Categorie: Hospitalisatieverzekering

reisbijstandsverzekering

Wat is een goede wintersportverzekering?

Voor de skifanaten is de mooiste periode van het jaar eindelijk aangebroken. Skiën en snowboarden zijn risicovolle sporten waarbij het gevaar in een kleine hoek schuilt. Een val is gemakkelijk gemaakt en daar heb je zelf niet altijd schuld aan. Het kan ook liggen aan de condities, andere wintersporters of het falen van je materiaal. Het loont dus de moeite om even na te gaan hoe het met je verzekeringen zit.

Verzeker jezelf van een leuke wintersportvakantie

Zorg er om te beginnen voor dat je niet als een stijve hark op de skipiste staat. Een goede voorbereiding in de fitnessclub of in je woonkamer thuis kan de kans op blessures sterk verminderen. Draag er ook zorg voor dat je skimateriaal in orde is. Behalve een gerust gemoed zal je zo ook meer van je welverdiende vakantie genieten.

Vergelijk wintersportverzekeringen

De meeste ziekenfondsen bieden een reisbijstandsverzekering aan voor alle recreatieve vakanties in het buitenland. Hier worden een aantal kosten in gedekt, maar je leest best eens de specifieke voorwaarden na! Om de extra risico’s van een skivakantie te dekken kan je naast je klassieke reisverzekering ook een specifieke reisverzekering voor een skivakantie afsluiten. Het komt erop aan alle formules goed te vergelijken, want de waarborgen kunnen sterk verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Wat dekt een goede wintersportverzekering?

Kijk goed of volgende zaken inbegrepen zijn in je reisverzekering en tot welke bedragen je kosten gedekt worden:

  • Medische kosten in het buitenland,
  • Medische nabehandelingskosten in België,
  • Repatriëring, opsporings- en reddingskosten en bijstand aan de reiziger ter plekke.

Let vooral op wat de reddingskosten betreft. 

  • Kosten voor de reddingsoperatie bij een ongeval op de piste. Niet onbelangrijk, want een helikopter inzetten kost al gauw 4.500 euro per uur of meer!
  • Kosten van de reddings- en zoekacties bij een ongeval buiten de piste. (Zelfs 1 meter buiten de piste is reeds off piste!) Soms geldt als voorwaarde dat je begeleid werd door een professionele skimonitor.

Bij een zwaar ongeval zijn terugbetaling van je reis, skipas, materiaal en eventuele lessen misschien van ondergeschikt belang in vergelijking met bovenstaande kosten. Maar je kan je ook daarvoor laten verzekeren als je wenst. Ook schade aan derden of materiaal is niet onbelangrijk om eens te bekijken.

Verder speelt er ook soms nog de zogenaamde annulatie bij gebrek aan sneeuw. Sommige verzekeraars bieden die garantie aan, maar alleen als het contract minstens 30 dagen voor het vertrek wordt afgesloten.

Samengevat komt het er dus echt op aan om de verschillende waarborgen goed in detail te bekijken. De tussenkomst bij reddings- en zoekacties kan enorm verschillen en ook de terugbetaling van de skipas is soms wel en soms niet inbegrepen.

Reisbijstandsverzekering per vakantie of per jaar?

Het antwoord op deze vraag hangt af van je profiel. Is deze vakantie de enige vakantie die je op een jaar maakt? Dan neem je best een tijdelijke verzekering.  Als je van plan bent meermaals per jaar op vakantie te gaan, dan ga je beter voor een reisbijstandsverzekering voor een jaar. Die heeft ook altijd een luik skirisico’s en meestal komt het dan goedkoper uit.

Wat met de hospitalisatieverzekering van uw werkgever na uw pensioen?

Veel werkgevers bieden als extralegaal voordeel een hospitalisatieverzekering aan. Maar wat als je als werknemer op pensioen gaat? Er zijn twee mogelijkheden:

  • Je zet het contract verder bij de maatschappij die je tot nu toe verzekerde. In principe kan de maatschappij dit niet weigeren, je geen nieuwe wachttijd opleggen en geen nieuwe medische vragenlijst laten invullen. De kans is groot dat de te betalen premie voor je hospitalisatieverzekering verhoogt, in functie van je leeftijd en gezondheidstoestand.
  • Indien je het contract niet verder zet, kan je een intekenen voor een verzekering bij je ziekenfonds. Aangezien het hier een nieuwe polis betreft, is het belangrijk dat je jezelf goed informeert over de voorwaarden en dekkingsgraad.

Leeftijdsgrens voor hospitalisatieverzekeringen op de helling?

Onlangs kondigde de Christelijke Mutaliteit aan de ze de leeftijdsgrens om zich in te kunnen schrijven op haar hospitalisatieverzekering zou schrappen. Dat werd het geval op 1 mei 2014. Tot voor kort konden enkel personen tot 65 jaar beslissen om in te stappen op het aanbod van het ziekenfonds – enkel wie reeds verzekerd was bij een andere maatschappij kon nog aanspraak maken op een hospitalisatieverzekering bij de CM. Die voorwaarde valt nu weg.

Ook andere ziekenfondsen als OZ en Partena zouden soortgelijke stappen overwegen.

De voornaamste beweegreden voor de CM zou het aan te snijden segment zijn: tot voor kort konden personen zonder hospitalisatieverzekering en ouder dan 65 enkel terecht op de privémarkt. De tarieven zouden daar hoger liggen en niet altijd haalbaar zijn.

Let op: geld lenen kost ook geld.