Categorie: rechtsbijstandverzekering

Auto

Wat is een autoverzekering met rechtsbijstand?

Wat betekent een rechtsbijstand, wat houdt dat in, zit dat in je autoverzekering en moet jij sowieso altijd bijbetalen voor een advocaat of is die gratis? Wil jij het antwoord weten op deze vragen? Lees dan verder voor een handje uitleg. 

Waarom rechtsbijstand? 

Rechtsbijstand is een drievoudige bescherming bij juridische disputen, een extra dekking bovenop je autoverzekering. Je wordt op drie manieren beschermd. Eerst en vooral als je gerechtelijk wordt vervolgd. Dat gebeurt als je een verkeersovertreding bent begaan. De tweede bescherming is als je zelf getroffen bent door een fout van een andere bestuurder. In dit geval word jij beschouwd als slachtoffer. En de derde bescherming is als je in conflict ligt met de persoon die aangesteld is om jouw wagen te herstellen na een ongeval. Als die zijn taak niet op een correcte manier uitvoert kan jouw rechtsbijstand je weer begeleiden. 

Stel dat je iets voor hebt op de baan wat resulteert in de intrekking van je rijbewijs. Dan wil je er niet alleen voor staan, want kosten kunnen alles omvatten van boetes, gerechtskosten, lonen van de experts, betalingen aan de beschadigde partij enzovoort. 

Maar je wilt natuurlijk ook wel weten waar en hoe te beginnen. Je kosten dekken is één ding, maar weten hoe dat proces verloopt is niet aan iedereen besteed. Het kan ingewikkeld en lang zijn, en dan wil je er niet alleen voor staan. Daarvoor dient een advocaat via rechtsbijstand. Dit houdt in dat je geniet van juridische en administratieve hulp na een overtreding of schadegeval, en dit is gratis als je de extra dekking van rechtsbijstand bovenop je autoverzekering hebt. Rechtsbijstand is dus nooit verplicht bij je verzekering maar zit wel vaak sowieso bij je pakket, omdat het gewoon zo hard aangeraden wordt. 

Wat doet die advocaat dan? 

Een advocaat is iemand die jou helpt om zo goed(koop) mogelijk uit de situatie te komen. De prioriteit van de rechtsbijstand is er voor proberen zorgen dat het gerecht niet tussen moet komen. Dit noemen we een ‘minnelijke schikking’. In sommige gevallen is dat helaas niet mogelijk en wordt er toch een juridische procedure worden opgestart. Maar ook in dit geval helpt de advocaat je met alle juridische en administratieve stappen die hierbij komen kijken. Behalve dus de dekking van je juridische kosten en honoraria van advocaten, adviseert en helpt de rechtsbijstand je ook bij het hele proces.

polis starters

Alle verzekeringen voor jonge huurders in 1 pakket

Als je voor het eerst op eigen benen gaat staan, denk je vast niet aan verzekeringen. Langs de andere kant wil niemand voor onaangename verrassingen komen te staan. Iedereen wil toch graag goed beschermd zijn? Gelukkig bieden hoe langer hoe meer verzekeringsmaatschappijen interessante pakketten voor starters aan. Een woordje uitleg.

Als je alleen of samen gaat wonen lijkt een brandverzekering evident. Maar heb je ook al aan een polis diefstal, familiale verzekering of een polis voor rechtsbijstand voor huurgeschillen gedacht? Waarschijnlijk niet. Logisch want wie het ouderlijk huis verlaat heeft al kosten genoeg. Toch hoeft een mooi pakket niet veel te kosten. Het loont om even op het internet te surfen en de verschillende aanbieders te vergelijken. Bekijk ook aandachtig de voorwaarden want die verschillen nogal eens van verzekeraar tot verzekeraar.

Is een brandverzekering verplicht?

Als huurder van een woning, zal de eigenaar eisen dat je een brandverzekering onderschrijft om de aansprakelijkheid als huurder te dekken bij een schadegeval. Als eigenaar van een woning ben je niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Wanneer je een hypothecaire lening afsluit bij de bank, zal de bank ook eisen om een brandverzekering te onderschrijven om zeker te zijn dat je woning zijn waarde zal behouden.

Wat dekt een diefstalverzekering?

De diefstalverzekering, die je bij een brandverzekering voegt, beschermt je tegen diefstal en vandalisme en geeft je dus dekking bij:

  • inbraak
  • gebruik van valse sleutels
  • gebruik van gestolen of verloren sleutels
  • binnendringen in een woning
  • binnendringen in een woning met hulp van een derde persoon die toegang heeft tot het gebouw (normaal met een maximaal bedrag)
  • diefstal met geweld of bedreiging op de verzekerde persoon wanneer hij zich niet op zijn domicilie bevindt in België of in het buitenland (normaal met een maximaal bedrag)
  • beschadiging van je roerende goederen tijdens de diefstal
  • de goederen die je op vakantie meeneemt indien ze worden gestolen in je verblijfplaats. De vergoeding is dikwijls beperkt tot bijvoorbeeld 10% tot 30% van het bedrag dat verzekerd is voor die goederen. Verder is dit beperkt tot maximaal 90 dagen per jaar en op voorwaarde dat het verblijf niet je eigendom is.

Een familiale verzekering. Wat is dat?

De familiale verzekering vergoedt de schade die jij per ongeluk aan derden hebt veroorzaakt. Niet alleen door jezelf, maar ook door alle leden van je gezin: je partner, je kinderen, je huisdieren en zelfs familieleden of vrienden die bij jou logeren tijdens de vakantie of bij familie-evenementen. Het is trouwens een hardnekkig vooroordeel dat enkel gezinnen met kinderen deze verzekering nodig hebben. Zelfs voor alleenstaanden, gepensioneerden of echtparen zonder kinderen is een familiale verzekering geen overbodige luxe.

Waarom een rechtsbijstand voor huurgeschillen?

De eigenaar wil je huurwaarborg niet terugbetalen zonder enige reden? Of hij wil de nodige werken niet uitvoeren? Dit soort geschillen komt nog voor. Probeer eerst en vooral een minnelijke schikking te bekomen. Als dat niet lukt biedt een rechtsbijstand  juridische bescherming bij huurgeschillen en dekt de kosten van de advocaat en de rechtbank.

Let op: geld lenen kost ook geld.