Inboedelverzekering als je gaat Samenwonen

De verzekeringen die belangrijk zijn bij het samenwonen

Als je voor het eerst samen gaat wonen dan zijn er verschillende zaken die op je af komen. Je moet ineens heel veel dingen regelen en alles is nieuw. Je hebt bijvoorbeeld nog nooit een hypotheek afgesloten en het tekenen van een koopcontract is ook een spannend moment. Als jullie het huis gekocht hebben, begint het pas echt. Lees hieronder welke verzekeringen in ieder geval belangrijk zijn om af te sluiten als je samen gaat wonen.

Een overlijdensrisicoverzekering 

Als je gaat samenwonen, dan komen de lasten voor jullie beide rekeningen. Het koophuis dat jullie hebben, kunnen jullie kopen door de salarissen van jullie beide. Het is dan ook vaak niet mogelijk om alleen in een huis te blijven wonen. Toch zijn er steeds meer scheidingen en kan je partner ook komen te overlijden, waardoor je er alleen voor komt te staan.

In dat geval zou het heel fijn zijn als jouw partner een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten. Dit is een tijdelijke verzekering, waar iemand zelf de begin- en einddatum van kiest en de looptijd. Mocht degene die de overlijdingsverzekering heeft afgesloten binnen de looptijd van de verzekering overlijden, dan komt het geldbedrag vrij. Jouw partner moet dan wel hebben aangegeven dat het geld bij overlijden naar jou gaat en niet naar een ander familielid. 

Dankzij deze verzekering kun je als partner nog een tijd de hypotheek betalen als dat nodig is. Mocht je toch moeten verhuizen, heb je natuurlijk ook niet meteen een andere woning. Bovendien komt er ook zoveel op je af als je partner komt te overlijden dat je hoofd er niet naar staat om je huis in de verkoop te zetten en op zoek te gaan naar een nieuwe woning. 

Op deze manier hoef je ook niet aan je spaargeld te komen en kun je dus naar een oplossing zoeken wanneer het goed voelt. Daarom is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ook echt aan te raden. Uiteraard wil je er niet aan denken dat je partner komt te overlijden, maar helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en moet je daardoor overal op voorbereid zijn.

Het is zelfs zo dat je in veel gevallen deze verzekering nodig hebt om een hypotheek af te sluiten. Een koppeling van overlijdensrisicoverzekering hypotheek? Dat is zeker mogelijk. In dat geval wordt het bedrag meteen overgemaakt naar de hypotheekverstrekker. Het geld dat dan nog overblijft is dan wel voor je partner. Zo is alles ook meteen geregeld en kan er niets misgaan met de betalingen. In zo’n hectische periode geeft het rust als je weet dat je je om die zaken geen zorgen hoeft te maken. 

De verplichte opstalverzekering

De kans is groot dat jullie deze verzekering al hebben afgesloten. Veel hypotheekverstrekkers verplichten een opstalverzekering, voordat ze een hypotheek willen verstrekken. 

Voor wie nog niet weet wat een opstalverzekering is, zullen we het even uitleggen. Een opstalverzekering verzekert jullie woning tegen inbraak, bliksem, storm, brand en neerslag. Het betekent wel dat alleen alle vaste delen in huis verzekerd zijn. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld de leidingen in huis, maar ook de zonwering.

Een goede inboedelverzekering

Een opstalverzekering verzekert dus alleen alles wat vast zit aan je huis. Het is belangrijk om daarvoor verzekerd te zijn en daarom verplichten veel hypotheekverstrekkers dat ook. Alleen natuurlijk wil je ook je meubels beschermen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus die vaas kan zomaar kapot vallen tijdens een inbraak. 

In dat geval komt de inboedelverzekering goed van pas. Deze verzekering is dan wel niet verplicht, maar wel zeker aan te raden. Zo zijn je meubels ook verzekerd als er iets mee gebeurt. 

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.