Heeft u hulpmiddelen nodig voor behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging als u lijdt aan een onbehandelbare vorm van urine-incontinentie? Dan krijgt u deze vergoed uit het basispakket. Zorgverzekeraars vergoeden eenvoudige loopmiddelen, zoals krukken of een rollator niet meer.
Urineverlies: een erg vervelend kwaaltje dat verschillende oorzaken kan hebben. Het gevolg is vaak dat je je ongemakkelijk kunt voelen en een beetje het vertrouwen in je eigen lijf verliest. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg hulpmiddelen op de markt om dit ongemak een beetje weg te nemen. Het is tenslotte iets waar je niets aan kunt doen. In dit artikel lees je wat de verschillende oorzaken van urineverlies bij mannen en vrouwen kunnen zijn, en vooral: wat je ertegen kunt doen.
Ouderdom komt met gebreken
Het aloude spreekwoord ‘ouderdom komt met gebreken’ is in deze context zeker van toepassing. De spieren in het hele lichaam, en dus ook de blaas en bekkenbodem, worden slapper. Hierdoor verlies je gemakkelijker urine. Dit kan gebeuren wanneer er een beetje druk bij komt kijken, wanneer je hard moet lachen, niezen of hoesten, maar ook zomaar zonder dat je het door hebt. Tena Men kan de mannen onder ons helpen bij urineverlies. De producten vangen de druppels urine die je gedurende de dag kunt verliezen op en nemen een stukje ongemak weg. Tena men is in verschillende formaten en diktes verkrijgbaar, waardoor je tijdens iedere gelegenheid verzekerd bent van een schoon gevoel.
Urineverlies na een zwangerschap
Bij vrouwen kan een bevalling nadien ook urineverlies veroorzaken. Dit is heel logisch, want er is nogal wat druk op de spieren in de bekkenbodem gekomen. Hierdoor ervaren vrouwen vaak (vlak) na een bevalling dat ze hun urine minder makkelijk kunnen ophouden. Trampolinespringen met de kinderen is er nog even niet bij. Het verschilt per vrouw hoe lang deze klachten aanhouden. Soms verdwijnen ze snel na de zwangerschap weer, en soms blijven ze. Gelukkig heeft Tena verschillende incontinentieproducten. Van de wat dunnere inlegkruisjes tot dikkere verbanden en complete broekjes. Zo kom je zelfverzekerd de dag door!
Het trainen van de bekkenbodemspieren
Zowel vrouwen als mannen kunnen hun bekkenbodemspieren trainen om urineverlies te voorkomen of te verminderen. Zo kun je beginnen met een simpele oefening: span je bekkenbodem 6 seconden aan. Dit doe je door je bekkenbodem samen te knijpen. Tijdens het aanspannen knijp je nog een paar keer extra hard aan. Het is belangrijk dat je hierbij niet je adem inhoudt, iets wat vaak automatisch gebeurt. Je ademt gewoon rustig door en ontspant daarna de bekkenbodem weer 6 seconden. Deze oefening kun je herhalen zo vaak als je wilt. Via internet kun je nog veel meer bekkenbodemoefeningen vinden die je hopelijk gaan helpen. Succes!