inboedelverzekering

Hoe is je woning verzekerd tijdens een verbouwing?

Of je nu in een bestaande woning woont of een woning koopt, menig Belg zal besluiten tot een verbouwing. Lang niet alle Belgen schakelen hiervoor een aannemer in. Veel Belgen klussen graag en menig verbouwing wordt dan ook zelf uitgevoerd. Maar hoe zit het dan als er door jouw doe-het-zelf-werk schade ontstaat? Hoe ben je dan verzekerd?

Welke verzekering heb je nodig?

Schade ontstaat door zelf klussen

Menigeen gaat direct aan de slag met een verbouwing zonder eerst de verzekeringen eens goed door te nemen. Met een woonverzekering waarbij zowel opstal- als inboedelverzekering inbegrepen zit, kan het inderdaad zijn dat je goed verzekerd bent. Maar het probleem met zelf klussen is dat verzekeraars diverse grenzen hanteren. Wanneer je een verbouwing professioneel door een aannemer laat uitvoeren is schade meestal goed gedekt, maar doe-het-zelvers verkeren als het ware in een grijs gebied.

Het is daarom zeker aan te raden om nog voor de verbouwing eens goed de polisvoorwaarden door te nemen. Je zult dan vaak tot de conclusie komen dat je weliswaar verzekerd bent, maar dat de verzekeraar wel de nodige beperkingen op kan leggen als het om zelf verbouwen gaat. Soms is het ook geen kwestie van algemene regels die verzekeraars hanteren, maar wordt er per verzekeringszaak beoordeeld. 

Woonachtig in de te verbouwen woning?

Een van de meest voorkomende beperkingen is het verschil die een verzekeraar maakt of je wel of niet in de woning woont die verbouwd wordt. Met een opstal- en inboedelverzekering ben je in alle ‘normale’ situaties verzekerd en ook tijdens een verbouwing. Maar de beperking die vaak opgelegd wordt is als je niet zelf in het te verbouwen pand woont. Er geldt dan een beperking, waarbij de woning via de opstalverzekering enkel verzekerd is tegen brand, blikseminslag, storm, ontploffing en neerstortende vliegtuigen.

Krijg je te maken met diefstal of vandalisme, dan is de kans groot dat de verzekeraar niet zal uitkeren omdat je niet zelf in het pand woont. Wanneer je wel in het pand woont, dan zul je bij de meeste verzekeraars normaal verzekerd zijn. Om dit zeker te weten is het altijd weer verstandig om de polisvoorwaarden door te nemen. 

Dek je goed in

Er zijn diverse manieren om jezelf goed in te dekken. Wil je helemaal op veilig spelen, dan zijn er verzekeraars waar je een speciale verbouwverzekering kunt afsluiten. Maar ook zonder een dergelijke verzekering zijn er nog mogelijkheden om je goed in te dekken. Stel bijvoorbeeld de verzekering op de hoogte van je aanstaande verbouwing en informeer over de dekking.

Een absoluut pluspunt om schade uitgekeerd te krijgen is het laten uitvoeren van een vooronderzoek. Tijdens het vooronderzoek wordt ook duidelijk wat bouwtechnisch wel en niet mogelijk is tijdens de verbouwing. Laat je een gedeelte of de gehele verbouwing uitvoeren door een aannemer, vraag dan om aantoonbaar bewijs dat de aannemer een schadeverzekering heeft die schade door bouw- en constructiefouten dekt.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.