polis auto

Autoverzekeringen vergelijken

Op zoek naar de ideale autoverzekering? Er hangt immers reeds een pittig prijskaartje aan een auto. Logisch dus dat je even aan het vergelijken gaat voor je een polis autoverzekering aangaat. Een zo goed mogelijke dekking voor een zo scherp mogelijke prijs? Dat willen we toch allemaal?! Wat moet je alvast weten?

Soorten autoverzekeringen

Voor je autoverzekeringen gaat vergelijken is het van belang dat je de verschillende soorten kent. België kent drie verschillende soorten autoverzekeringen, namelijk: een BA-verzekering, een beperkte omniumverzekering en een volledige omniumverzekering.

De BA-verzekering staat voor de verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen. Deze verzekering is in België verplicht en verzekert je bij schade die je hebt veroorzaakt aan derden.

De beperkte omniumverzekering is een extra-verzekering en is dus niet wettelijk verplicht. Wanneer je deze verzekering afsluit, ben je ook verzekerd in geval van brand, diefstal, natuurevenementen zoals overstromingen en dergelijke, glasbreuk en aanrijdingen met dieren.

Een andere extra verzekering is de omniumverzekering.  Bij de omniumverzekering ben je verzekerd voor het soort auto dat je bezit. Wanneer je een nieuwe auto hebt, ben je de eerste paar maanden ook daadwerkelijk verzekerd met de nieuwwaarde regeling. Dit betekent dat je bij ongelukken het bedrag van de factuurwaarde terugkrijgt. Wanneer je een oudere auto hebt ben je verzekerd voor de waarde die de auto bezat op het moment van het ongeluk.

Autoverzekering simulatie

Er zijn tegenwoordig een hoop vergelijkingswebsites op het internet waarop je de verschillen van de verzekeringen en hun kostprijs met elkaar kunt vergelijken. Het zoeken naar de juiste verzekering neemt veel tijd in beslag. Dit in tegenstelling tot het daadwerkelijk afsluiten van de autoverzekering. Verzekeringen zijn tegenwoordig makkelijk en snel af te sluiten via het internet. Ook kun je op het internet offertes aanvragen bij de verzekeringsmaatschappijen. Dit geldt natuurlijk ook voor de aanvullende verzekeringen.

Het spreekt voor zich dat het een verstandig idee is om de simulator van verschillende verzekeraars te gebruiken. Door de simulaties van deze aanbieders met elkaar te vergelijken kom je te weten welke autoverzekering de goedkoopste is. Op die manier bespaar je veel geld!

Het is uiteraard van groot belang dat je auto ook goed verzekerd is en dat je achteraf niet voor vreemde verrassingen komt te staan. Het uitvoeren van een simulatie is daarom niet alleen aan te raden om de goedkoopste aanbieder van een autoverzekering te vinden, maar ook om te kijken of je wel goed verzekerd bent zoals bij stormschade of zelfs diefstal. Lees daarom de kleine lettertjes van de contracten na.

Welke gegevens heb ik nodig voor een simulatie?

De verzekeraar vraagt onder andere naar je geboortedatum, maand en jaar waarin je rijbewijs werd uitgereikt, het merk, type en bouwjaar van de auto, datum inverkeerstelling van de auto, de catalogusprijs, de gebruikte brandstof,… Verder wordt ook gevraagd naar een eventuele huidige verzekering, de bonus-malus graad op die verzekering en het aantal ongevallen die je de voorbije 5 jaren veroorzaakt hebt. Ook het geschat aantal kilometers dat je per jaar gaat rijden kan gevraagd worden om te kijken of een kilometerverzekering mogelijk is.

 

 

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.