Wanneer jij net een woning gekocht hebt wil je verzekerd zijn voor onverwachte schade. Hiervoor maak jij gebruik van twee verschillende soorten verzekeringen: een opstal- en inboedelverzekering. Voordat je zo een soort verzekering afsluit is het aan te raden dat je weet waar deze verzekeringen op gebaseerd worden. Mocht jij net een keukenrenovatie achter de rug hebben, dan wil je wel weten waar je precies voor verzekerd bent.
Het verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering
Bij het verzekeren van je woning heb je een opstal- en inboedelverzekering. Met een opstal verzekering verzeker jij de woning zelf. Hieronder vallen je muren, de opbouw zelf en het dank. Wat ook onder de opstalverzekering valt is een badkamer en ingebouwde keuken. Dus mocht jij een keukenrenovatie achter de rug hebben, dan zal de opstal verzekering de schade hiervoor dekken.
De inboedelverzekering denkt alle (losse) spullen in je woning. Denk hier bijvoorbeeld aan je meubels, kleding, servies en apparatuur. Je kunt het zo zien: alles wat onder je inboedelverzekering valt zijn de dingen die je mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Het is wel belangrijk om te weten dat een inboedelverzekering geen schade vergoedt voor overstromingen aardbevingen, atoomkernreacties en molest (bij oorlog, opstand).
Nu is alleen de vraag hoe de waarde van je woning en/of inboedel wordt bepaald. Het verbond van verzekeraars maakt hiervoor gebruik van een inboedelwaardemeter en herbouwwaardemeer.
De Inboedelwaardemeter
Verzekeraars baseren de inboedelwaardemeter op een onderzoek dat ieder jaar gedaan wordt van vele huishoudens in Nederland. Tijdens dit onderzoek wordt de leeftijd, inkomen, gezinssamenstelling en de grootte van de woning bepaald. Gebaseerd op deze cijfers wordt de inboedelwaardemeter gemaakt. Deze gegevens moet jij zelf invullen. Let wel op, want in sommige gevallen werkt de waarde meter niet.
De werking van een herbouwwaardemeter
Vervolgens heb je de herbouwwaardemeter. De herbouwwaardemeter geeft aan de hand van het soort woning, de afwerking en de inhoud een globale herbouwwaarde. Jij kan deze herbouwaardemeter gebruiken bij het aanvragen van een opstalverzekering. Doe je dit, dan krijg jij van je verzekeraar een garantie tegen onderverzekering. Eigenlijk houdt dit in dat je niet te laaf verzekerd kan zijn. Mocht het zo zijn dat de herbouwaarde te laag is ingeschat, dan krijg je alsnog de volledige schade betaald.
Zijn deze verzekeringen verplicht?
Het is niet wettelijk verplicht om een inboedel- en opstalverzekering te hebben. Let wel op, want als jij een huis gekocht hebt. Dan wilt een hypotheekverstrekker nog wel eens verplichten om een opstalverzekering te nemen. Daarnaast is een verhuurder in sommige gevallen verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten.
Naast dat het verder niet wettelijk verplicht is, is het wel een goede keus om deze af te sluiten. Je woning en inboedel hebben namelijk hoge waardes.