Elektrische fietsen zijn ‘in’. Iedereen wil er eentje want het brengt zoveel voordelen met zich mee. Je hoeft minder te trappen, het maakt mensen mobiel en het is een prima alternatief om de wagen thuis te laten staan. Uiteraard komt met dit soort fiets het belang van een verzekering naar boven. Welke verzekering heb je nodig?
Verzekering elektrische fiets
Een gewone fiets waar een hulpmotor en trapondersteuning aanwezig is, bestaat er geen verplichte verzekering. Dat is ook zo voor een E-bike en Speed Pedelec als er geen trapondersteuning aanwezig is. De voorwaarde is hier dat de fiets niet autonoom kan voortbewegen.
Trapondersteuning is dan weer dat er een elektrische ondersteuning werkzaam is bij het trappen. Dan is de familiale verzekering voldoende en geniet je dekking voor schade aan derden.
Met een Speed Pedelec waar een autonome motor op bevestigd is kan je geen beroep doen op de familiale verzekering. Een autonome motor kan je met een startfunctie aanzetten en beweegt hij voort zonder dat je moet trappen. Dan is een bromfietsverzekering wel nodig. Vraag dan een BA-bromfiets polis aan bij je verzekeringsagent.
De kosten voor zo een verzekering hangen af van de soort elektrische fiets die je aankoopt.
Neem er tevens een verzekering fiets diefstal bij, dan ben je gedekt tegen beschadiging, verlies of diefstal van de fiets.
Elektrische fietsen met gewone trapondersteuning tot 45 km/u kan je ook verzekeren. Ook hier hangt de kostprijs af van het type fiets en de tarieven van de verzekering.
Welke fiets kiezen?
Bij elektrische fietsen zijn er drie types:
- Fiets met hulpmotor en trapondersteuning
- Deze fietsen hebben een vermogen tot 250 W en
- Een snelheidsbeperking tot 25 km/uur.
- Er is enkel een trapondersteuning aanwezig.
- Een minimale leeftijd is er niet.
- Er zijn ook geen verplichtingen naar helm, rijbewijs, inschrijving, nummerplaat en certificaat van overeenstemming nodig.
- Naar verkeersregels toe is dit hetzelfde als voor fietsers.
- Gemotoriseerde fiets (E-bike)
- Hebben een vermogen tot 1000 W
- Er is een snelheidsbeperking tot 25 km/uur
- Trapondersteuning aanwezig
- Minimale leeftijd om deze te gebruiken: 16 jaar.
- Niet verplicht: helm, rijbewijs, inschrijving en nummerplaat.
- Wel verplicht: certificaat van overeenstemming
- Zelfde verkeersregels als bij fietsers.
- Bromfiets klasse Speed Pedelec
- Een vermogen tot 4000 W
- Snelheidsbeperking tot 45 km/uur
- Trapondersteuning aanwezig
- Minimale leeftijd van 16 jaar.
- Verplicht: fietshelm of bromfietshelm, rijbewijs.
- Inschrijving en nummerplaat aanvragen doe je bij een verzekeringsmakelaar.
- Certificaat van overeenstemming nodig. Dit kan je verkrijgen bij de fietshandelaar.
- Zelfde verkeersregels als bromfietsers.
Als je op zoek gaat naar een nieuwe elektrische fiets dan merk je snel dat de kostprijs vrij hoog ligt. Kijk daarom zeker naar tweedehands fietsen op de gekende zoekertjes websites in ons land. Daar heb je heel wat keuze en de prijs zal een pak lager liggen. Maak steeds een afspraak zodat je de fiets eens kan bekijken en testen. Op die manier merk je snel of alles nog goed werkt.
Handig is om er meteen een fiets gps bij te nemen. Als je een fervent fietser bent en nieuwe routes wil ontdekken, dan is dit zeker geen overbodige luxe.