rijwielenverzekering

Je fiets verzekeren. Wat zijn de mogelijkheden?

Het zomert! Zin om er met de fiets op uit te trekken? Logisch, je fiets is je vrijheid en recreatief fietsen is op de koop toe nog gezond ook. Met een fietsbijstand ben je altijd gerust en geniet je van een zorgeloze, sportieve zomer. Je verzekert jezelf immers de klok rond van hulp bij pech (ook bij een lekke band bijvoorbeeld) en een ongeval. 24 uur per dag, 7 dagen op 7. Heb je een gloednieuwe fiets of is je fiets maximaal 1 jaar oud? Dan mag je er wellicht niet aan denken dat je fiets gestolen of beschadigd wordt. In dat geval kan je zelfs een fietsomnium overwegen.

Een fietsbijstand verzekert je van hulp als je fiets beschadigd is. Er komt een hersteller bij je langs en als de schade niet onmiddellijk hersteld kan worden, wordt je fiets naar je verblijfplaats, je bestemming of je fietsenmaker gebracht. Ook als je fiets gestolen is, krijg je meestal bijstand. De voorwaarden van een fietsbijstand verschillen enorm van verzekeraar tot verzekeraar dus lees die vooraf even goed na. In de meeste gevallen kan je voor alle types fietsen een fietsbijstand afsluiten. Stads-, plooi-, bak- en racefietsen, mountainbikes, e- bikes en bromfietsen t.e.m. 125 cc; het is allemaal mogelijk. Hou er wel rekening mee dat je bijstand niet geldt bij deelname aan wielerwedstrijden.

Een fietsomnium (ook wel rijwielverzekering genoemd) dekt alle schade die ontstaat aan een fiets. Niemand van ons wil immers met lege handen achter blijven wanneer zijn of haar fiets wordt gestolen, of in onbruik raakt door een ongeval. De basis fietsomnium zal dekking geven voor alle kosten die ontstaan ten gevolge van diefstal van de fiets. De verzekeraar zal een verzekerde fiets naar keuze vergoeden naar zijn nieuwwaarde of inmiddels zijnde waarde. Geheel vrijblijvend kan de verzekerde ook kiezen voor een extra dekking van de schade. De verzekeraar zal dan niet alleen de kosten ten gevolge van diefstal van de fiets vergoeden, maar ook schade door vandalisme of een ongeval.

De dekking van fietsverzekeringen is enorm verschillend. Terwijl de ene fietsverzekeraar enkel dekking geeft in België, geven andere fietsverzekeraars dan weer dekking over heel Europa of de hele wereld. Trek je graag als amateurfietser of fervente sporter eens een baantje tijdens de vakantie? Kijk dan zeker na of de fietsverzekeraar dekking geeft voor schade of diefstal in het buitenland.

Hoe wordt de waarde van de fiets berekend? Doorsnee gezien werken fietsverzekeraars op twee manieren: ofwel wordt er verzekerd aan de nieuwwaarde van de fiets, ofwel aan de afschrijvingswaarde.

  • Dekking op basis van afschrijving. De verzekeraar zal met de verzekeringsnemer een vast percentage vaststellen waartegen de fiets maandelijks in waarde verminderd. Bijvoorbeeld 1,2 of meer %. In geval van een ongeval of diefstal zal de verzekeraar vergoeden op basis van de momentele waarde (maand waarin het ongeval of de diefstal plaats vond).
  • Dekking op basis van nieuwwaarde. Wanneer je als verzekeringsnemer voor een dergelijke fietsverzekering kiest, krijg je de totale aanschaffingswaarde van de fiets terug. Niet onbelangrijk: een fietsverzekeraar gaat nooit de volledige nieuwwaarde of huidige waarde vergoeden. Verzekeraars werken steeds met een vrijstelling of eigen risico.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.