Categorie: Uitvaartverzekering

Onderschat u de prijs van een begrafenis?

Wie denkt dat een begrafenis goedkoop is, komt vaak bedrogen uit. In 2013 rekenden begrafenisondernemers maar liefst € 5 024 aan voor een begrafenis en € 3 913 voor een crematie. De bedragen zijn gemiddelden, dus de helft van alle begrafenissen ligt zelfs boven deze bedragen.

De prijs lijkt bovendien steeds vaker hoger te liggen dan de nabestaanden of de overledene zelf hadden voorzien. Er bestaan dan ook zeer grote prijsverschillen in de uitvaartsector, tot 2000 euro tussen duurdere en goedkopere opties.

Omdat nabestaanden vaak de prijs van een uitvaart onderschatten, krijgt de sector steeds vaker te maken met betalingsproblemen. Een begrafenis op afbetaling is dan ook geen uitzondering meer. De sector kreunt, en hoopt op korte termijn Belgen warm te maken om in te stappen in een uitvaartverzekering. In Nederland is maar liefst 80 procent verzekeringnemer van zo’n uitvaartpolis.

Met een uitvaartpolis spaar je als het ware voor je begrafenis, en kan je in grote mate beslissen hoe je uitvaart eruit zal zien. Je bespaart je nabestaanden dus financiële en organisatorische zorgen.

Betalingsproblemen bij 1 op 20 begrafenissen

De uitvaartsector krijgt sinds kort te maken met een nieuw fenomeen: de uitvaart op afbetaling. Maar liefst bij één op twintig begrafenissen blijken er betalingsproblemen te zijn, en kan men de uitvaart niet volledig betalen. Volgens analisten zijn er meerdere oorzaken. We zetten ze even op een rijtje:

  • De crisis werd de afgelopen jaren echt voelbaar: uitgaven worden dichtgeschroefd, er wordt minder gespaard
  • Het aantal alleenstaanden stijgt, zij hebben sowieso iets minder vrijheid qua kapitaal
  • Nieuwe generaties leggen geen geld meer opzij voor een begrafenis

In tegenstelling tot onze buurlanden zijn er in België ook relatief weinig verzekeringnemers van een uitvaartpolis. Nochtans is een uitvaartverzekering het ideale middel om ervoor te zorgen dat je begrafenis volledig geregeld is, en dat je nabestaanden zich niet in financiële nesten moeten werken om je uitvaart te voorzien.

Let op: geld lenen kost ook geld.