Er zijn een aantal verzekeringen die verplicht zijn om te hebben als inwoner van Nederland of België. Als je een eigen bedrijf hebt, komen daar een aantal verzekeringen bij. Die zijn niet per se verplicht, maar wel essentieel voor jou en jouw medewerkers. Om het jou als ondernemer makkelijk te maken, zetten we deze verzekeringen voor jou op een rijtje.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Als ondernemer is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Met deze verzekering ben je als bedrijf verzekerd voor schade die jij en je werknemers aanbrengen. Het gaat hier om schade die aan wordt gebracht aan spullen van een ander, maar ook aan personen zelf.
Stel dat je een bouwbedrijf hebt en een van jouw medewerkers de trap van een klant beschadigt. Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, dan ben je voor dat soort schade verzekerd. Hetzelfde geldt als je als ondernemer een product hebt gemaakt, waar bijvoorbeeld brand door ontstaat.
Een onhandige actie kan iedereen overkomen en daar moet je je als ondernemer op voorbereiden. Door deze verzekering af te sluiten, heb je de financiële gevolgen van dit ongeluk niet. Je bent namelijk verzekerd voor de risico’s die je als ondernemer loopt. Medewerkers nemen heel veel werk uit handen, maar zorgen natuurlijk voor des te meer risico’s. Gelukkig hoef je je daar als ondernemer geen zorgen over te maken als je verzekerd bent.
Een kredietverzekering
Als ondernemer kun je een hoop risico’s lopen. Dat is het nadeel van een eigen bedrijf hebben. Als werknemer van een bedrijf ben je daar namelijk voor verzekerd of heb je er geen belang bij. Stel je bent in loondienst bij een onderneming en een van hun facturen wordt niet betaald, dan heb je daar weinig mee te maken. Jouw salaris wordt toch wel elke maand op jouw bankrekening gestort.
Als je een eigen bedrijf hebt is het natuurlijk heel vervelend als een klant jouw factuur niet wil betalen. Daarom moet je eigenlijk als onderneming een kredietverzekering afsluiten. Hiermee dek je het risico op wanbetaling af. Ook verzorgt de kredietverzekeraar het incasso van jouw onbetaalde facturen. Daarmee vergroot je de kans dat je alsnog je geld krijgt. Gaat jouw klant failliet of kan hij de facturen echt niet betalen. Dan vergoedt de verzekering jou de schade. Zo word jij geen gedupeerde van wanbetaling door jouw klant.
Je kunt als ondernemer ook andere stappen ondernemen om zo min mogelijk risico te lopen.
De kredietwaardigheid checken van jouw klanten is bijvoorbeeld ook mogelijk. Op het internet is bijvoorbeeld al veel te vinden over de financiële gezondheid van een bedrijf. Anders kun je altijd via een externe partij achter de kredietwaardigheid komen.
De kredietwaardigheid geeft aan of een bedrijf kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Hieruit kun je afleiden of iemand op korte en lange termijn zijn schulden kan betalen aan leveranciers bijvoorbeeld. Het is altijd goed om deze kredietwaardigheid regelmatig te checken. Ook klanten waar je als bedrijf al jarenlang mee samenwerkt, kunnen failliet gaan of in financiële problemen komen.
Een bedrijfsschadeverzekering
Het ergste wat een ondernemer kan overkomen is als je bedrijf stil komt te liggen. Je probeert altijd door te gaan en oplossingen te vinden voor vakanties bijvoorbeeld. Je omzet moet namelijk altijd door blijven gaan, wil je succesvol zijn als ondernemer.
Toch zijn er situaties waarin je bedrijf abrupt stil kan komen te liggen. Denk bijvoorbeeld aan een brand of blikseminslag, waardoor schade is ontstaan. Die schade zou eerst opgelost moeten worden, voordat je weer op volle kracht kunt draaien als onderneming.
Door het afsluiten van een bedrijfsschadeverzekering ben je in die gevallen verzekerd voor de brutowinst die je misloopt. De huur van je bedrijfspand en salarissen zijn kosten die altijd door blijven gaan voor ondernemers. Gelukkig hoef je je daar geen zorgen over te maken, want daar dient de verzekering voor.