Categorie: Annulatieverzekering

vlucht gemist

Ben je verzekerd als je een vlucht mist?

Het zal je maar gebeuren: je staat op het vliegveld, helemaal klaar voor je vakantie, maar bent je paspoort vergeten. Je vlucht kun je dan wel op je buik schrijven. Het is waarschijnlijk de nachtmerrie van iedere vakantieganger, maar helaas komt het nog regelmatig voor. Wat moet je doen wanneer dit je gebeurt? Wordt je gemiste vlucht vergoed door de verzekeraar? En waar heb je recht op?

Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: wanneer je je vlucht hebt gemist omdat je te laat bent of je paspoort vergeten bent, dan zul je zelf een nieuw ticket moeten aanschaffen, wil je alsnog op je bestemming geraken. Het maakt daarbij niet uit of je wekker niet is afgegaan of dat het heel druk is bij de incheckbalies. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je op tijd op de luchthaven staat en dat je voldoende tijd inbouwt voor onverwachte vertragingen.

Permanente verzekerd tegen annulering

Het kan ook gebeuren dat je je vlucht mist zonder dat het je eigen schuld is. Omdat er plotseling een naaste ernstig ziek is geworden, of omdat je huis aanzienlijke schade heeft. Tegen dit soort legitieme redenen voor het missen van je vlucht kun je je gelukkig indekken via een annuleringsverzekering. Je kunt deze verzekering vaak meteen afsluiten bij het boeken van je reis. Ben je dit vergeten? Geen nood, je kunt binnen 14 dagen na het boeken nog een annuleringsverzekering afsluiten.

Wanneer je vaker reist, kan het zinvol zijn om geen tijdelijke, maar een permanente annuleringsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je het gehele jaar gedekt tegen verschillende, onverwachte gebeurtenissen die de oorzaak kunnen zijn van het missen van een vlucht. Deze verzekering is bovendien vaak veel goedkoper in verhouding dan een tijdelijke verzekering.

Vlucht gaat niet door

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je je aansluiting mist. Wanneer dit komt omdat je eerste vlucht vertraagd werd en je daardoor niet op tijd was voor je volgende vlucht, zal de luchtvaartmaatschappij wel degelijk een oplossing voor je moeten regelen. Wanneer zoiets gebeurt, heb je binnen Europa recht op een schadevergoeding die kan oplopen tot 600 euro per passagier! Heb je echter zelf twee losse vluchten geboekt, dan zullen luchtvaartmaatschappijen geen verantwoordelijkheid nemen.

Als je vlucht geannuleerd wordt, ook al ben je zelf helemaal klaar voor de start, is de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing. Maar, dit geldt niet wanneer er sprake is van overmacht. En dat is nu net het lastige, want wanneer spreek je van overmacht? Is een staking overmacht? De veiligste oplossing is dan ook om altijd te zorgen voor een goede annuleringsverzekering. Zo weet je in ieder geval dat jij altijd, vroeg of laat, zonder narigheid op je bestemming terechtkomt!

reisbijstandsverzekering

Wat is een goede wintersportverzekering?

Voor de skifanaten is de mooiste periode van het jaar eindelijk aangebroken. Skiën en snowboarden zijn risicovolle sporten waarbij het gevaar in een kleine hoek schuilt. Een val is gemakkelijk gemaakt en daar heb je zelf niet altijd schuld aan. Het kan ook liggen aan de condities, andere wintersporters of het falen van je materiaal. Het loont dus de moeite om even na te gaan hoe het met je verzekeringen zit.

Verzeker jezelf van een leuke wintersportvakantie

Zorg er om te beginnen voor dat je niet als een stijve hark op de skipiste staat. Een goede voorbereiding in de fitnessclub of in je woonkamer thuis kan de kans op blessures sterk verminderen. Draag er ook zorg voor dat je skimateriaal in orde is. Behalve een gerust gemoed zal je zo ook meer van je welverdiende vakantie genieten.

Vergelijk wintersportverzekeringen

De meeste ziekenfondsen bieden een reisbijstandsverzekering aan voor alle recreatieve vakanties in het buitenland. Hier worden een aantal kosten in gedekt, maar je leest best eens de specifieke voorwaarden na! Om de extra risico’s van een skivakantie te dekken kan je naast je klassieke reisverzekering ook een specifieke reisverzekering voor een skivakantie afsluiten. Het komt erop aan alle formules goed te vergelijken, want de waarborgen kunnen sterk verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Wat dekt een goede wintersportverzekering?

Kijk goed of volgende zaken inbegrepen zijn in je reisverzekering en tot welke bedragen je kosten gedekt worden:

  • Medische kosten in het buitenland,
  • Medische nabehandelingskosten in België,
  • Repatriëring, opsporings- en reddingskosten en bijstand aan de reiziger ter plekke.

Let vooral op wat de reddingskosten betreft. 

  • Kosten voor de reddingsoperatie bij een ongeval op de piste. Niet onbelangrijk, want een helikopter inzetten kost al gauw 4.500 euro per uur of meer!
  • Kosten van de reddings- en zoekacties bij een ongeval buiten de piste. (Zelfs 1 meter buiten de piste is reeds off piste!) Soms geldt als voorwaarde dat je begeleid werd door een professionele skimonitor.

Bij een zwaar ongeval zijn terugbetaling van je reis, skipas, materiaal en eventuele lessen misschien van ondergeschikt belang in vergelijking met bovenstaande kosten. Maar je kan je ook daarvoor laten verzekeren als je wenst. Ook schade aan derden of materiaal is niet onbelangrijk om eens te bekijken.

Verder speelt er ook soms nog de zogenaamde annulatie bij gebrek aan sneeuw. Sommige verzekeraars bieden die garantie aan, maar alleen als het contract minstens 30 dagen voor het vertrek wordt afgesloten.

Samengevat komt het er dus echt op aan om de verschillende waarborgen goed in detail te bekijken. De tussenkomst bij reddings- en zoekacties kan enorm verschillen en ook de terugbetaling van de skipas is soms wel en soms niet inbegrepen.

Reisbijstandsverzekering per vakantie of per jaar?

Het antwoord op deze vraag hangt af van je profiel. Is deze vakantie de enige vakantie die je op een jaar maakt? Dan neem je best een tijdelijke verzekering.  Als je van plan bent meermaals per jaar op vakantie te gaan, dan ga je beter voor een reisbijstandsverzekering voor een jaar. Die heeft ook altijd een luik skirisico’s en meestal komt het dan goedkoper uit.

70+? Opgelet bij het boeken van uw annulatieverzekering!

De oudere reiziger onder ons die graag geniet van de voordelen van een annulatieverzekering bij zijn volgende reis, kan maar beter goed de oren spitsen. In de zomer van 2014 werd immers bekend dat verzekeringsmaatschappij AIG weigert om reisverzekeringen toe te kennen aan personen ouder dan 71.

Een nietsvermoedende reiziger was nochtans perfect in staat om, ondanks zijn respectabele leeftijd van 75, toch een reisverzekering af te sluiten – en betalen – bij de maatschappij in kwestie. De persoon werd dus goedgekeurd door de verzekeraar in kwestie terwijl diens leeftijd buiten de verzekerbare leeftijdsgrenzen viel – toch ietwat bizar voor een professionele verzekeraar. Er heerste bovendien maandenlang onduidelijkheid over de situatie, tot groot ongenoegen van de reizende zeventiger.

Doorgaans beroepen verzekeraars zich in België niet op leeftijdsgrenzen voor annulatieverzekeringen, wat dus goed nieuws is voor de modale reiziger. Toch blijkt maar des te meer dat er goed moet worden gekeken wat de voorwaarden van een verzekering precies inhouden – al is het maar van extra zeker te zijn dat u beschermd bent tegen alle mogelijke risico’s.

Beroepsvereniging Assuralia meldt dat wie zich onredelijk behandeld voelt uit commerciële overwegingen, beroep kan doen op de anti-discriminatiewet.

Annulatieverzekering nu ook inbegrepen in reisaanbieding

Touroperator Jetair werd begin december 2014 vrijgesproken door de Brugse correctionele rechtbank. Het bedrijf boodt georganiseerde reizen aan waarbij de annulatieverzekering niet als bijkomende optie verkrijgbaar was, maar inbegrepen in het totaalpakket. Dit was niet naar de zin van de federale overheidsdienst Economie, die van oordeel was dat dit niet door de beugel kon.

Jetair haalt dus slag thuis, en kan annulatieverzekeringen blijven aanbieden als inbegrepen in zijn georganiseerde reizen. Omdat het hier niet over financiële diensten gaat, is er geen sprake van koppelverkoop – aldus de rechter.

Het moederbedrijf van Jetair, TUI Travel, sluit zelf contracten af met een Engelse verzekeraar om deze annulatieverzekeringen aan te bieden aan hun klanten. Men benadrukt bij Jetair dat het nog steeds mogelijk is om, in tegenstelling tot een georganiseerd pakket, zelf een pakket samen te stellen zonder dat hier een annulatieverzekering inbegrepen is.

Wie dus een reis boekt via een touroperator is gewaarschuwd: bekijk goed de voorwaarden en ga na waartegen u precies verzekerd bent en hoever uw dekking draagt. Mogelijk zal u aanvullend een annulatieverzekering moeten aansluiten om volledige bescherming te genieten. Overweeg ook of het de moeite loont om uw jaarlijkse annulatieverzekering mogelijk te vervangen door georganiseerde pakketen bij uw touroperator naar keuze – ook overige operatoren zouden immers van dezelfde technieke gebruik maken om hun annulatieverzekeringen te slijten.

 

Let op: geld lenen kost ook geld.