pensioen

Fiscaal sparen voor je pensioen

De aangifte voor je belastingen is een jaarlijks terugkerend karwei. Een aantal aftrekposten zorgen ervoor dat je minder belastingen betaalt. Hoeveel mag je in 2017 storten voor pensioensparen én hoeveel voor langetermijnsparen?

Het drama van ons pensioenstelsel is dat er nu bijzonder veel ongerustheid bestaat over de toekomst ervan. Bij jongere mensen verdwijnt zelfs het gevoel dat pensioenen een houvast kunnen bieden.

Pensioensparen houdt in dat je zelf voor je eigen pensioen spaart. Het is een vrijwillige vorm van sparen en biedt fiscale voordelen. Elk jaar leg je een bedrag opzij. Zo komt er op lange termijn een aanvulling op het wettelijk pensioen.

Er zijn verschillende manieren om aan pensioensparen te doen. Je kan kiezen uit de volgende formules.

  • Een pensioenspaarfonds. Dit is een beleggingsfonds. Je sluit je aan bij een pensioenspaarfonds op eigen initiatief. Jaarlijks kan je van fiscale voordelen genieten in functie van de gestorte premie. Een mogelijk nadeel aan dit beleggingsfonds is dat je belegt in aandelen en obligaties. En dat houdt risico’s in. Er is bijvoorbeeld geen zekerheid over de eindopbrengst. Er is wel geen eindtermijn. Je kan het kapitaal opnemen, wanneer je dat zelf wil. Wie jong is en aan pensioensparen wil doen, kiest best voor een pensioenspaarfonds. Veel mensen verkiezen een pensioenspaarfonds boven een pensioenspaarverzekering, omdat dat op langere termijn meer rendement kan opleveren.
  • Een pensioenspaarverzekering. Bij deze levensverzekering ben je zeker dat je het gespaarde kapitaal behoudt. Daarbovenop komt nog het jaarlijkse minimale gewaarborgde rendement. Het is dus minder risicovol dan een pensioenspaarfonds. Wie op latere leeftijd begint met pensioensparen, kiest best voor een pensioenspaarverzekering.

Overschakelen van pensioenspaarverzekering naar –fonds, is niet mogelijk. Je kan wel beiden hebben, maar dan moet je kiezen in welk stelsel je gaat storten.

Het bedrag van de stortingen die je jaarlijks kunt doen voor pensioensparen, is beperkt. Voor inkomstenjaar 2017 (aanslagjaar 2018) komt maximaal 940 euro in aanmerking voor belastingvermindering. Meer storten is wettelijk niet toegelaten. Stort je toch meer in een contract, dan zal de betrokken verzekeringsmaatschappij het te veel betaalde bedrag terugstorten. Ben je gehuwd of wettelijk samenwonend en word je dus samen belast? Dan heb je toch allebei recht op dit maximumbedrag van 940 euro. Op voorwaarde dat je allebei nemer bent van een pensioenspaarverzekering. Pensioensparen biedt je een belastingvoordeel van 30%. Het maximaal fiscaal voordeel voor 2017 bedraagt dus 282 euro.

Wil je meer sparen dan 940 euro voor je pensioen? Dan kan je overwegen om aan langetermijnsparen te doen.

In 2017 kan je tot 2.260 euro aan langetermijnsparen doen (afhankelijk van uw beroepsinkomen). In dat geval bespaar je tot 678 euro belastingen (+ gemeentetaks). Het fiscale voordeel bedraagt hier immers ook 30 % van de gestorte premie. Het maximale spaarbedrag dat je fiscaal kunt vrijstellen is 169,20 euro + 6 % van je netto belastbaar beroepsinkomen. Is je netto belastbaar inkomen echter meer dan 34.846,66 euro, dan hoef je je van deze formule niets aan te trekken. Je mag dan gewoon het maximumbedrag van 2260 euro storten.

Hou er wel rekening mee dat dit fiscale maximum ook afhankelijk is van de fiscale aftrekmogelijkheden van je hypothecair krediet voor je eigen woning. Langetermijnsparen wordt namelijk in dezelfde fiscale korf in mindering gebracht als de intresten en de kapitaalaflossingen van je hypothecaire lening alsook premies die je betaalt voor een schuldsaldoverzekering.

 

Eén Trackback

  • […] Investeren in vastgoed blijft ondanks enkele bedreigingen erg interessant. Vooral wegens gebrek aan veilige, hoog renderende alternatieven. Hoe dan ook blijft een ‘realistisch’ geschat nettorendement van 2,5% over een (korte) termijn van slechts 5 jaar aantrekkelijk. Vooral als je vergelijkt met de (vaste) rente op een spaarboekje of obligatie. Besteed zoals hierboven beschreven wel de nodige aandacht aan het type vastgoed en de locatie van je belegging om je rendement te optimaliseren. Verder valt het op dat Vlaanderen maatregelen neemt  om het verhuren aan te moedigen, bijvoorbeeld door de waarborg van twee naar drie maanden te brengen. Bovendien kan beleggen in vastgoed ook aanzien worden als sparen voor je (aanvullend) pensioen. […]

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.