je premie heeft invloed op de mate van schade die vergoed wordt. Wanneer de premie laag is dan zal er ook minder schadevergoeding worden toegekend wanneer dit nodig is. Bij de aanschaf van een tweedehands auto is het niet nodig om een verzekering te nemen met een hele hoge premie omdat de waarde van de auto een stuk lager is dan bij een nieuwe auto. Vergelijk daarom meerdere verzekeringen zodat je zeker weet dat jij de juiste afsluit die past bij de auto die je aanschaft.

Kortom, het is belangrijk om de auto goed te controleren voordat je deze aanschaft. Nadat je de juiste auto hebt uitgekozen dan ga je zorgen voor een goede autoverzekering door verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Zorg voor een goede verzekering zodat je altijd met een gerust hart in je nieuwe aanwinst stapt.

3 maanden gratis

3 maanden gratis autoverzekering bij DVV

DVV verzekeringen is een krak in alle soorten verzekeringen dankzij hun meer dan 90 jaar ervaring. Met meer dan 300 kantoren staan ze altijd voor jou paraat om te helpen of samen een koffietje te drinken. Ook bij een verkeersongeval staat DVV klaar voor jou met 24u/24 snelle bijstand en een gratis vervangwagen. Zoek je nog een autoverzekering? Lees dan zeker verder.

Autoverzekering

Voordelen

DVV verzekeringen voelt aan als familie, als je op zoek bent naar een laagdrempelige verzekering, ben je hier zeker aan het juiste adres. Je krijgt je eigen consulent die al jouw zorgen doet verdwijnen door al het papierwerk voor jou af te handelen.
Bij een eventueel ongeval heeft u 24/24 en 7/7 bijstand. Daarbovenop heeft u ook een gratis vervangwagen in België zelfs bij autopech.

Opties

Afhankelijk van je behoeften kan je kiezen voor de burgerlijke aansprakelijkheid verzekering, een mini omnium of een full omnium. De burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht voor iedere bestuurder, hierbij wordt er echter geen schade gedekt aan uw eigen voertuig of uw lichaam, alleen aan dat van de derde partij. Daarbij kan je kiezen voor een mini omnium. Dit is ideaal voor wagens van maximaal 6 jaar oud. Je auto is gedekt bij schade door eender welke onvoorziene gebeurtenis, een lichamelijke verzekering dien je bijkomend af te sluiten. Bij een Full Omnium is je auto altijd gedekt onder alle omstandigheden, ook als jij in de fout gaat. Dit is een ideale formule voor nieuwe wagens. Bovenop deze basispakketten kan je indien gewenst nog kiezen voor een bestuurdersverzekering, rechtsbijstand of pechbijstand. 

Prijs

Wat het kostenplaatje van je verzekering zal zijn, is afhankelijk van je profiel en rijgedrag. Het is voor de hand liggend dat indien je bonus malus laag is, je ook minder zal betalen. Bij DVV zijn er echter bijkomende voordelen. Zo ontvang je 10% korting indien je minder dan 10.000km per jaar rijdt. Ook krijg je de eerste drie maanden van de 1e jaarpremie bij een nieuwe autoverzekering bij DVV helemaal gratis indien u intekent voor 15 december 2019. Zoek je nog een nieuwe verzekering? Dan is het nu het moment om je slag te slaan.

autoverzekering

Een autoverzekering afsluiten, waar moet je op letten?

Als je op het punt staat om een auto aan te schaffen is het natuurlijk belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aspecten. Als eerst is de autoverzekering iets waar je echt aandacht aan moet besteden. In dit artikel zullen we kort stilstaan bij de elementen waar je op moet letten als je besluit een autoverzekering af te sluiten. Hierdoor kom je achteraf niet voor verrassingen te staan en dat is natuurlijk wel zo prettig.

Kijk altijd naar de voorwaardes

Het is altijd aan te raden om naar de voorwaarde te kijken als je besluit om een contract aan te gaan met een autoverzekeraar. De voorwaardes van autoverzekeringen variëren per verzekeraar en daarom is het goed om hier aandacht aan te besteden. Om een goed voorbeeld te geven kun je bijvoorbeeld denken aan het eigen risico. Bij de ene verzekeraar betaal je een eigen risico van 150 euro terwijl dit bij een ander 600 euro is. Het is dus goed om hier aandacht aan te besteden, want je wilt niet tijdens een ongeluk erachter komen dat bepaalde zaken niet in de verzekering zijn inbegrepen.

Kijk altijd naar de verzekeringsvorm

Het is altijd goed om naar de verzekering zelf te kijken. Hierbij is het goed om een onderscheid te maken tussen een WA verzekering en een allrisk verzekering. Het is aan te raden om bij de duurdere auto’s te kiezen voor een allrisk verzekering. Hierbij weet je zeker dat je gedekt bent tegen elke vorm van schade. Mocht jij benieuwd zijn welke vorm van verzekering het beste bij jou past? Dan kun je eenvoudig online diverse testen doen om zodoende te achterhalen wat het beste bij jou past.

Vergelijk ook altijd diverse aanbieders met elkaar

Natuurlijk wil je de goedkoopste autoverzekering met de juiste voorwaarden. Om dit voor elkaar te krijgen is het aan te raden om diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. Hierbij weet je zeker dat je in zee gaat met een verzekeraar die de scherpste prijzen hanteert en de juiste voorwaarden voor jou hanteert. Op het internet kun je diverse vergelijk websites vinden. Een autoverzekering afsluiten via overstappen.nl is bijvoorbeeld een van de mogelijkheden. Hierbij worden diverse verzekeraars met elkaar vergeleken op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. Hierbij weet je zeker dat je niet te veel betaald en dat is natuurlijk erg fijn.

mobly

Wat is een betaal-per-km autoverzekering?

Heb jij net een nieuwe wagen gekocht? Dan ben je vermoedelijk nog op zoek naar een geschikte en voordelige autoverzekering. Wanneer jij jaarlijks niet zo heel veel kilometers rijdt is een betaal-per-km autoverzekering het interessants! Ideaal dus voor mensen die niet dagelijks met de auto naar het werk gaan en vooral de wagen nemen voor uitstapjes, etentjes en vakanties ’s avonds of tijdens het weekend.

Hoe werkt het?

Bij dit type verzekering betaal je voor het aantal kilometers dat je rijdt. Dat betekent dat je premie bepaald wordt o.b.v. het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. De redenering is dat mensen die maar weinig kilometers rijden minder risico lopen op een ongeval, waarvoor de verzekering moet vergoeden. Net daarom is zo’n verzekering interessant voor mensen die niet zo veel rijden.

Bij dit type verzekering geef je op voorhand door hoeveel kilometers je dat jaar exact verwacht te rijden. Blijkt aan het einde van het jaar dat je minder hebt gereden, dan krijg je het verschil terug. Reed je echter meer dan je verwachtte, dan betaal je extra.

Hoe wordt gecontroleerd hoeveel kilometers ik effectief aflegde?

Wanneer je je verzekering afsluit moet je het aantal kilometers dat je al gereden hebt invullen op je aanvraagformulier. Een jaar later moet je dan opnieuw je kilometerstand doorgeven. Wanneer je dat niet doet of te laat bent met dit doorgeven dan kan het zijn dat je premie herberekend wordt o.b.v. een te hoge kilometerstand.

Deze verzekering is om deze reden in zekere zin niet voor de verstrooiden onder ons, want je moet alles goed bijhouden en ook een duidelijk beeld hebben over de afstand die jij jaarlijks aflegt.

In de loop van het jaar zal de verzekeraar je contacteren om spontane controles uit te voeren en dat gebeurt ook standaard bij elke auto-ongeval. Op die manier hebben zij controle op het aantal kilometers dat jij doorgeeft. Het is dus niet zo dat ze je maar op je woord geloven.

Waar kan ik een voordelige betaal-per-km verzekering afsluiten?

Bij Mobly kan je tot eind april 2019 profiteren van 3 maanden gratis autoverzekering. Bovendien zijn niet alleen je auto maar ook alle andere vervoersmiddellen mee verzekerd, denk aan je fiets. Ook interessant is het feit dat niet alleen jij maar je hele gezin verzekerd zijn.

Bovendien betaal je bij deze verzekering niet per jaar maar per maand. Dat betekent ook dat je deze verzekering elke maand kan stopzetten.

Benieuwd naar je premie? Bereken dan nu gratis de prijs van deze verzekering in jouw specifieke geval!

autoverzekering

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste autoverzekering?

Het hebben van een auto is voor veel mensen van groot belang. Zeker als je een behoorlijk eind moet reizen voor je werk is het hebben van een auto erg belangrijk. Zo is een auto een stuk comfortabeler dan bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Met een auto kan je zelf bepalen wanneer je vertrekt en wanneer je weer weggaat. Mocht jij nog geen auto hebben en ben jij helemaal klaar met het openbaar vervoer? Dan is het misschien wel tijd om een auto te kopen. Mocht jij een auto aan willen schaffen, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het aanschaffen van de auto bijvoorbeeld niet de enige kostenpost.

Houdt rekening met de kosten

Met het aanschaffen van de auto alleen ben je er dus nog niet. Zo zal je bijvoorbeeld ook wegenbelasting moeten betalen. De hoogte van het bedrag dat je moet betalen hangt af van de auto die je aanschaft. Echter is een ding een feit en dat is dat dit absoluut niet goedkoop is. Verder betaal je natuurlijk ook benzine. Rij jij veel in je auto? Dan zal dit je honderden euro’s in de maand kosten. Buiten dat zal de auto ook verzekerd moeten worden. Schaf jij een dure auto aan? Dan is het verstandig om deze allrisk te verzekeren. Mocht er dan iets met de auto gebeuren, dan zal de verzekering dit vergoeden.

Het vinden van de juiste verzekering

Mocht jij bijvoorbeeld willen kiezen voor een allrisk verzekering, dan zal je hier uiteraard ook meer voor moeten betalen. Wil jij hier niet te veel voor betalen, maar wil jij er wel voor zorgen dat jouw auto goed verzekerd is? Kies dan voor Autoverzekering.nl. Via deze website kan je erg eenvoudig een allrisk verzekering afsluiten. Zo kan je op de website bijvoorbeeld je kenteken invullen. De website zal vervolgens aangeven wat jij ongeveer in de maand kwijt bent.

Via bovenstaande aanbieder heb je ook de keuze om je auto bijvoorbeeld wa beperkt casco te verzekeren. Hierbij moet je jezelf even goed afvragen wat in jouw situatie het verstandigst is. Een ding is echter een feit, mocht je een verzekering afsluiten bij Autoverzekering.nl, dan weet je zeker dat je dit bij de juiste partij doet. Deze aanbieder is namelijk zeer betrouwbaar. Zij komen hun afspraken na en dit is wel zo belangrijk.

Touring Auto Salonconditie

10% korting op jouw autoverzekering bij Touring in 2019

Al 20 jaar is pechverhelpingsdienst Touring ongenaakbaar als marktleider in directe verzekeringen. Bovendien pakt de verzekeraar naar jaarlijkse gewoonte uit met unieke saloncondities. Wie op dit moment een autoverzekering afsluit bij Touring, geniet van 10 % korting en profiteert een jaar lang van bijkomende voordelen.

Waarom kiezen voor Touring?

Touring staat al decennialang trouw aan de zijde van de Vlaamse automobilist en blinkt uit in efficiëntie en betrouwbaarheid. Daarnaast onderscheidt het zich van concurrenten op vlak van:

  • Bereikbaarheid: adviseurs van Touring staan 24 uur op 24 tot je dienst.
  • Gratis diensten: geniet van gratis bijstand als het noodlot toeslaat.

Wie geniet van 10% korting?

De korting is zowel van toepassing op nieuwe als bestaande autoverzekeringscontracten. Let op, enkel personen- en bestelwagens worden hiervoor in beschouwing genomen. Andere voertuigen zijn niet inbegrepen, net als bestaande contracten die niet aan de overige basisvoorwaarden voldoen.

Wat zit in het verzekeringspakket?

Wie vandaag een contract afsluit bij Touring of zijn huidige contract laat actualiseren, heeft eenmalig recht op een reductie van 10%. Hierdoor geniet je in het eerste loopjaar van je nieuwe contract van de volgende voordelen:

  • Rechtsbijstand
  • Alle mogelijke bijstandsformules
  • Bestuurdersverzekering
  • Een waterdichte omnium
  • Burgerlijke aansprakelijkheid

Wat is de looptijd van de aanbieding?

Vraag voor 14 april 2019 je gratis prijsofferte aan en geniet meteen van 10% korting. Daarnaast geniet je een jaar lang van alle voornoemde voordelen.  

 

 

 

Vergelijken autoverzekeringen

Hoe kies je de juiste autoverzekering: tips & advies

Heb je zojuist een nieuwe auto gekocht en wil je nu graag je auto verzekeren? Wanneer je hier meer informatie over gaat opzoeken via het internet, dan kan er nogal wat op je afkomen. Om dit allemaal wat makkelijker voor je te maken, zijn de belangrijkste onderdelen bij het bepalen van de meest passende autoverzekering voor je verzameld.

Nieuwwaarderegeling

De nieuwwaarderegeling is een belangrijk onderdeel bij het uitkiezen van je autoverzekering. Wanneer je auto wordt gestolen of de auto wordt total-loss gereden, dan wordt in sommige gevallen gevallen enkel de huidige waarde van de auto vergoed. Daarentegen bieden diverse verzekeraars ook een nieuwwaarderegeling van één jaar. Hierdoor krijg je het eerste jaar een bedrag vergoed dat gelijk staat aan het bedrag dat benodigd is om dezelfde auto nieuw te kunnen kopen.

Eigen risico

Wanneer je schade hebt gereden met de auto, zul je in veel gevallen een eigen risico moeten betalen. Dit komt neer op het gedeelte van de totale schade die je voor eigen rekening dient te nemen. In veel gevallen zal de autoverzekeraar jou de mogelijkheid geven om de hoogte van je eigen risico zelf te kunnen bepalen. Wanneer je de eigen risico verlaagt, zal je uiteraard een stuk goedkoper uit zijn en zal het je maandelijkse kosten doen verlagen.

Aantal kilometers

De hoogte van je premie zal ook afhankelijk zijn van het aantal kilometers dat je op je jaarbasis rijdt. Het gaat hier daarentegen om enkele euro’s per maand. Een groot verschil zal het daardoor niet gaan maken, maar het is zeker de moeite waard om je aandacht er eens op te vestigen.

Ongevallen inzittendenverzekering

Met een ongevallen inzittendenverzekering krijg je een vast bedrag uitbetaald wanneer iemand komt te overlijden, of blijvende invaliditeit overhoudt aan een auto-ongeluk. De bestuurder als de eventuele passagier zijn daarbij allebei verzekert. De hoogte van het uitbetaalde bedrag kan nogal variëren tussen de diverse verzekeraars.

Schadevrije jaren

Wanneer je geen schade hebt geclaimd over een volledig jaar, dan heb je een schadevrije jaar opgebouwd. De hoogte van je premie zal sterk bepaald worden door het aantal schadevrije jaren die je reeds hebt opgebouwd. In sommige gevallen kun je de verzekering van een tweede auto of bijvoorbeeld voor de camper, meenemen met je huidige verzekering. Hierdoor zou je premiekorting kunnen stijgen en betaal je per saldo minder premie per maand voor je autoverzekering.

Tot slot

Wil je graag meer te weten komen over de diverse soorten autoverzekeringen? Dit is namelijk zeer bruikbare informatie bij het uitkiezen van de meest geschikte verzekering van je auto.
Houd er daarnaast ook rekening mee dat de leeftijd van de bestuurder een eventuele rol kan spelen bij de hoogte van je premiekosten van je autoverzekering. Wanneer je van tevoren goede research uitvoert, kom je er achter dat verzekeren voor jongeren ook goedkoper en eerlijker kan.

autoverzekering voor jongeren

Kan een autoverzekering voor jongeren ook goedkoper en eerlijker?

Jongeren en het autosalon 2018. Je bent jong en je wilt autorijden. Daarom heb je immers net je rijbewijs gehaald! Natuurlijk wil je je in regel stellen en je bolide verzekeren. Maar waarom blijkt dit zo duur? Omdat je geen rijervaring hebt. Hoe kan het ook anders? Zijn er echter alternatieven?

Soorten autoverzekering

België kent drie verschillende soorten autoverzekeringen, namelijk: een BA-verzekering, een beperkte omniumverzekering en een volledige omniumverzekering.

De BA-verzekering staat voor de verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen. Enkel deze verzekering is in België verplicht. Deze verzekering verzekert je bij schade die je hebt veroorzaakt aan derden. Onder deze schade valt zowel lichamelijke schade als materiële schade.

Op naam van de ouders?

Jongeren betalen meestal een hogere premie voor een autoverzekering dan hun ouders. De polis afsluiten op naam van pa of ma is echter geen goed idee. Wanneer je zoon of dochter met een eigen autootje rijdt, dan moet dat voertuig uiteraard verzekerd zijn. De verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade aan derden wanneer je kind een verkeersongeval zou veroorzaken. Omdat jongeren nu eenmaal een beperkte rijervaring hebben en dus een groter risico zijn voor de verzekeraar, betalen ze meestal een hogere premie. Sommige ouders trachten die extra kost te omzeilen door zichzelf als voornaamste bestuurder in het verzekeringscontract aan te duiden.

Fraude

Stel, je zoon veroorzaakt een ongeval met zijn wagen. De schade valt nogal mee voor hem, maar de tegenpartij is er iets wat erger aan toe. De politie komt ter plaatse en doet de nodige vaststellingen. Je zoon verklaart daarbij dat de auto de zijne is. De verzekeraar ontvangt dan een kopie van de opgemaakte proces verbaal. Die merkt dat je zoon verklaard heeft de hoofdbestuurder van de wagen te zijn, terwijl zijn naam nergens in het contract vermeld staat. In dat geval riskeer je beticht te worden van verzekeringsfraude en zelf de veroorzaakte schade te moeten vergoeden. Wees dus eerlijk en duid bij het afsluiten van de autoverzekering je kind als voornaamste bestuurder aan. De premie ligt dan wel wat hoger, maar je zoon of dochter is sowieso wettelijk gedekt bij een ongeval. Bovendien kan de verzekeraar in dat geval de betaalde schadevergoeding nooit op jou of je kind verhalen.

Heel wat jongeren rijden overigens eerst nog een tijdje rond met de auto van pa of ma. Dat mag, maar breng dan wel de verzekeraar op de hoogte. Doe dat zeker wanneer je kind je wagen op regelmatige basis gebruikt. Zo vermijd je eveneens dat de verzekeraar eventuele betaalde schadevergoeding op jou of je kind verhaalt.

Oplossing

Wist je dat een autoverzekering voor jongeren helemaal niet duur moet zijn? Bij Jongverzekerd bijvoorbeeld kunnen inwonende jongeren starten aan Bonus/Malus 0 in plaats van 11 op eigen naam, waardoor ze tot 60% besparen op hun autoverzekering. Bovendien zijn de jongeren dan ook juist verzekerd en lopen ze geen risico! Inwonende jongeren kunnen wel enkel van dit voordeel genieten indien de ouders ook de overstap maken. Maar als ook de ouders besparen, waarom niet? Wie slim shopt, vergelijkt! Dit kan makkelijk via het internet.

Let op: geld lenen kost ook geld.