Categorie: Brandverzekering

Brand schade, hoe ga je er mee om?

Brand is natuurlijk verschrikkelijk. In een klap kan heel je inboedel verbrand zijn en gaan alle papieren herinneringen in rook op. Hoe rot het ook is, moeten er natuurlijk wel zaken geregeld worden. Het leven lijkt even stil te staan als je alles verliest door brand, maar toch moet je door. Wat je allemaal moet regelen en hoe je de schade kunt verdoezelen bespreken we in dit artikel.

Brandschade

Melding maken
Zorg na een brand altijd dat je de schade meldt bij jouw verzekeringsmaatschappij. Als je in een huurhuis woont, moet je de brand ook melden bij de pandeigenaar of de woningcorporatie. Vaak moet je zelf op zoek naar een tijdelijke woning. Stichting Salvage kan wel helpen met het vinden van een onderdak, maar dat is maar voor een hele korte periode.

Inventarisatie
Neem foto’s van de schade en inventariseer welke spullen beschadigd zijn. Deze beschadigde spullen schrijf je op. Het is ook belangrijk om bonnen te bewaren van alles in huis. Deze bonnen kunnen wellicht gedeclareerd worden bij de verzekering. Het kan zijn dat er een bedrijf komt, om de spullen op te slaan. Vraag aan hen altijd een lijst met de spullen die ze meenemen en waar ze precies naar toe worden gebracht.

Opruimen
Als de verzekeringsmaatschappij toestemming heeft gegeven, dan kunnen de brandresten opgeruimd worden. Zorg eerst dat alles wat niet beschadigd is netjes is opgeruimd of in elk geval is beschermd. Het is aan te raden om bij het opruimen van de brand resten een mondkap of ander stofmasker te dragen. De resten van de brand kunnen in vuilniszakken worden afgevoerd als huisvuil. Grote brokstukken kunnen eventueel opgehaald worden door een reinigingsdienst.

Opnieuw decoreren
Allereerst maak je natuurlijk een inventarisatie van wat je allemaal opnieuw moet aanschaffen. Wacht daar wel mee, omdat je wellicht nog veel geld terug kan krijgen van de verzekering. Natuurlijk wil je ook dat de brandplekken op de muur verdwijnen. Het eerste wat je dan kunt doen is stickers op de muur plakken. En dan bedoelen we niet zomaar stickers, maar geweldige en kleurrijke muurstickers Denk bijvoorbeeld aan een mooie plant of bloem op de muur. Daarnaast zijn er natuurlijk veel meer andere muurstickers te verkrijgen, net zoals mooie muurstickers voor in je slaapkamer. Zo’n mooie bloem over de slaapkamerwand is natuurlijk prachtig, maar je kunt ook denken aan stickers met tekst. Tekststickers zullen waarschijnlijk niet de brandplekken verdoezelen, waardoor de muur eerst geverfd moet worden.

Misschien wil je voordat je de stickers op de muur plakt de muren sowieso voorzien van een lik verf. Dat kan natuurlijk, want er bestaat namelijk speciale muurverf, die ervoor zorgt dat zware nicotine- en brandplekken als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Als de muur eenmaal geverfd is, is het natuurlijk tijd voor decoratie. Je kunt dan bijvoorbeeld zo’n sticker plakken of een groot schilderij of wat foto’s aan de muur hangen. Zo creëer je meteen weer wat vrolijkheid in huis, door de verschillende kleuren op de muur. Na de ellende met de brand is jouw huis natuurlijk wel toe aan wat vrolijkheid.

Voorkomen van brand
Niet alle brand komt natuurlijk door schuld. Soms vliegt iets zomaar in brand, zonder dat je het door hebt en is het niemands schuld, maar simpelweg kortsluiting. Echter, zijn er ook brandjes die voorkomen hadden kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan roken in bed of op de bank. Of wat dacht je aan je telefoon opladen in bed? Of je hete laptop op de bank laten liggen. Apparatuur is namelijk best gevoelig voor brand, vooral als ze hun warmte niet kwijt kunnen. Zorg vanaf nu dat je die type branden zoveel mogelijk voorkomt of goed verzekerd met de juiste brandverzekering. Je weet namelijk wat voor een ellende het is om na een brand alles op te knappen en je bent waarschijnlijk veel kwijt. Laadt daarom je telefoon en/laptop altijd overdag op en blijf er dan ook bij. Je kunt de apparaten het beste opladen op tafel, want dan kunnen ze hun warmte nog kwijt.

stormschade

Wat te doen bij stormschade?

België wordt enkele keren per jaar het slachtoffer van een stevige storm. Harde windstoten, onweer, bliksem en harde regen kunnen stormschade veroorzaken. Je woning kan dus heel wat schade krijgen en dan moet je aan de slag.

Je kan mogelijk beroep doen op je verzekering, neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeringsagent. Hij komt langs om de schade op te meten en je bij te staan met raad en daad. Lees zeker je polis na om na te gaan voor wat je precies verzekerd bent.

Men spreekt pas van stormschade als de windkracht 7 of hoger is. In sommige gevallen worden ook uitzonderlijke gebeurtenissen als stormschade aanzien. Een plaatselijke storm kan vaak niet opgemeten worden door het KMI. Maar als verschillende bewoners melding maken bij hun verzekeraar dan kan dit wel opgenomen worden.

Stormschade aan auto door derden

Nog een belangrijk punt bij stormschade is de auto. Ook hier kan onweer en hagel lelijk huis houden. Een autoverzekering is verplicht, maar de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt deze schade niet. Je kan hierop enkel beroep doen als je in contact komt met een andere wegbestuurder. Heb je een mini-omnium of omnium verzekering, dan ben je wel gedekt voor stormschade. Neem ook dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar zodat je de auto zo spoedig mogelijk kan laten herstellen.

Ook als je schade maakt met je wagen tijdens een storm. Bijvoorbeeld als je een andere wagen raakt tijdens hevige regenval of hagel. Dan is de zichtbaarheid vaak heel moeilijk en dan kan het gebeuren dat je in botsing komt met een ander voertuig. Dan is de gewone autoverzekering BA wel geschikt om de kosten door de verzekering te laten betalen.

Stormschade asbest dak

Tijdens een storm kunnen asbestfragmenten loskomen van je dak en in de natuur terecht komen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid dus dan moet je zeker ingrijpen. De kosten kunnen hier oplopen omdat er sprake is van bodemverontreiniging. De eigenaar van de woning kan dan aansprakelijk gesteld worden en aangeduid worden als sanering plichtige.

Is er echter een onvoorziene gebeurtenis geweest zoals een storm, dan kan je beroep doen op je verzekering.

KBC verzekeringen stormschade

Is er stormschade en ben je KBC klant, dan kan je een melding doen via de app. Deze is tijdbesparend zodat er heel wat minder papierwerk nodig is. Je krijgt direct contact met de verzekeringsagent.

Via e-mail of telefoon contact opnemen is uiteraard ook mogelijk. Of stap meteen een KBC kantoor binnen waar je alles aan een persoon kan uitleggen.

Zorg steeds dat je een zo uitgebreid verslag kan geven. Enkele nuttige zaken zijn:

 • Datum van de stormschade
 • Omschrijving van de schade (dak, ramen, water, brand…)
 • Documenteer alles door zo veel mogelijk foto’s te nemen. Breng alle bewijstukken mee die je kan vinden.
inboedelverzekeringen

Het verzekeren van je woning

Wanneer jij net een woning gekocht hebt wil je verzekerd zijn voor onverwachte schade. Hiervoor maak jij gebruik van twee verschillende soorten verzekeringen: een opstal- en inboedelverzekering. Voordat je zo een soort verzekering afsluit is het aan te raden dat je weet waar deze verzekeringen op gebaseerd worden. Mocht jij net een keukenrenovatie achter de rug hebben, dan wil je wel weten waar je precies voor verzekerd bent.

Het verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering

Bij het verzekeren van je woning heb je een opstal- en inboedelverzekering. Met een opstal verzekering verzeker jij de woning zelf. Hieronder vallen je muren, de opbouw zelf en het dank. Wat ook onder de opstalverzekering valt is een badkamer en ingebouwde keuken. Dus mocht jij een keukenrenovatie achter de rug hebben, dan zal de opstal verzekering de schade hiervoor dekken.

De inboedelverzekering denkt alle (losse) spullen in je woning. Denk hier bijvoorbeeld aan je meubels, kleding, servies en apparatuur. Je kunt het zo zien: alles wat onder je inboedelverzekering valt zijn de dingen die je mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Het is wel belangrijk om te weten dat een inboedelverzekering geen schade vergoedt voor overstromingen aardbevingen, atoomkernreacties en molest (bij oorlog, opstand).

Nu is alleen de vraag hoe de waarde van je woning en/of inboedel wordt bepaald. Het verbond van verzekeraars maakt hiervoor gebruik van een inboedelwaardemeter en herbouwwaardemeer.

De Inboedelwaardemeter

Verzekeraars baseren de inboedelwaardemeter op een onderzoek dat ieder jaar gedaan wordt van vele huishoudens in Nederland. Tijdens dit onderzoek wordt de leeftijd, inkomen, gezinssamenstelling en de grootte van de woning bepaald. Gebaseerd op deze cijfers wordt de inboedelwaardemeter gemaakt. Deze gegevens moet jij zelf invullen. Let wel op, want in sommige gevallen werkt de waarde meter niet.

De werking van een herbouwwaardemeter

Vervolgens heb je de herbouwwaardemeter. De herbouwwaardemeter geeft aan de hand van het soort woning, de afwerking en de inhoud een globale herbouwwaarde. Jij kan deze herbouwaardemeter gebruiken bij het aanvragen van een opstalverzekering. Doe je dit, dan krijg jij van je verzekeraar een garantie tegen onderverzekering. Eigenlijk houdt dit in dat je niet te laaf verzekerd kan zijn. Mocht het zo zijn dat de herbouwaarde te laag is ingeschat, dan krijg je alsnog de volledige schade betaald.

Zijn deze verzekeringen verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om een inboedel- en opstalverzekering te hebben. Let wel op, want als jij een huis gekocht hebt. Dan wilt een hypotheekverstrekker nog wel eens verplichten om een opstalverzekering te nemen. Daarnaast is een verhuurder in sommige gevallen verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten.

Naast dat het verder niet wettelijk verplicht is, is het wel een goede keus om deze af te sluiten. Je woning en inboedel hebben namelijk hoge waardes.

rechtsbijstandverzekering

Verzekeringen en hoe erop te besparen

Op je verzekeringen besparen is eenvoudiger dan je denkt. Neen, vaak gaat het zelfs niet om de tarieven die je aangerekend worden. Dikwijls volstaat het om even je verzekeringen in detail te bekijken. Zijn er zaken die meer dan een keer verzekerd zijn? Neem bijvoorbeeld de rechtsbijstandverzekering! Of ook: de verzekering “juridische verdediging en bijstand”.

De keuze om wel of geen rechtsbijstandverzekering af te sluiten is heel persoonlijk. Hoe vaak zal je de rechtsbijstandverzekering uiteindelijk echt gebruiken? Het is van te voren gewoonweg niet te beantwoorden. Feit is echter wel dat een rechtsbijstandverzekering vaak reeds in verschillende polissen is verwerkt.

Uit onderzoek blijkt dat conflicten waar een rechtsbijstandverzekering aan te pas moet komen, het vaakst ontstaan op het rechtsgebied van Consument en Wonen, Verkeer en/of Werk en Inkomen. Over het algemeen worden deze rechtsgebieden standaard gedekt in de basispakketten. Hoe ben je nu verzekerd? Algemeen gesproken zit er reeds een rechtsbijstandverzekering opgenomen in je B.A. Auto, je B.A. Gezin en in je B.A. Brandverzekering. Om maar die te noemen.

De rechtsbijstand vergoedt je niet voor de schade die je hebt geleden. Daarvoor kun je normaal terugvallen op je andere verzekeringen:autoverzekering, brandverzekering, familiale verzekering. Een rechtsbijstandverzekering is er om je belangen te behartigen wanneer een gebeurtenis aanleiding heeft gegeven tot een situatie waardoor je schade hebt geleden of schade hebt veroorzaakt.

Wat weinigen weten is dat men deze specifieke verzekering relatief makkelijk uit het basispakket kan halen en hiervoor een onafhankelijke, vaak goedkopere, verzekeraar kan aanspreken. De voor de hand liggende oplossing is dus de rechtsbijstand uit hoger vermelde polissen te halen en deze onder te brengen in een globale polis. Eenvoudig, overzichtelijk en onafhankelijk. Dit kan trouwens tal van voordelen bieden!

Voordelen van een aparte rechtsbijstandverzekering

In veel polissen zit al een deel rechtsbijstand. Dat heet gekoppelde of geïntegreerde rechtsbijstand. Mogelijke gevaren in deze constructie zijn: beperktere dekkingen, meer uitsluitingen van tussenkomst, kleinere interventieplafonds (het bedrag dat de rechtsbijstandverzekeraar betaalt aan kosten), versnipperde en onvolledige rechtsbijstandwaarborgen, dubbele dekkingen en last but not least belangenconflicten.

Belangenconflicten. Als een verzekeraar een som geld moet uitkeren, heeft hij uit eigenbelang de neiging om niet te royaal te zijn. Je verwacht echter een zo juist mogelijke vergoeding… Jullie doelstellingen lopen uiteen! Er kan dus een belangenconflict ontstaan als je de dekking rechtsbijstand neemt bij dezelfde verzekeraar of groep verzekeraars die je overige polissen beheert. Stel dat je geen correcte tussenkomst krijgt van je eigen verzekeraar. Of die verzekeraar wil de aan derden betaalde vergoedingen van je terugvorderen (bij dronkenschap, zware fout…). Zal de rechtsbijstand van dezelfde verzekeraar een ander standpunt innemen?

Hier tegenover staan de voordelen van een aparte polis rechtsbijstand: objectiviteit in je belangenverdediging en dus geen belangenconflicten, ruimere dekkingen en tussenkomsten, betere kwaliteitspolis, geen overlappingen dus geen dubbele dekkingen en bovendien bijstand door juridische specialisten.

Een laatste tip: Sluit een polis rechtsbijstand van te voren af en niet als u midden in een conflict zit. Immers, ook als een conflict al in zicht is of de discussies zijn mondeling of schriftelijk al gevoerd, dan zal een rechtsbijstandpolis geen tussenkomst bieden. Hoewel de rechtsbijstand zeker zinvol is, is het geen verplichte verzekering.

brandverzekering

2 maanden gratis woningverzekering

De populairste schadeverzekering in België is de ‘brandverzekering’. Geen wonder dus dat de verschillende maatschappijen elkaar beconcurreren in dit marktsegment. Wie voor 31/12/2017 een woningverzekering DVV Cocoon onderschrijft, geniet 2 maanden gratis van deze verzekering.

Woningverzekering

De brandverzekering wordt ook wel een woonverzekering of woningverzekering genoemd omdat behalve brand ook schade die is ontstaan door andere oorzaken zoals hagel, storm, vandalisme, sneeuw, … ja zelfs overstromingen en aardbevingen gedekt wordt. Bovendien kun je je brandverzekering ook aanspreken bij schade aan derden. Verder verschillen de bijkomende dekkingen nogal van de ene maatschappij tot de andere.

Welke dekkingen?

De dekkingen of waarborgen waaruit een brandverzekering bestaat vallen in 3 categorieën te omschrijven.

 • de basisdekkingen of verplichte dekkingen: hoewel de brandverzekering dus niet verplicht is, is de inhoud ervan wel grotendeels bepaald!
 • de aanvullende dekkingen: deze vergoeden niet de schade zelf, maar wel de andere kosten naar aanleiding van een schadegeval.
 • de vrij te kiezen optionele dekkingen: dit zijn de extra optionele dekkingen zoals de diefstalverzekering, verzekering voor een hogere vergoeding wegens onvoorziene kosten enzovoort.

DVV Cocoon

Met Cocoon DVV verzekeringen kan je op beide oren slapen. Want de Cocoon verzekering dekt niet enkel brand, maar ook water-, storm- en hagelschade, glasbreuken, enzovoort. Daarenboven vul je de verzekering aan zoals jij het wil. Helemaal op maat dus!

Van die brede bescherming geniet je nu 2 maanden volledig gratis. En er is meer… Niet alleen je huis en inboedel zijn gedekt, ook gehuurde vakantiewoningen of studentenkamers. Zelfs zonnepanelen en afsluitingen zijn verzekerd.

Raadpleeg zoals steeds ook de bijzondere voorwaarden:

 • Bij glasbreuk zijn led-, lcd- en plasmaschermen gedekt tot 3.240,47 euro. Niet gedekt zijn krassen en afschilferingen plus diefstal van materialen bestemd om deel uit te maken van het gebouw.
 • Schade door water dat binnendringt via deuren, vensters, verluchtingsgaten of andere openingen in het gebouw worden niet terugbetaald.
 • Cocoon van DVV Verzekeringen loopt gedurende 1 jaar en wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht.
 • De promotie omvat 2 maanden gratis + 10 betalend op de eerste jaarpremie voor een nieuwe woningverzekering Cocoon onderschreven tussen 25/10/2017 en 31/12/2017. Dit tijdelijke aanbod is geldig met of zonder extra opties op voorwaarde dat DVV Verzekeringen het risico aanvaardt.

Prijsbepaling

De prijs of premie van een woonverzekering wordt bepaald door verschillende factoren waarvan sommige onveranderlijk zijn. Enkele voorbeelden:

 • Een hoger risico door het gebruik van bepaalde materialen.
 • Een hoger risico op inbraak door afgelegen woonplaats.
 • De verschillen in dekking en uitbetalingsvergoedingen tussen de verscheidene verzekeraars (dit kan je dus meenemen in je vergelijkingsoefening).
 • De optionele dekkingen die je zelf hebt gekozen (neem ook dit mee in je vergelijkingsronde want wat bij de ene verzekeraar optioneel is, is bij de andere standaard inbegrepen).
 • De waarde van de woning of het appartement bepaalt mee de hoogte van de premie.
 • De hoogte van de franchise (het spreekt voor zich dat ook dit bepalend is voor je uiteindelijke keuze).
woonverzekering

De ene brandverzekering is de andere niet

Niemand doet graag beroep op zijn verzekering (schade) en niemand betaalt graag voor zijn verzekeringen. Toch heeft bijna iedere Belg een brandverzekering hoewel dit géén wettelijk verplichte verzekering is. Wat schadeverzekeringen betreft is het veruit de populairste verzekering in België.

Deze verzekering wordt ook wel een woonverzekering genoemd omdat behalve brand ook schade die is ontstaan door andere oorzaken zoals hagel, storm, vandalisme, sneeuw, … ja zelfs overstromingen en aardbevingen gedekt wordt. Bovendien kun je je brandverzekering ook aanspreken bij schade aan derden. Verder verschillen de bijkomende dekkingen nogal van de ene maatschappij tot de andere. Met andere woorden is de ene brandverzekering de andere niet. Vergelijken is dus de boodschap.

Niet wettelijk verplicht, een nuance

De brandverzekering biedt je bescherming tegen schade aan je woning en inboedel. Aanvullend dekt ze je ook voor je burgerlijke aansprakelijkheid naar anderen toe. En hier wringt het schoentje want je burgerlijke aansprakelijkheid naar derden toe door brand is wél wettelijk verplicht. Je kiest echter zelf of je deze in je brandverzekering of BA Familiale opneemt.

Bovendien is het zo dat er in de praktijk wél enkele verplichtende omstandigheden kunnen opduiken. Denk maar aan je huisbaas die je verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Of probeer maar eens een hypothecaire lening te krijgen bij een kredietverstrekker zonder een brandverzekering aan te gaan…

Welke dekkingen?

De dekkingen of waarborgen waaruit een brandverzekering bestaat vallen in 3 categorieën te omschrijven.

 • de basisdekkingen of verplichte dekkingen: hoewel de brandverzekering dus niet verplicht is, is de inhoud ervan wel grotendeels bepaald!
 • de aanvullende dekkingen: deze vergoeden niet de schade zelf, maar wel de andere kosten naar aanleiding van een schadegeval.
 • de vrij te kiezen optionele dekkingen: dit zijn de extra optionele dekkingen zoals de diefstalverzekering, verzekering voor een hogere vergoeding wegens onvoorziene kosten enzovoort.

Vergelijken is de boodschap

De prijzen en dekkingen van een woonverzekering verschillen sterk van verzekeraar tot verzekeraar. Bereken dus online de beste prijs voor een brandverzekering. Dit doe je aan de hand van een simulatie op een vergelijkingssite of op de website van de verschillende verzekeraars zelf. Neem zeker een kijkje bij Corona Direct en DVV Cocoon.

Welke factoren bepalen de prijs?

De prijs of premie van een woonverzekering wordt bepaald door verschillende factoren waarvan sommige onveranderlijk zijn. Enkele voorbeelden:

  • een hoger risico door het gebruik van bepaalde materialen,
  • een hoger risico op inbraak door afgelegen woonplaats,
  • de verschillen in dekking en uitbetalingsvergoedingen tussen de verscheidene verzekeraars (dit kan je dus meenemen in je vergelijkingsoefening),
  • de optionele dekkingen die je zelf hebt gekozen (neem ook dit mee in je vergelijkingsronde want wat bij de ene verzekeraar optioneel is, is bij de andere standaard inbegrepen),
  • de waarde van de woning of het appartement bepaalt mee de hoogte van de premie,
  • de hoogte van de franchise (het spreekt voor zich dat ook dit bepalend is voor je uiteindelijke keuze).
polis starters

Alle verzekeringen voor jonge huurders in 1 pakket

Als je voor het eerst op eigen benen gaat staan, denk je vast niet aan verzekeringen. Langs de andere kant wil niemand voor onaangename verrassingen komen te staan. Iedereen wil toch graag goed beschermd zijn? Gelukkig bieden hoe langer hoe meer verzekeringsmaatschappijen interessante pakketten voor starters aan. Een woordje uitleg.

Als je alleen of samen gaat wonen lijkt een brandverzekering evident. Maar heb je ook al aan een polis diefstal, familiale verzekering of een polis voor rechtsbijstand voor huurgeschillen gedacht? Waarschijnlijk niet. Logisch want wie het ouderlijk huis verlaat heeft al kosten genoeg. Toch hoeft een mooi pakket niet veel te kosten. Het loont om even op het internet te surfen en de verschillende aanbieders te vergelijken. Bekijk ook aandachtig de voorwaarden want die verschillen nogal eens van verzekeraar tot verzekeraar.

Is een brandverzekering verplicht?

Als huurder van een woning, zal de eigenaar eisen dat je een brandverzekering onderschrijft om de aansprakelijkheid als huurder te dekken bij een schadegeval. Als eigenaar van een woning ben je niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Wanneer je een hypothecaire lening afsluit bij de bank, zal de bank ook eisen om een brandverzekering te onderschrijven om zeker te zijn dat je woning zijn waarde zal behouden.

Wat dekt een diefstalverzekering?

De diefstalverzekering, die je bij een brandverzekering voegt, beschermt je tegen diefstal en vandalisme en geeft je dus dekking bij:

 • inbraak
 • gebruik van valse sleutels
 • gebruik van gestolen of verloren sleutels
 • binnendringen in een woning
 • binnendringen in een woning met hulp van een derde persoon die toegang heeft tot het gebouw (normaal met een maximaal bedrag)
 • diefstal met geweld of bedreiging op de verzekerde persoon wanneer hij zich niet op zijn domicilie bevindt in België of in het buitenland (normaal met een maximaal bedrag)
 • beschadiging van je roerende goederen tijdens de diefstal
 • de goederen die je op vakantie meeneemt indien ze worden gestolen in je verblijfplaats. De vergoeding is dikwijls beperkt tot bijvoorbeeld 10% tot 30% van het bedrag dat verzekerd is voor die goederen. Verder is dit beperkt tot maximaal 90 dagen per jaar en op voorwaarde dat het verblijf niet je eigendom is.

Een familiale verzekering. Wat is dat?

De familiale verzekering vergoedt de schade die jij per ongeluk aan derden hebt veroorzaakt. Niet alleen door jezelf, maar ook door alle leden van je gezin: je partner, je kinderen, je huisdieren en zelfs familieleden of vrienden die bij jou logeren tijdens de vakantie of bij familie-evenementen. Het is trouwens een hardnekkig vooroordeel dat enkel gezinnen met kinderen deze verzekering nodig hebben. Zelfs voor alleenstaanden, gepensioneerden of echtparen zonder kinderen is een familiale verzekering geen overbodige luxe.

Waarom een rechtsbijstand voor huurgeschillen?

De eigenaar wil je huurwaarborg niet terugbetalen zonder enige reden? Of hij wil de nodige werken niet uitvoeren? Dit soort geschillen komt nog voor. Probeer eerst en vooral een minnelijke schikking te bekomen. Als dat niet lukt biedt een rechtsbijstand  juridische bescherming bij huurgeschillen en dekt de kosten van de advocaat en de rechtbank.

5 factoren die je brandverzekering beïnvloeden

Hoewel niet verplicht, is het nog steeds een meer dan verantwoorde keuze om een brandverzekering af te sluiten. Of je nu eigenaar of huurder bent, vaak wordt dit sowieso van je verwacht om alle mogelijke schade aan je woonst te dekken. Vaak worden immers niet alleen brand, maar ook stormschade, korstluiting of vandalisme verzekerd.

Velen vragen zich echter af of ze een correcte premie betalen voor hun brandverzekering, en hoe deze wordt bepaald. Graag zorgen we dan ook voor wat verhelderende uitleg. Dit zijn de factoren die de premie van je brandverzekering beïnvloeden:

 • De waarde van je woning: De prijs van je brandverzekering is uiteraard afhankelijk van het soort woning dat je betrekt. Hoe meer je woning waard is, hoe hoger de premie van je brandverzekering.
 • Het risico op brand: Niet alleen het type, maar ook de mate waarin je woning risico loopt op brand is een belangrijke bepalende factor. Woon je in een houten chalet, dan is het risico uiteraard groter op brand en zal je verzekering dus duurder zijn.
 • Bijkomende opties: Wie naast tegen brandt ook bescherming wil in geval van bliksem of inbraak, zal dit vaak moeten voorzien in de vorm van een bijkomende deelverzekering of optie die bovenop de standaard brandverzekering wordt geplaatst. Het optiepakket dat je verkiest bepaalt dus ook de mate waarin je premie stijgt.
 • Franchise en maximumbedrag: De ene verzekering is de andere niet. Twee verzekeringen met exact dezelfde dekkingsgraad kunnen namelijk nog steeds sterk in prijs verschillen. Neem goed je contract door – vaak zal er in zo’n geval namelijk een belangrijk verschil zitten in het franchisebedrag of het maximumbedrag waarop men aanspraak kan maken. Een gewaarschuwd man er twee waard, zoals men zegt.

Ook wie reeds eeen brandverzekering heeft kan zijn voordeel doen zijn huidige voorwaarden naast die van concurrerende maatschappijen te leggen. Mogelijk ontdekt u zo een aanbieding met een betere dekking, of een lagere premie.

Dekt uw brandverzekering schade van een grote stroomonderbreking?

Het is uiteraard maar al te actueel: met de aangekondigde plannen voor grote stroomonderbrekingen bij ernstige tekorten vraagt menig inwoner zich af hoe hij zich hiertegen moet wapenen. De kans op een effectieve onderbreking is immers reëel, en hoewel alle onderbrekingen in principe ruimschoots vooraf zouden worden aangekondigd, is er toch de kans dat men nietsvermoedend het risico loopt op schade. Menig vooruitziende Belg vraagt zich dan ook af of deze schade gedekt zou worden door hun brandverzekering.

De koepel van verzekeraars Assuralia meldt echter dat de kans klein is dat een verzekeringsmaatschappij tussenbeide komt wanneer men schade oploopt door een vooraf aangekondigde stroomonderbreking. Aangezien er vooraf wordt gewaarschuwd zal er immers ook moeilijk sprake kunnen zijn van een ongeval, zo pleit men. Vaak gaan verzekeringscontracten immers uit van een niet in te schatten voorval, zoals een blikseminslag, overbelasting van het netwerk of een lokale kortsluiting.

Zoals altijd wordt ook hier echter aangeraden om de precieze tekst van de overeenkomst van je brandverzekering erop na te gaan, om zeker te zijn of een euvel van deze aard gedekt zou worden of niet.

Let op: geld lenen kost ook geld.