Moet ik mijn bagage verzekeren met een reisverzekering?

Onlangs werd nog maar eens pijnlijk duidelijk hoeveel bagage er jaarlijks verloren gaat in luchthavens. Uit rapporten van de nationale luchthaven in Zaventem bleek immers dat er op dagbasis zo’n 200 koffers niet op hun eindbestemming raken. Procentueel gezien een bijzonder laag cijfer, maar desalniettemin een nare herinnering aan het feit dat u als reiziger effectief het risico loopt om zonder bagage te arriveren op uw vakantiebestemming.

De vraag die hieruit volgt is dan ook of het nuttig is om uw bagage te verzekeren. Met behulp van een reisverzekering kan je immers zorgen dat u een financiele vergoeding ontvangt indien uw bagage ergens de weg kwijt raakt.

In praktijk hangt het nut van een reisverzekering voor de bescherming van uw bagage af van de waarde ervan. Juridisch gezien ligt de verantwoordelijkheid voor het verzekeren tegen bagageverlies immers bij de firma waarmee u reist – in andere woorden, de luchtvaartmaatschappij. U moet zich hiervoor dus niet verzekeren, tenzij de bagage een hoge waarde draagt. Voor het vergoeden van uw verloren bagage hanteren luchtvaartmaatschappijen immers een begrenzing om de tegemoetkoming die u ontvangt. Speelt men uw bagage onherroepelijk kwijt, dan kan u rekenen op een maximale vergoeding van 1 300 euro. Belangrijk detail: dat bedrag behandelt niet enkel de inhoud van uw valiezen, ook de koffers zelf zijn hierin voorzien. Als uw bagage én koffer dus samen meer waard is dan 1 300 – laten we zeggen, u bent sportief en neemt uw dure sportuitrusting mee op reis, of u houdt van technologie en u neemt enkele gadgets mee, dan is een bijkomende bagage-verzekering geen overbodige luxe.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.