5 factoren die je brandverzekering beïnvloeden

Hoewel niet verplicht, is het nog steeds een meer dan verantwoorde keuze om een brandverzekering af te sluiten. Of je nu eigenaar of huurder bent, vaak wordt dit sowieso van je verwacht om alle mogelijke schade aan je woonst te dekken. Vaak worden immers niet alleen brand, maar ook stormschade, korstluiting of vandalisme verzekerd.

Velen vragen zich echter af of ze een correcte premie betalen voor hun brandverzekering, en hoe deze wordt bepaald. Graag zorgen we dan ook voor wat verhelderende uitleg. Dit zijn de factoren die de premie van je brandverzekering beïnvloeden:

  • De waarde van je woning: De prijs van je brandverzekering is uiteraard afhankelijk van het soort woning dat je betrekt. Hoe meer je woning waard is, hoe hoger de premie van je brandverzekering.
  • Het risico op brand: Niet alleen het type, maar ook de mate waarin je woning risico loopt op brand is een belangrijke bepalende factor. Woon je in een houten chalet, dan is het risico uiteraard groter op brand en zal je verzekering dus duurder zijn.
  • Bijkomende opties: Wie naast tegen brandt ook bescherming wil in geval van bliksem of inbraak, zal dit vaak moeten voorzien in de vorm van een bijkomende deelverzekering of optie die bovenop de standaard brandverzekering wordt geplaatst. Het optiepakket dat je verkiest bepaalt dus ook de mate waarin je premie stijgt.
  • Franchise en maximumbedrag: De ene verzekering is de andere niet. Twee verzekeringen met exact dezelfde dekkingsgraad kunnen namelijk nog steeds sterk in prijs verschillen. Neem goed je contract door – vaak zal er in zo’n geval namelijk een belangrijk verschil zitten in het franchisebedrag of het maximumbedrag waarop men aanspraak kan maken. Een gewaarschuwd man er twee waard, zoals men zegt.

Ook wie reeds eeen brandverzekering heeft kan zijn voordeel doen zijn huidige voorwaarden naast die van concurrerende maatschappijen te leggen. Mogelijk ontdekt u zo een aanbieding met een betere dekking, of een lagere premie.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.