zorgverzekering vergelijken

Ziektekostenverzekering in België

De verplichte ziektekostenverzekering wordt in België beheerd door een ziekenfonds, ook wel aangeduid als mutualiteit. Lidmaatschap van een ziekenfonds is verplicht voor iedere Belg ouder dan 25 jaar. Wanneer u werkt of een uitkering ontvangt en jonger bent dan 25 jaar dient u ook lid te worden. Er zijn meerdere manieren om u te verzekeren waardoor het de moeite kan lonen om rond te kijken voor een goede oplossing.

Welke verzekering heb je nodig?

Vergelijken en de juiste keuze maken

Op het vlak van ziektekostenverzekeringen staat België aan de wereldtop. Het is eenvoudig om een verzekering af te sluiten, de tarieven zijn laag en de terugbetalingen over het algemeen gul. Zorgverzekering vergelijken zorgt ervoor dat u de voorwaarden en tarieven van verschillende verzekeraars tegen elkaar af kunt zetten, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt passend bij uw persoonlijke situatie. Iedere Belg is verplicht om zich aan te sluiten bij een ziekteverzekeringsfonds. Kinderen worden door de verzekering van de ouders gedekt tot hun 25ste verjaardag, tenzij de kinderen al voor deze leeftijd financieel onafhankelijk zijn. Er is een ruime keuze aan ziekteverzekeringsfondsen en alle ziekenfondsen staan voor iedereen open.

Basisdiensten ziekenfonds

De nominale en uniforme premie die u betaalt is voor de basisdiensten van een ziekenfonds. Voor de terugbetaling van basisdiensten moeten alle ziekenfondsen dezelfde terugbetaling aanbieden. Denk hierbij aan de kosten voor een doktersbezoek. De hoogte van de terugbetaling wordt vastgelegd door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) en kan jaarlijks wijzigen. Daarnaast bieden ziekenfondsen ook aanvullende dekkingen aan, waar u op kunt letten bij het vergelijken van de zorgverzekeringen. Zo bestaat er een aanvullende dekking voor tandheelkundige ingrepen, medische apparatuur, optometrie en bepaalde medische procedures die vanuit de basisdienst niet gedekt zijn. De kosten voor een aanvullende dekking verschillen sterk per ziekenfonds. Tegenwoordig eisen diverse ziekenfondsen ook dat klanten die willen toetreden ten minste één aanvullende ziektekostenverzekering aangaan. 

Terugbetaling

Het staat patiënten in België vrij om zelf te kiezen voor een arts, specialist of ziekenhuis. Artsen hebben toegang tot het medische dossier en alle verzekeringsinformatie dankzij de chip op de Belgische identiteitskaart. Bij een eerste bezoek aan een zorgverlener moet u deze kaart dan ook meebrengen. Over het algemeen betaalt u als patiënt de volledige prijs van het bezoek. Vervolgens krijgt u een formulier waarmee u het ziekenfonds om terugbetaling kan vragen. De verwerkingstijd van de terugbetaling hangt af van het ziekenfonds, maar bedraagt gemiddeld één tot twee weken. Ook kan het zijn dat u alleen het eigen aandeel, het remgeld, dient af te dragen. De tarieven van tandartsen, huisartsen, geneesmiddelen op voorschrift en de meeste ziekenhuisingrepen zijn wettelijk vastgelegd. Niet alle specialisten hoeven zich aan de tarieven te houden. U kunt voor uw bezoek navragen of de tarieven in overeenstemming zijn met de voorschriften van de RIZIV.

 

 

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.