Investeren in cryptomunten als verzekering, is dat een goed idee?

Verreweg de meeste mensen zijn verzekerd. Tegen schade door brand en inbraak, tegen diefstal van hun auto of tegen hoge zorgkosten. Voor die verzekeringen betaal je premie. De kans bestaat dat je er zelden of nooit gebruik van hoeft te maken. Dan kun je redeneren dat het zonde is dat je al die jaren premie hebt betaald. Is het dan een goed idee om een spaarpot aan te leggen voor het geval je een beroep moet doen op een verzekering die je dus niet hebt? Het is een optie, maar er zitten wel forse risico’s aan. Als je je niet wilt verzekeren, bijvoorbeeld omdat je gewetensbezwaren hebt tegen een verzekering, of omdat je denkt op de kosten voor de premies te kunnen besparen, is het dus zaak om hier echt goed over na te denken.

Investeren in Cryptocurrency als Verzekering

Vermogen opbouwen met aandelen
Je kunt proberen om vermogen op te bouwen door aandelen of obligaties te kopen. De kans dat de koersen stijgen is redelijk, maar nooit gegarandeerd. Soms moet je ook wel geduld hebben voordat een koers zodanig stijgt dat je daadwerkelijk een flink bedrag kunt incasseren. Als je belegt moet je er ook rekening mee houden dat hier vrijwel altijd transactiekosten bij komen kijken, die uiteraard van de winst af gaan. Als je de pech hebt een verkeerde keuze te maken dan kun je ook je inleg verliezen en heb je dus geen geld om kosten te dekken die normaal gesproken onder een verzekering zouden vallen.

Investeren in cryptomunten
Je kunt ook investeren in de aankoop van cryptomunten om een spaarpot aan te leggen voor mogelijke kosten die een verzekering niet dekt of waarvoor je je niet wilt verzekeren. De Bitcoin is de bekendste cryptomunt. Deze kun je online aankopen op speciaal hiervoor opgerichte platforms. Het is daarbij van belang dat je de Bitcoin koers goed in de gaten houdt. Koop ook altijd bij een betrouwbaar adres om te voorkomen dat je wordt opgelicht. Als de koers van de Bitcoin heel hoog staat kun je ook deelmunten aankopen. Anno oktober 2021 staat de koers van een Bitcoin bijvoorbeeld op ruim 57.000 euro. Dat bedrag zullen veel mensen niet in één keer kunnen investeren.

Alternatieven voor de Bitcoin
Het kan zijn dat je de koers van de Bitcoin te hoog vindt om hierin te investeren. Dan kun je ook kijken naar andere cryptomunten, zoals de Vechain. De Vechain koers ligt lager dan die van de Bitcoin. Maar je loopt een groter risico dat de koers instort en dat je je investering kwijt bent. De Bitcoin is vrij bekend en daardoor heeft deze munt een grotere kans op langdurige stabiliteit. Kleinere platforms voor cryptomunten zijn kwetsbaarder en daardoor is de kans dat de koers ineens fors daalt een stuk groter. In welke cryptomunt je ook investeert, lees je goed in voordat je grote bedragen investeert. Bekijk het koersverloop en maak dan voor jezelf de afweging of je de gok wilt wagen. Het kan geen kwaad om je risico’s te spreiden zodat je geen grote verliezen lijdt als het met een cryptomunt ineens misgaat en de koers fors daalt.

Verzekeren blijft verstandig
Alternatieven zoeken voor een verzekering klinkt misschien interessant. Maar bedenk dat je bij sommige gebeurtenissen voor hoge kosten komt te staan. Denk aan ernstige gezondheidsproblemen of als je de pech hebt dat je huis tot op de grond toe afbrandt. Sommige verzekeringen zijn ook simpelweg verplicht. Als je een huis koopt met hypotheek dan zal de bank eisen dat hiervoor een opstalverzekering wordt afgesloten zodat het onderpand voor de verzekering niet verloren zal gaan als er iets onverwachts gebeurt.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.