Brand schade, hoe ga je er mee om?

Brand is natuurlijk verschrikkelijk. In een klap kan heel je inboedel verbrand zijn en gaan alle papieren herinneringen in rook op. Hoe rot het ook is, moeten er natuurlijk wel zaken geregeld worden. Het leven lijkt even stil te staan als je alles verliest door brand, maar toch moet je door. Wat je allemaal moet regelen en hoe je de schade kunt verdoezelen bespreken we in dit artikel.

Brandschade

Melding maken
Zorg na een brand altijd dat je de schade meldt bij jouw verzekeringsmaatschappij. Als je in een huurhuis woont, moet je de brand ook melden bij de pandeigenaar of de woningcorporatie. Vaak moet je zelf op zoek naar een tijdelijke woning. Stichting Salvage kan wel helpen met het vinden van een onderdak, maar dat is maar voor een hele korte periode.

Inventarisatie
Neem foto’s van de schade en inventariseer welke spullen beschadigd zijn. Deze beschadigde spullen schrijf je op. Het is ook belangrijk om bonnen te bewaren van alles in huis. Deze bonnen kunnen wellicht gedeclareerd worden bij de verzekering. Het kan zijn dat er een bedrijf komt, om de spullen op te slaan. Vraag aan hen altijd een lijst met de spullen die ze meenemen en waar ze precies naar toe worden gebracht.

Opruimen
Als de verzekeringsmaatschappij toestemming heeft gegeven, dan kunnen de brandresten opgeruimd worden. Zorg eerst dat alles wat niet beschadigd is netjes is opgeruimd of in elk geval is beschermd. Het is aan te raden om bij het opruimen van de brand resten een mondkap of ander stofmasker te dragen. De resten van de brand kunnen in vuilniszakken worden afgevoerd als huisvuil. Grote brokstukken kunnen eventueel opgehaald worden door een reinigingsdienst.

Opnieuw decoreren
Allereerst maak je natuurlijk een inventarisatie van wat je allemaal opnieuw moet aanschaffen. Wacht daar wel mee, omdat je wellicht nog veel geld terug kan krijgen van de verzekering. Natuurlijk wil je ook dat de brandplekken op de muur verdwijnen. Het eerste wat je dan kunt doen is stickers op de muur plakken. En dan bedoelen we niet zomaar stickers, maar geweldige en kleurrijke muurstickers Denk bijvoorbeeld aan een mooie plant of bloem op de muur. Daarnaast zijn er natuurlijk veel meer andere muurstickers te verkrijgen, net zoals mooie muurstickers voor in je slaapkamer. Zo’n mooie bloem over de slaapkamerwand is natuurlijk prachtig, maar je kunt ook denken aan stickers met tekst. Tekststickers zullen waarschijnlijk niet de brandplekken verdoezelen, waardoor de muur eerst geverfd moet worden.

Misschien wil je voordat je de stickers op de muur plakt de muren sowieso voorzien van een lik verf. Dat kan natuurlijk, want er bestaat namelijk speciale muurverf, die ervoor zorgt dat zware nicotine- en brandplekken als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Als de muur eenmaal geverfd is, is het natuurlijk tijd voor decoratie. Je kunt dan bijvoorbeeld zo’n sticker plakken of een groot schilderij of wat foto’s aan de muur hangen. Zo creëer je meteen weer wat vrolijkheid in huis, door de verschillende kleuren op de muur. Na de ellende met de brand is jouw huis natuurlijk wel toe aan wat vrolijkheid.

Voorkomen van brand
Niet alle brand komt natuurlijk door schuld. Soms vliegt iets zomaar in brand, zonder dat je het door hebt en is het niemands schuld, maar simpelweg kortsluiting. Echter, zijn er ook brandjes die voorkomen hadden kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan roken in bed of op de bank. Of wat dacht je aan je telefoon opladen in bed? Of je hete laptop op de bank laten liggen. Apparatuur is namelijk best gevoelig voor brand, vooral als ze hun warmte niet kwijt kunnen. Zorg vanaf nu dat je die type branden zoveel mogelijk voorkomt of goed verzekerd met de juiste brandverzekering. Je weet namelijk wat voor een ellende het is om na een brand alles op te knappen en je bent waarschijnlijk veel kwijt. Laadt daarom je telefoon en/laptop altijd overdag op en blijf er dan ook bij. Je kunt de apparaten het beste opladen op tafel, want dan kunnen ze hun warmte nog kwijt.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.