zonnepanelen verzekering

Welke verzekering dekt zonnepanelen?

Zonnepanelen brengen heel wat voordelen met zich mee. Je wekt je eigen stroom op waardoor je woning in zijn eigen energieaanmaak kan voorzien. Het plaatsen van zonnepanelen is al een grote investering op zich, is het dan ook interessant om deze te verzekeren?

Liggen de zonnepanelen op je eigen woning dan komt de brandverzekering waarschijnlijk tussen bij eventuele schade. Het is altijd aan te raden om je te informeren bij je verzekeringsmaatschappij. Als je enkele jaren na de aankoop van je woning de zonnepanelen laat installeren, dan moet je ze alsnog in je verzekering laten opnemen. Het is wel een belangrijk verschil als de panelen vast gemaakt zijn aan je woning, vaak het dak of een plat dak, of ze los staan. Als ze los liggen dan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed en dan zal er ook geen dekking zijn van de verzekering.

Als de verzekering moet aangepast worden zal de jaarlijkse premie ook stijgen. Hoeveel dat precies is kan u navragen bij de verzekeraar.

Zonnepanelen prijs

Een gemiddeld gezin in België dat bestaat uit 4 personen zou volgens deze berekening een totale kostprijs van 9500 euro hebben.

  • energieverbruik: 4.000 kWh per jaar
  • maximale vermogen zonnepanelen: 4.700 Wp (energieverbruik gedeeld door 85% rendement)
  • 18 zonnepanelen van 260 Wp per paneel
  • jaarlijkse stroombesparing ter waarde van: € 1.000

Dit is gemiddeld genomen, maar als je wil weten wat de aankoopkost van zonnepanelen is voor jouw gezinssituatie en het dakoppervlak, dan is het best enkele bedrijven te laten langskomen. Dan hoor je welke systemen er beschikbaar zijn, welke types van zonnepanelen en wat de prijs is inclusief installatie.

Zelfs een klein dakoppervlak kan al voldoende zijn om toch de investering te overwegen. De hoeveelheid energie die je zelf kan opwekken is altijd mooi meegenomen.  De aankoop is dan lager, maar op die manier is de investering ook sneller terug.

Eandis zonnepanelen

Eandis (nu Fluvius) is de netbeheerder en het eerste aanspreekpunt als het te maken heeft met zonnepanelen. Opname van meterstanden en uitbetaling van groenestroom certificaten loopt via hen. De administratie verloopt op die manier een pak efficiënter en eenvoudiger.

Het doorgeven van meterstanden moet je pas doen als je een brief krijgt van Fluvius. Dan kan je alle gegevens doorsturen via de website, telefoon of per e-mail. Ook als er veranderingen zijn van energieleverancier of bij een verhuizing moet je contact opnemen.

Zonnepanelen plaatsen

Voor wie denkt dat het niet meer interessant is om zonnepanelen te plaatsen, moet even verder lezen. De groene stroom certificaten zijn dan wel afgeschaft voor installaties met een vermogen lager dan 10 kW, toch blijft het nog een goede investering. De kostprijs om het te plaatsen daalt steeds en het rendement dat je eruit haalt wordt altijd maar hoger.

Je voorziet in je eigen stroom en dat maakt het een interessante optie.

Het aantal zonnepanelen dat je kan plaatsen hangt af van de oppervlakte van je dak. De gemiddelde afmeting van een paneel is 1,5 m² en dat terwijl een gezin met 4 personen tussen de 25 en 30 m² nodig heeft. Een kleinere oppervlakte is ook mogelijk, dan wek je mogelijk niet voldoende stroom op voor je eigen woning, maar zal je toch een groot deel niet via een leverancier moeten aankopen.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.