verzekering monowheel

Moet je je monowheel verzekeren?

Een op de twee gebruikers van monowheels, hoverboards, segways en elektrische steps, zogenaamde “voortbewegingstoestellen”, blijkt niet op de hoogte te zijn van de verzekeringsplicht voor dergelijke toestellen. Hoe zit de vork precies in de steel?

​Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, althans in de stad: hoverboards, segways,  monowheels, E-steps… Vind je van niet? Kijk dan nog maar eens goed rond, want deze toestellen worden almaar populairder. Voor het milieu, uit frustratie of gewoonweg om gezonder te gaan leven … heel wat mensen maken regelmatig gebruik van alternatieve transportmiddelen. Vanzelfsprekend moet je je dan aan bepaalde verkeersregels houden maar moet je ook een verzekering nemen?

Wekelijks rijden we met onze monowheel tussen de 90 en 110 km en dat vooral in het kader van woon-werkverkeer. Dit is bijna het dubbele van gebruikers van de segway, hoverboard of elektrische scooter. Te weinig gebruikers beseffen  echter dat de wetgever elektrische voortbewegingstoestellen beschouwt als motorrijtuigen. Dit betekent dus dat je zodra je met zo een voortbewegingstoestel de openbare weg opgaat je hiervoor een verzekering moet hebben.

Familiale verzekering of burgerlijke aansprakelijkheid?

In het geval je als gebruiker er minder dan achttien kilometer per uur mee rijdt, heb je dus een familiale verzekering nodig. Althans bij de meeste grote verzekeringsmaatschappijen. Indien de maximumsnelheid iets hoger ligt (tot maximum 25 km/u), is het toestel eveneens gedekt in BA familiale op voorwaarde dat je beschikt over een Belgisch conformiteitsattest. Rijd je sneller – en dat is mogelijk met de toestellen – dan moet je een burgerlijke aansprakelijkheid (BA) auto hebben.

De BA-verzekering staat voor de verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen. Deze verzekering is in België verplicht. Deze verzekering verzekert je bij schade die je hebt veroorzaakt aan derden. Onder deze schade valt zowel lichamelijke schade als materiële schade. De BA-verzekering dekt niet alleen de in België gemaakte schade, ook dekt de verzekering schade die wordt aangericht in het buitenland. Tevens biedt de BA-verzekering dekking voor schade die is aangebracht aan gebouwen, wegen en dergelijke.

Vergelijken

Zoals steeds loont het vandaag de dag de moeite om je licht op te steken bij verschillende verzekeraars. Dit kan gemakkelijk online. Je hoeft er al lang niet meer de deur voor uit. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop vergelijkingswebsites waarop je de verschillen van de verzekeringen met elkaar kunt vergelijken.

Het zoeken naar de juiste verzekering neemt enige tijd in beslag. Dit in tegenstelling tot het daadwerkelijk afsluiten van de verzekering. Verzekeringen zijn tegenwoordig makkelijk en snel af te sluiten via het internet. Ook kan je op het internet offertes aanvragen bij de verzekeringsmaatschappijen. Dit geldt natuurlijk ook voor eventuele aanvullende verzekeringen.

Aandachtspunten

Welke factoren spelen een grote rol bij het afsluiten van een verzekering? Ga na welke dekkingen inbegrepen zijn in de verzekering. Ook niet geheel onbelangrijk zijn de contractduur en de opzeggingstermijn. Vaak wordt een verzekering automatisch verlengd. Wanneer je van verzekering wilt wisselen is het verstandig om deze zaken in de gaten te houden.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.