Hospitalisatieverzekering

 

Een optimale medische verzekering d.m.v. de hospitalisatieverzekering

Medische kosten kunnen nog wel eens flink oplopen. Vaak zijn deze kosten ook nog eens onverwachts en heeft u op deze momenten andere zaken aan uw hoofd dan het betalen van rekeningen. Veel mensen zijn liever gedekt voor deze extra kosten en nemen daarom een aanvullende hospitalisatieverzekering. U kunt hier lezen wat een hospitalisatierekening inhoudt, waar u voor bent verzekerd en hoe u deze af kunt sluiten.

  • Verzekeringen

    Voordelen

  • Hospi Flexi

    DKV

    • Vrije keuze kamertype & ziekenhuis
    • Rechtstreekse betaling aan ziekenhuis via MEDI-card
    • Terugbetaling medische kosten 30 zware ziekten
    Meer weten
  • Hospitalia Medium

    Helan

    • Rust en privacy van éénpersoonskamer
    • Instap tot en met 65 jaar
    • Geen grensbedrag
    Meer weten

De verplichte verzekering

In België is het verplicht om een verzekering te hebben die de ziektekosten dekt. Iedereen mag overigens zelf kiezen bij welk ziektefonds ze zich aansluiten. Ook is het mogelijk om u aan te sluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering wanneer u geen lid wilt worden van een ziektefonds. Over het algemeen dekt een ziektefonds uw medische verzorging, uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid en bij zwangerschapsverlof. Ook bent u in deze gevallen vaak verzekerd voor zorg aan huis en thuishulp diensten.

Iedere inwoner in België is verplicht zich aan te sluiten bij een ziekenfonds. Dit is echter pas verplicht wanneer u 25 jaar of ouder bent.

Een hospitalisatieverzekering

Naast de verplichte verzekering wordt het u ook aangeraden om een extra hospitalisatieverzekering te nemen. Maar wat zijn de voordelen van deze verzekering? De hospitalisatieverzekering kan u vergoeden voor onder andere:

  • Doktersrekeningen, geneesmiddelen en medisch materiaal. Dit geldt overigens niet alleen voor in België. Ook wanneer u in het buitenland bent en onverwachts zorg nodig heeft, kunt u dit declareren bij de hospitalisatieverzekering.
  • Ook bent u in het ziekenhuis voor verschillende zaken verzekerd. Zo vallen onder andere geneesmiddelen, radiografieën en ambulante kosten onder de hospitalisatieverzekering. Vaak dekken de hospitalisatieverzekeringen uw ziekenhuisbezoek van één tot drie maanden. Dit verschilt echter per verzekering.
  • De kosten voor thuiszorg worden door de hospitalisatieverzekering gedekt. Ook wordt de opvang van uw kinderen vergoed door de verzekering.
  • In sommige gevallen worden de behandelingen van ernstige ziektes ook door de verzekering gedekt. Dit kan echter verschillen per verzekering.

Wanneer u een hospitalisatieverzekering heeft afgesloten, kunt u zelf kiezen in welk ziekenhuis u behandeld wilt worden. Wel komt het soms voor dat ziekenhuizen akkoorden maken met de verzekeraars. In dit geval ontvangt u geen eindfactuur, maar wordt de rekening direct door de verzekering aan het ziekenhuis betaalt. Wanneer het ziekenhuis geen akkoord heeft met de verzekering dient u eerst zelf de rekening te betalen, en kunt u vervolgens de rekening declareren bij uw verzekering.

Wie valt onder de verzekering?

Over het algemeen dekt de verzekering degene die het contract heeft afgesloten. Wel is het mogelijk om gezinsleden onder dezelfde verzekering te laten vallen. U kunt bijvoorbeeld:

  • Uw partner laten verzekeren onder dezelfde verzekering. U hoeft hier niet eens getrouwd voor te zijn. Ook is een samenlevingscontract niet nodig.
  • Uw kinderen kunt u ook mee laten verzekeren. Uw kinderen hoeven in dit geval niet noodzakelijk op uw adres te wonen. Zij kunnen bijvoorbeeld ook bij uw (ex)partner ingeschreven staan.
  • Ook de kinderen van uw partner kunt u mee laten verzekeren.

Hoe kunt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?

Er zijn twee vormen van de hospitalisatieverzekering, namelijk de individuele hospitalisatieverzekering en de collectieve hospitalisatieverzekering. Beide verzekeringen bieden dezelfde dekkingen, maar het huishoudbudget verschilt echter wel binnen de verzekeringen.

De individuele hospitalisatieverzekering

Dit is een verzekering die niet alleen door verzekeringsmaatschappijen wordt aangeboden. Ook de ziektefondsen bieden deze verzekering tegenwoordig aan. Deze verzekering dient u persoonlijk af te sluiten, dit zal dus niet verlopen via uw werkgever.

Bij het afsluiten van een hospitalisatieverzekering zult u een medische vragenlijst moeten invullen. Ook is het mogelijk dat de verzekering u, voordat u zich laat verzekeren, wilt laten controleren door uw arts. Op deze manier kan de verzekering inschatten of u een risicofactor bent. Het is mogelijk dat u deze test weigert, maar dan is het ook mogelijk dat de hospitalisatieverzekering u niet als klant aan wilt nemen. Bij het afsluiten van deze verzekering dient u juiste informatie te verschaffen. Wanneer u onjuiste informatie verstrekt kunt u ook door de verzekering worden geweigerd.

De collectieve hospitalisatieverzekering

De collectieve hospitalisatieverzekering lijkt op de individuele hospitalisatieverzekering, er is echter één verschil: de collectieve hospitalisatieverzekering wordt uitsluitend aangeboden door verzekeraars.

In dit geval sluit de werkgever de verzekering af voor zijn werknemer. Het contract dat de werknemer krijgt, is dus gebonden aan zijn beroep. Over het algemeen betaalt de werkgever de belasting, maar het is ook mogelijk dat de werkgever een kleine bijdrage vraagt aan de werknemer.

Wanneer u verandert van werkgever is het een mogelijkheid om de werkgever te vragen of de verzekering u individueel mag verzekeren. In dit geval hoeft u niet nogmaals een medische test uit te laten voeren, maar kunt u gelijk (individueel) verzekerd worden door de verzekering. Een belangrijk criteria hierbij is wel dat u twee jaar aaneenvolgend bij de verzekering van uw oude werkgever moet zijn aangesloten. Uw oude werkgever zal u binnen 30 dagen hierover moeten informeren. Wanneer de werkgever akkoord gaat, zal de verzekering een nieuwe premie voor u opstellen. De grootte van de premie hangt af van uw leeftijd en uw gezondheid.

Terugbetaling

Wanneer u een individuele hospitalisatieverzekering heeft, dient u vaak de rekeningen vooraf te betalen. De verzekeringsmaatschappij zal vervolgens de gemaakte kosten weer naar u overmaken. Het terugkrijgen van uw voorschot kan al in drie gemakkelijke stappen:

  1. Neem contact met ons op wanneer u opgenomen bent of voor uw opname. In dit geval is het zelfs mogelijk dat het ziekenhuis rechtstreeks wordt betaald. U hoeft het voorschot dan niet te betalen.
  2. Wanneer u niet in de gelegenheid bent om de verzekeringsmaatschappij in te lichten voor of tijdens uw opname, dan kunt u een schademeldingdocument opstellen. Dit document bevat alle facturen en medische gegevens die zijn gemaakt tijdens uw opname.
  3. Het bedrag van de gemaakte kosten zal naar u worden overgemaakt op uw rekeningnummer.

Research

Wanneer u een hospitalisatieverzekering af wilt sluiten, raden wij u aan om de verschillende verzekeringsmaatschappijen goed met elkaar te vergelijken. Tegenwoordig zijn hier handige websites voor. Ook is het mogelijk om de hospitalisatieverzekering online af te sluiten en te wijzigen. Daarnaast kunt u de offertes van de verschillende maatschappijen ook online aanvragen. Ook is het mogelijk om dit telefonisch te doen.

Let op: geld lenen kost ook geld.