Levensverzekering

Bescherm uw geliefden en neem een levensverzekering

Het is prettig om uw dierbaren goed achter te laten wanneer u komt te overlijden. U kunt uw nabestaanden goed achterlaten door middel van het afsluiten van een levensverzekering. Met een levensverzekering spaart u namelijk voor een kapitaal dat bij uw overlijden bij uw nabestaanden terecht komt. Ook kunt u een levensverzekering voor andere doeleinden gebruiken. Benieuwd waar het nog meer voor kan dienen? Lees dan de verdere informatie uit dit artikel.

 • Top 3

  Voordelen

 • Oxylife secure

  Axa

  • Tak 21, 1.25% gewaarborgd rendement
  Meer weten
 • Invest 23

  Baloise

 • Capital Life

  Allianz

  • Tak 23
  Meer weten

Sparen voor uzelf

U kunt met de levensverzekering niet alleen sparen voor uw nabestaanden. Ook kunt u zelf van de levensverzekering profiteren. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om door middel van een levensverzekering te sparen voor uw pensioen, maar het is ook mogelijk om geld te investeren via de levensverzekering.

Uw pensioen

De kans is groot dat u, wanneer u met pensioen gaat, niet meer zo riant kunt leven als voorheen. Uw pensioenuitkering ligt over het algemeen namelijk een stuk lager dan uw uiteindelijke loon. Een manier om voor een hoger pensioen te sparen is door middel van het afsluiten van een levensverzekering. Bovendien bezorgen de premies van de levensverzekering u ook een belastingvoordeel.

Het investeren van uw geld

Natuurlijk is het ook mogelijk om uw goedverdiende geld te beleggen. Er zijn verschillende beleggingsvormen waar u gebruik van kunt maken wanneer u geld wilt investeren. Zo zijn er bijvoorbeeld de tak-21 levensverzekeringen. Zo is er de tak-21 levensverzekering, en bestaat ook de tak-21 levensverzekering met enkel kapitaalgarantie. De eerst genoemde beleggingsvorm, de tak-21 levensverzekering, die overigens ook wel spaarverzekering wordt genoemd, biedt gegarandeerd rendement. De tak-21 levensverzekering met enkel kapitaalsgarantie geeft u de garantie dat u uw ingelegde geld (minus de belastingen en de kosten) uiteindelijk ook weer terugkrijgt.

Wanneer u bereid bent om een hoger risico te nemen met uw spaargeld, is het mogelijk om een tak-23 levensverzekering te nemen. De tak-23 levensverzekering is gekoppeld aan uw beleggingsfondsen. Er wordt u een hoger rendement geboden, maar u loopt echter wel een groter risico om uw geld kwijt te raken.

De levensverzekering in geval van overlijden

Het is niet altijd even leuk om over dit soort zaken na te denken, maar u moet er een keer aan geloven. Wat als u of uw partner komt te overlijden? Hoe kan het gezin worden gerund wanneer er een salaris wegvalt en wat als beide partners tegelijkertijd komen te overlijden? Eén ding is zeker: u wilt uw nabestaanden goed achterlaten.

Er zijn drie soorten levensverzekeringen waar u in dit geval gebruik van kunt maken. We hebben het hier over de levenslange verzekering, de tijdelijke verzekering en de schuldsaldoverzekering. We zullen alle drie de verzekeringen hieronder nader toelichten.

De levenslange verzekering

De levenslange verzekering is voornamelijk gericht op het dekken van persoonlijke zaken. De levenslange verzekering wordt bij overlijden meteen uitgekeerd. Een goed voorbeeld van zo’n verzekering is de uitvaartverzekering. Het verzekerde geld komt in dit geval vrij zodra de verzekerde is overleden.

De tijdelijke verzekering

De tijdelijke verzekering wordt voornamelijk gebruikt om uw naasten financiële bescherming te bieden op zakelijk vlak. De tijdelijke verzekering wordt namelijk enkel uitgekeerd wanneer de verzekerde overlijdt voor een bepaald tijdstip. Dit kan bijvoorbeeld zijn voordat een bepaald contract afloopt. Door middel van deze verzekering kan de verzekerde zijn of haar familie financieel beschermen. Vaak loopt de tijdelijke levensverzekering op zijn einde rond het 65e levensjaar van de verzekerde.

De schuldsaldoverzekering

De schuldsaldoverzekering wordt afgesloten om bepaalde kredieten te zuiveren. Een voorbeeld hiervan is het zuiveren van een hypothecair krediet. U betaalt hierbij een bepaald bedrag per maand waarbij, wanneer u komt te overlijden, de schulden worden afgelost. Het is mogelijk het verzekerde bedrag in één keer uit te laten keren, maar u kunt er ook voor kiezen om het bedrag in termijnen uit te laten keren.

Nieuwe wetgeving

Wanneer u een verzekering heeft of nog wilt gaan afsluiten, is het belangrijk om rekening te houden met de wetgeving in België. Sinds maart 2014 is er namelijk het een en ander veranderd wat betreft wetgeving. Er zal namelijk een verandering worden aangebracht wat betreft het omschrijven van uw nabestaanden die in uw contract vermeld staan.

Deze nieuwe regel zal alleen van toepassing zijn op contracten die langer dan twee jaar geleden zijn afgesloten. Bij contracten die jonger zijn dan twee jaar is deze nieuwe wetgeving automatisch meegenomen.

De verandering van de wet zal vooral gaan over het vermelden van uw nabestaanden. Deze zullen in de toekomst duidelijker moeten worden omschreven. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van namen, maar ook het vermelden van kinderen, partner of ouders zou voldoende moeten zijn.

Is het afsluiten van een levensverzekering verplicht?

Of u verplicht een levensverzekering af moet sluiten? Nee, dit is niet verplicht. Wel is het verstandig om een levensverzekering af te sluiten, om zo uw nabestaanden te behoeden voor schulden en financiële moeilijkheden. Echter zijn er voldoende kredietinstellingen die u pas een krediet geven wanneer u een schuldsaldoverzekering heeft afgesloten. Dit geldt immers niet alleen bij het afsluiten van een levensverzekering. Wanneer u in aanmerking wilt komen voor een woonkrediet, zult u bijvoorbeeld ook een brand- en schuldsaldoverzekering af moeten sluiten.

Het afsluiten van een levensverzekering

Wanneer u het nemen van een levensverzekering een logische volgende stap vindt, zult u natuurlijk moeten kijken welke verzekering het beste bij u past. Er zijn tegenwoordig veel verschillende verzekeringsmaatschappijen, wat de keuze niet makkelijker maakt. Wel zijn er tegenwoordig een heleboel manieren waarop u de verschillende levensverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. De makkelijkste manier om de juiste verzekering te vinden is door vergelijkingswebsites te bezoeken op het internet.

Wanneer u een verzekering gaat afsluiten, zijn er een paar vragen waar u rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om te weten voor welke periode uw rendement wordt gegarandeerd. Het aantal jaren kunnen per maatschappij erg verschillen. Ook zijn er vaak kosten verbonden aan de polis. Wanneer u niet te veel geld kwijt wilt zijn aan instap- en uitstapkosten, zult u goed moeten vergelijken. Wij raden u aan om de vergelijkingswebsites te raadplegen voordat u een beslissing neemt over uw levensverzekering.


Recente artikels over uw levensverzekering:

Lees alle artikels over:

Let op: geld lenen kost ook geld.