Voor welke geschillen kan u beroep doen op een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering komt tussenbeide in allerhande soorten geschillen, en probeert te bemiddelen zonder rechtstreeks beroep te doen op juridische procedures. Men zoekt dus eerst naar de minnelijke schikking. Komt er toch tussenkomst van het gerecht bij te pas, zal u ook de hiervoor gemaakte kosten kunnen terugvorderen – zoals advocaatkosten, bijvoorbeeld.

Veel geïnteresseerden vragen zich echter af waarvoor zo’n rechtsbijstandsverzekering kan bijspringen. We lijsten even op welke geschillen in aanmerking komen:

 • Consumentenzaken: Uw verkoper voert een herstelling uit die niet naar wens is, en schotelt u een factuur voor die u daarom ook niet wenst te betalen. U krijgt een bestelling geleverd die niet overeenkomt met wat u bestelde.
 • Sociaal recht: Bij geschillen tussen uw werkgever en uzelf, bijvoorbeeld rond opzegperiodes na ontslag, of de opzeggingsvergoeding die men krijgt.
 • Vastgoedrecht: Twisten over verkavelingen, scheidingslijnen van het perceel, het naleven van  gemeentelijke voorschriften
 • Burgerlijke aansprakelijkheid: Een waterlek bij de buren beschadigt uw muur, maar uw buurman weigert de kosten te betalen
 • Fiscaal recht: De fiscus legt u een boete of extra aanslag op, die u betwist.

Zoals u ziet zijn het dagdagelijkse situaties die we hier beschrijven. Een verzekering rechtsbijstand beschermt u dus al sneller dan u denkt. Neem vandaag nog contact op met een verzekeringsmakelaar die u met raad en daad kan bijstaan.

2 Reacties

 • DIANA 25 maart 2016 om 02:17

  wat te denken van dit geval : advokaat die mij werd toegewezen inzake rechtsbijstand beweert mij ontmoet te hebben in zijn kantoor, wat NOOIT gebeurd is, beweert mij per brief op de hoogte te hebben gehouden, meermaals en vindt ter plekke data van brieven uit welke ook de verzekering nooit heeft ontvangen. Deze waardeloze niksnut zonder geweten stuurt mij zelfs geen uitspraak van het vonnis en ik wist niet wanneer de zaak uitgesproken zou worden aangezien ik nergens van op de hoogte gehouden werd: een maand later vind ik dan een nietszeggende email tussen de spam met de titel ‘secretariaat’ en is mijn kans om in beroep te gaan, zijnde 15 DAGEN HOPELOOS VERKEKEN; RESULTAAT 8 DAGEN RIJVERBOD EN EEN BOETE VAN 685,43 EURO; MIJN VRAAG / KAN IK DVV EN DE WAARDELOZE NIKSNUT ZONDER GEWETEN DIE DvV MIJ HEEFT TOEGWEZEN VOOR DE RECHTER DAGEN EN MAAK IK HIERMEE EEN GOEDE KANS OM DE ZAAK TE WINNEN? IK WEIGER IN ELK GEVAL NOG EEN CENT AAN AL MIJN POLISSEN DIE BIJ DVV LOPEN TE BETALEN ZODAT ZE ZE WEL AANGETEKEND MOETEN OPZEGGEN. HEB GELEERD NOOIT EN NERGENS NOG TE BETAALEN VOOR RECHTSBIJSTAND WANT DAT IS BETALEN VOOR GEBAKKEN LUCHT!

 • claes marina 20 februari 2017 om 12:55

  Beste

  Komt een rechtsbijstandsverzekering ook tussen bij een overeenkomsst tussen een verkoper en mijzelf waar ik reeds 4000€ aan voorschotten betaald heb (03/08/2016) IK ben in zee gegaan met Van Calster vloeren voor een totale renovatie badkamer, en tot op heden nog niks van de werken werd uitgevoerd ??heb ik recht op een gratis advocaat naar keuze?

  Mvg
  Marina

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.