Oldtimer

Zo belangrijk is het verzekeren van een oldtimer

Heb jij nog een oude wagen staan, zoals een klassieke oldtimer? Dan is het goed om deze te verzekeren, net zoals elke andere auto. Voor oldtimers is er een speciale oldtimerverzekering, welke je af kunt sluiten. Waarom een oldtimer verzekeren zo belangrijk is en waarom je specifiek voor deze verzekering moet kiezen lees je in dit artikel.

Waarom een oldtimerverzekering?

Wie een nieuwe auto heeft gekocht, zal deze graag WA + volledig casco willen verzekeren. Mocht er dan iets met jouw auto gebeuren, dan ben je volledig verzekerd. Dit betekent dat je de dagwaarde van je auto terug krijgt als deze bij een ongeluk betrokken is bijvoorbeeld.

Hoe ouder de auto is, hoe minder geld je er uiteindelijk voor terugkrijgt. Op den duur is de auto zo oud dat de waarde niet of nauwelijks meer kan zakken. Vaak is dat ook het moment waarop je niet meer dagelijks met de auto rijdt, maar deze juist hobbymatig gebruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval met een oldtimer. Daar rijd je niet meer dagelijks mee, maar gebruik je zo nu en dan als hobby.

In dat geval kun je beter een oldtimer verzekering afsluiten. De dekking van deze verzekering past namelijk veel beter bij deze klassieke wagen dan de standaard autoverzekering. Het is wel belangrijk dat de auto minimaal 25 jaar oud is en dat er niet dagelijks mee wordt gereden. Het moet de tweede auto zijn van de bestuurder. Hierdoor kun je aantonen dat je er niet dagelijks mee rijdt. 

Als je je kunt verzekeren, dan moet je dat natuurlijk altijd doen. Zo ben je beschermd tegen eventuele kosten die je later maakt. Voor elke auto ben je verzekerd om de waarde van de auto uitgekeerd te krijgen. Bij een oldtimer verzekering heb je recht op het behoud van de restanten. Er zitten dus duidelijk verschillen tussen een standaard autoverzekering en een speciale.

De goedkoopste verzekering

Als je jouw oldtimer gaat verzekeren, dan wil je natuurlijk voor de goedkoopste verzekering kiezen. In dat geval is het wel belangrijk om de kleine letters te lezen, voordat je de verzekering afsluit. Er zijn namelijk wat zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat je een vaste premie hebt, maar ook dat jouw premie niet zomaar omhoog gaat. Dit kan bijvoorbeeld wel zo zijn als je zelf schade veroorzaakt aan je auto.

Daarom is het goed om te bekijken wat elke verzekering inhoudt. Er zijn namelijk ook partijen die je korting geven als je meerdere verzekeringen bij hen hebt lopen. Dat geldt ook voor jouw oldtimer verzekering. Mits je drie of vier klassieke auto’s hebt, kun je bijvoorbeeld extra korting krijgen. Veel partijen geven ook korting op klassieke auto’s die ouder zijn dan 60 jaar. Ook dat zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden als je definitief een oldtimer verzekering gaat afsluiten. 

Een verzekering voor iedereen

Een oldtimer verzekering is er niet voor iedereen. Bij sommige partijen moet een oldtimer namelijk 25 jaar oud zijn om deze te verzekeren. Sommige wagens zijn nog niet zo oud. In theorie zou je deze dan gewoon via de normale weg moeten verzekeren en voor een standaard autoverzekering moeten kiezen. 

Bij sommige partijen heb je ook een speciale youngtimer verzekering. Dat is de verzekering voor auto’s die nog niet oud genoeg zijn, maar ook zeker niet nieuw. Het is dus een variant op de oldtimer verzekering, waar je dan eerder gebruik van kunt maken. Jaren later kun je altijd nog overschakelen naar die verzekering voor oldtimers, mits je de wagen dan nog met plezier in het bezit hebt.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.