Categorie: Levensverzekering

Financiële vrijheid ligt nu binnen handbereik met automatisch handelen, ook voor jou!

Zie jij jezelf echt tot je 75ste levensjaar iedere dag werken voor maar liefst 40 uur per week of zelfs mee? Of zie jij jezelf graag vroeg met pensioen gaan, liggend op een bounty eiland aan het strand met een cocktail in je hand terwijl een app het geld voor je verdient? Ik denk dat weinig mensen voor de eerste optie zullen kiezen. En terecht ook, want wist je dat de tweede optie realistischer is dan je denkt?Door nu verstandig en vooral slim te beleggen is het zeker mogelijk om financiële vrijheid te bereiken op de lange termijn. En daar hoef je echt geen gigantische investeringen voor te doen of dagen achter elkaar de koersen in de gaten te houden. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan vlug verder!

Van beginnen met beleggen tot aan volledige financiële vrijheid

Slim beleggen zonder daar zelf uren mee bezig te zijn, doe je door gebruik te maken van methoden die al voor andere beleggers en investeerders goed heeft gewerkt. Waarom zou je zelf het wiel opnieuw uitvinden als deskundige handelaars dat al voor je hebben gedaan? Door gebruik te maken van automatische handelsplatformen neemt een geavanceerde handelsrobot het beleggingswerk voor je uit handen. Een van de meest efficiënte autohandelsplatformen van dit moment is Immediate Egde. Deze handelsbot handelt exclusief in cryptocurrency. De bot zoekt voor jou de beste deals op de cryptomarkt en investeert geheel automatisch jouw ingelegde geld in de beste deals. Hoe dat precies in zijn werk gaat is als volgt: jij maakt allereerst een account aan op het handelsplatform en maakt je eerste storting. Het instapbedrag om te beleggen is 250 dollar en daar kun je met een rendement van 98% al aardige verdiensten mee genereren! Nadat je hebt ingelegd gaat de handelsrobot voor je aan de slag. Via algoritmes en kunstmatige intelligentie wordt het handelsplatform volledig automatisch aangestuurd om voor jou te beleggen in beste deals op de cryptomarkt. Het enige wat jij hoeft te doen is te kiezen voor welke deal jij gaat. De transacties worden geregistreerd in je account en de winst wordt overgemaakt naar je rekening. Zo kun je volledig automatisch aan je toekomst werken naar financiële vrijheid!

3 tips voordat je begint

Voordat je start met het beleggen hebben we nog een paar tips voor je om het meeste uit je slimme belegging te halen.

Allereerst is het verstandig om enkel met geld te beleggen dat je niet binnenkort nodig hebt. Dit kan een deel van je spaarrekening zijn of een percentage van je salaris dat je opzij zet bijvoorbeeld. Beleggen is immers nooit zonder risico. Als tweede tip raden we aan om als beginnende belegger eenvoudig te beginnen. Zo kun je bij Immediate Egde al instappen met een bedrag van 250 dollar. Zo kun je als nieuwe gebruiker rustig beginnen met beleggen en zien wat het voor jou kan doen. Je kunt uiteraard altijd nog meer in leggen wanneer dit goed voelt! Als derde en laatste tip is het raadzaam om wanneer je winst maakt, dit deel uit te laten keren en op te sparen. Dit zijn je verdiensten voor jezelf. De rest kun je natuurlijk weer opnieuw beleggen! Gaat het beleggen goed? Dan kun je altijd weer meer inleggen.

En nog een laatste bonus tip speciaal voor de ambitieuze belegger die extra vroeg van zijn of haar pensioen wilt gaan genieten: maak een schema om elke dag even kort in te loggen op het handelsplatform. Zo maak je elke dag even ruimte in je agenda om te handelen en geld te verdienen met je beleggingen. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!

beleggingsverzekering

TAK23-producten zijn fiscaal gezien nog nooit zo interessant geweest

Een mens moet wat met de aanhoudende lage vaste rente. Een mogelijkheid is beleggen in obligaties of aandelen. De meeste mensen verkiezen hiervoor beleggingsfondsen in plaats van zelf de beurs op de voet te moeten volgen. Zelf beleggen in aandelen of obligaties vraagt immers behoorlijk wat tijd en kennis. Nieuwe fiscale maatregelen in België treffen echter kapitalisatiefondsen. Enkel de TAK23-fondsen blijven gespaard.

Wat zijn TAK23-fondsen?

Een TAK23-product is een levensverzekering die gekoppeld is aan beleggingsfondsen. Het rendement is dus afhankelijk van de prestaties van die fondsen. Er kan een positief of negatief rendement zijn, waardoor kapitaalsverlies mogelijk is.

TAK23-fondsen kenmerken zich in het bijzonder door:

 • Geen kapitaalswaarborg
 • Geen gegarandeerde rente
 • Niet fiscaal aftrekbaar

In tegenstelling tot vastrentende producten zijn TAK23-producten dus vooral geschikt voor de belegger die meer risico kan en wil nemen. In principe kan je immers een deel van je geïnvesteerde kapitaal verliezen én er is zoals vermeld geen garantie op rendement. Toch een kleine nuance! Hoewel het duidelijk mag zijn dat in het verleden behaalde resultaten géén garantie bieden op de toekomst, blijkt statistisch toch dat op lange termijn (bijvoorbeeld 15 jaar) deze producten een veel hoger rendement leveren dan vastrentende producten.

Bovendien bestaan er wel degelijk TAK23-producten met meer veiligheid. Een TAK23-levensverzekering met kapitaalbescherming bijvoorbeeld. Opgelet: de kapitaalsgarantie geldt enkel op de vervaldag en dus niet als je vervroegd uit het fonds wilt stappen. Hou er ook rekening mee dat TAK23-producten met een looptijd van minder dan 8 jaar wél roerende voorheffing dient betaald te worden.

Wat zijn concreet de verschillen in belasting tussen de verschillende beleggingsmogelijkheden?

 • Bij de verkoop van kapitalisatiefondsen is een verhoogde beurstaks van toepassing namelijk 1,32 procent en maximaal 4.000 euro. Het tarief en het plafond liggen bij individuele obligaties lager. Bij TAK23 is die taks er niet.
 • Bij de uitstap uit fondsen wordt er een roerende voorheffing ingehouden op de rente en meerwaarde van obligaties, de zogenaamde Reynderstaks. Bij een rechtstreekse belegging in obligaties is er geen taks op de nettomeerwaarde, en bij TAK23 evenmin.
 • Bij tak 23 is wel een premietaks van 2 procent verschuldigd, maar die is na twee jaar terugverdiend door het ontbreken van roerende voorheffing. (Op voorwaarde dat het contract een minimale looptijd van 8 jaar respecteert.)

Nadelen

Beleggen in een TAK23-product heeft dus een aantal voordelen. Uiteraard gaat dit niet gepaard zonder enkele nadelen.

Je dient een vergelijkingsoefening te maken tussen de verschillende verzekeraars. De instap-, beheers- en uitstapkosten verschillen immers nogal van maatschappij tot maatschappij. Bekijk ook of er zowel beheerskosten voor de onderliggende fondsen als voor de polis zelf gevraagd worden. In dat geval betaal je immers tweemaal! Het totale kostenplaatje kan dus aandikken, wat behoorlijk op het rendement drukt.

Vergelijken

Vergelijk dus de kosten van elke TAK23-product. Je kan dit makkelijk online via het internet doen. Een laptop, een aansluiting op het internet én een beetje tijd volstaan dus. De tijd die je erin investeert, betaalt zich later ongetwijfeld terug in een (nog) hoger rendement. Bovendien betaalt niemand graag teveel voor een gelijkaardig product. Jij wel?

spaarverzekering

Hoe sparen en beleggen als de rente stijgt?

Nu de centrale banken hun stimulerende beleid terugschroeven, verandert het financiële landschap. Hoe ga je om met de heropflakkering van de inflatie en de rente die voorspeld wordt?Met andere woorden: hoe sparen en beleggen als de rente (lichtjes) stijgt?

Conservatieve Belgen en beleggingen

Er zou wereldwijd een einde komen aan goedkoop geld. Kort gezegd is de reden hiervoor dat de Amerikaanse centrale bank reeds de rente aan het verhogen is terwijl Europa en Japan hun inspanningen om de rente laag te houden halveren. Hoewel dit nog niet wil zeggen dat we een forse rentestijging kunnen verwachten, zal veilig staatspapier toch meer interest opleveren. En dat is voor de meeste Belgen goed nieuws want omdat maar liefst 70 procent van de Belgen hun neus ophalen voor(risicovol) beleggen.

22% van het financieel vermogen in België staat op een spaarrekening, terwijl er nog eens 8% op zichtrekeningen staat of in cash zit. Pensioenverzekeringen en levensverzekeringen zijn goed voor 23% van het gezinsvermogen. Resten nog: 15% in beleggingsfondsen, 4% in obligaties, 4% in beursgenoteerde aandelen en 1% diversen.

Maak een goede keuze

Het basisdoel van beleggen blijft in de eerste plaats immers het beschermen en, indien mogelijk, het uitbreiden van de koopkracht. Dat gaat weliswaar gepaard met het nemen van hogere risico’s, maar die kunnen door een goede spreiding van de beleggingen wel worden beperkt.

Blijft je voorkeur net zoals bij vele landgenoten echter uitgaan naar de spaarrekening, ga dan op zoek naar rekeningen met de hoogste opbrengst in plaats van uit gewoonte je spaargeld bij je huisbankier te parkeren. Een voorbeeld van zo’n rekening is de MeDirect ME12 Spaarrekening die momenteel een basisrente van 1% oplevert.

Overweeg je ook andere producten, dan is een  tak21-spaarverzekering met gewaarborgde minimumrente een mooi alternatief of interessante aanvulling. Vermijd wel de 30% roerende voorheffing door langer dan 8 jaar te sparen.

De tak 21-verzekering (ook wel spaarverzekering genoemd) is een spaarproduct op middellange of lange termijn in de vorm van een levensverzekeringscontract. Na afloop ontvang je:

 • de premies die je hebt betaald, verminderd met de kosten.
 • de intresten. Deze worden in de meeste gevallen niet jaarlijks uitbetaald maar gekapitaliseerd.
 • de eventuele winstdeelname die de verzekeraar bereid is te betalen. ( Afhankelijk van hoeveel winst je verzekeraar maakt.)

Een andere mogelijk is een beleggingsverzekering. Een tak 23 is een beleggingsproduct dat onder andere belegt in obligaties, aandelen en vastgoed. Bij een tak 23 wordt er (in tegenstelling tot tak21) geen rendement gegarandeerd, waardoor er geen roerende voorheffing is. Voor dit fiancieel product is het van belang de kosten van elk tak 23 fonds te vergelijken. Weet ook dat in tegenstelling met een tak21, tak23-producten niet onder de garantieregeling vallen die spaargeld beschermt tot 100.000 euro.

Fiscaal sparen

Pensioensparen houdt in dat je zelf voor je eigen pensioen spaart. Het is een vrijwillige vorm van sparen en biedt fiscale voordelen. Elk jaar leg je een bedrag opzij. Zo komt er op lange termijn een aanvulling op het wettelijk pensioen.

Een pensioenspaarverzekering is een levensverzekering waarbij je bent dat je het gespaarde kapitaal behoudt. Daarbovenop komt nog het jaarlijkse minimale gewaarborgde rendement. Het is dus minder risicovol dan een pensioenspaarfonds. Wie op latere leeftijd begint met pensioensparen, kiest best voor een pensioenspaarverzekering. Hou er wel rekening mee dat het bedrag van de stortingen die je jaarlijks kunt doen wettelijk beperkt is en jaarlijks herbekeken wordt.

pensioen

Fiscaal sparen voor je pensioen

De aangifte voor je belastingen is een jaarlijks terugkerend karwei. Een aantal aftrekposten zorgen ervoor dat je minder belastingen betaalt. Hoeveel mag je in 2017 storten voor pensioensparen én hoeveel voor langetermijnsparen?

Het drama van ons pensioenstelsel is dat er nu bijzonder veel ongerustheid bestaat over de toekomst ervan. Bij jongere mensen verdwijnt zelfs het gevoel dat pensioenen een houvast kunnen bieden.

Pensioensparen houdt in dat je zelf voor je eigen pensioen spaart. Het is een vrijwillige vorm van sparen en biedt fiscale voordelen. Elk jaar leg je een bedrag opzij. Zo komt er op lange termijn een aanvulling op het wettelijk pensioen.

Er zijn verschillende manieren om aan pensioensparen te doen. Je kan kiezen uit de volgende formules.

 • Een pensioenspaarfonds. Dit is een beleggingsfonds. Je sluit je aan bij een pensioenspaarfonds op eigen initiatief. Jaarlijks kan je van fiscale voordelen genieten in functie van de gestorte premie. Een mogelijk nadeel aan dit beleggingsfonds is dat je belegt in aandelen en obligaties. En dat houdt risico’s in. Er is bijvoorbeeld geen zekerheid over de eindopbrengst. Er is wel geen eindtermijn. Je kan het kapitaal opnemen, wanneer je dat zelf wil. Wie jong is en aan pensioensparen wil doen, kiest best voor een pensioenspaarfonds. Veel mensen verkiezen een pensioenspaarfonds boven een pensioenspaarverzekering, omdat dat op langere termijn meer rendement kan opleveren.
 • Een pensioenspaarverzekering. Bij deze levensverzekering ben je zeker dat je het gespaarde kapitaal behoudt. Daarbovenop komt nog het jaarlijkse minimale gewaarborgde rendement. Het is dus minder risicovol dan een pensioenspaarfonds. Wie op latere leeftijd begint met pensioensparen, kiest best voor een pensioenspaarverzekering.

Overschakelen van pensioenspaarverzekering naar –fonds, is niet mogelijk. Je kan wel beiden hebben, maar dan moet je kiezen in welk stelsel je gaat storten.

Het bedrag van de stortingen die je jaarlijks kunt doen voor pensioensparen, is beperkt. Voor inkomstenjaar 2017 (aanslagjaar 2018) komt maximaal 940 euro in aanmerking voor belastingvermindering. Meer storten is wettelijk niet toegelaten. Stort je toch meer in een contract, dan zal de betrokken verzekeringsmaatschappij het te veel betaalde bedrag terugstorten. Ben je gehuwd of wettelijk samenwonend en word je dus samen belast? Dan heb je toch allebei recht op dit maximumbedrag van 940 euro. Op voorwaarde dat je allebei nemer bent van een pensioenspaarverzekering. Pensioensparen biedt je een belastingvoordeel van 30%. Het maximaal fiscaal voordeel voor 2017 bedraagt dus 282 euro.

Wil je meer sparen dan 940 euro voor je pensioen? Dan kan je overwegen om aan langetermijnsparen te doen.

In 2017 kan je tot 2.260 euro aan langetermijnsparen doen (afhankelijk van uw beroepsinkomen). In dat geval bespaar je tot 678 euro belastingen (+ gemeentetaks). Het fiscale voordeel bedraagt hier immers ook 30 % van de gestorte premie. Het maximale spaarbedrag dat je fiscaal kunt vrijstellen is 169,20 euro + 6 % van je netto belastbaar beroepsinkomen. Is je netto belastbaar inkomen echter meer dan 34.846,66 euro, dan hoef je je van deze formule niets aan te trekken. Je mag dan gewoon het maximumbedrag van 2260 euro storten.

Hou er wel rekening mee dat dit fiscale maximum ook afhankelijk is van de fiscale aftrekmogelijkheden van je hypothecair krediet voor je eigen woning. Langetermijnsparen wordt namelijk in dezelfde fiscale korf in mindering gebracht als de intresten en de kapitaalaflossingen van je hypothecaire lening alsook premies die je betaalt voor een schuldsaldoverzekering.

 

De medische vragenlijst voor uw verzekering: dit mag u verwachten

Voor steeds meer verzekeringen zal u als verzekeringnemer gevraagd worden om een medische vragenlijst in te vullen. We denken bijvoorbeeld aan levensverzekeringen, verzekering voor een gewaarborgd inkomen, een schuldsaldoverzekering, en meer. Vaak weet men echter niet welke informatie zal worden gevraagd. Om het invullen wat vlotter te laten verlopen, sommen we hier enkele voorbeeldvragen op waarmee u kan worden geconfronteerd.

 • Uw beroep. Er wordt vaak rekening gehouden met risicoberoepen zoals stuntman, bodyguard of militairen.
 • Uw alcoholconsumptie: hoeveel glazen u dagelijks drinkt.
 • Of u roker bent, of gerookt heeft in de afgelopen 12 maanden.
 • Of u verdovende middelen (drugs) gebruikt heeft in de afgelopen 10 jaar, met welke frequentie en wanneer u bent gestopt.
 • Of u ooit een medisch advies heeft gekregen om te stoppen met drinken, roken of druggebruik.

Ook wat betreft medische aandoeningen wordt u ondervraagd:

 • Aandoeningen aan de hart- en bloedvaten: hartgeruis, een hartinfarct, hartkloppingen of hoge bloeddruk
 • Bloedarmoede, afwijking van de bloedstolling of leukemie
 • Beroertes, verlamming, epilepsie, multiple sclerose
 • Psychische aandoeningen zoals psychose, depressie, zelfmoordpogingen of schizofrenie
 • Tumoren of kanker
 • Diabetes
 • HIV, aids, tuberculose, malaria, geslachtsziekten
 • Blaas- of nierontstekingen, incontinentie

Uiteraard is dit slechts een greep uit alle mogelijke vragen. Uw verzekeraar informeert en begeleidt u graag bij het invullen van uw medische vragenlijst.

Uitbetaling levensverzekering voortaan standaard volgens nalatenschap

Opgelet voor wie voor 5 maart 2014 een levensverzekering afsloot: het kapitaal dat bij het overlijden van een verzekeringnemer wordt uitgekeerd, wordt vanaf dan niet langer automatisch uitgekeerd aan de begunstigden van uw levensverzekering. Dankzij een nieuwe regelgeving verloopt alles volgens de regels van het nalatenschap.

De verandering is niet van toepassing wanneer men expliciet afziet van het nalatenschap, en de begunstigden bij naam vermeldt. In principe is er vooral een impact wanneer in de begunstigingsclausule van de verzekering, de begunstigden als “wettelijke erfgenamen” staan vermeld, zonder specifieke naamsvermelding.

Wie niet wenst dat zijn levensverzekering wordt uitbetaald volgens nalatenschap, kan zijn begunstigdenclausule laten aanpassen. Het is dan belangrijk expliciet te vermelden wie aanspraak maakt op het verzamelde kapitaal.

Levensverzekeringen blijven interessant voor jongeren

Een levensverzekering blijft interessant voor jongeren, aldus Test-Aankoop. De markt kreeg zware klappen in de eerste helft van 2014 door de lage rente en een stijgende, eenmalige belasting op de premie voor levensverzekeringen van 1,1 naar 2%. Banken zagen hun verkoop met 0 tot 20% zakken, en spreken van een spectaculaire daling.

Wie jong is en zijn geld 8 jaar kan missen, zou er volgens Test-Aankoop echter nog altijd goed bij doen om een levensverzekering af te sluiten. Als voordelen worden de hoge rente van vorig jaar aangehaald, het gebrek aan onroerende voorheffing wanneer men het kapitaal pas na de periode van 8 jaar opvraagt en het feit dat de fondsen toegankelijker opvraagbaar zijn dan dit bij bijvoorbeeld pensioensparen het geval is.

Let op: geld lenen kost ook geld.