Categorie: Brommerverzekering

verzekering voor motor

Hoe bespaar je op je motorverzekering?

Maak jij ook graag uitstapjes met je ronkende tweewieler nu het zomer is? Evenals 403.000 andere Belgische motorrijders ben je dan wettelijk verplicht om voor je motor of brommer een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten zodra je deze laat inschrijven. Nóg een verzekering …? Inderdaad, maar er is ook goed nieuws want je kan genieten van niet te verwaarlozen kortingen door je motorverzekering met je autoverzekering te combineren bij dezelfde verzekeraar.

Kies de juiste modules

Net zoals bij een autoverzekering bieden verzekeraars je allerhande modules aan waarmee je je verzekering kan uitbreiden. Enkel de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht. Ga na welke modules bij je profiel passen. Maak je maar uitzonderlijk gebruik van je motor, dan is aan te raden om het aantal extra modules beperkt te houden. Hoe meer je er opneemt, hoe hoger de premie zal zijn.

Om je motor zo optimaal mogelijk te beschermen, kan je dus bijkomende verzekeringen afsluiten. Die verzekeringen dien je echter niet verplicht te nemen.

  • Rechtsbijstandsverzekering: de rechtsbijstand beschermt jouw belangen wanneer een gebeurtenis aanleiding heeft gegeven tot een situatie waardoor je schade hebt geleden of schade hebt veroorzaakt.
  • Mini Omnium motorverzekering: de mini omnium biedt een oplossing voor schade aan je motor door specifieke situaties zoals brand, diefstal…
  • Full Omnium motorverzekering: de full omnium verstrekt een schadevergoeding (al dan niet na de afhouding van een bepaalde vrijstelling), zelfs wanneer geen van de welomschreven situaties ( Mini Omnium) aanleiding gaf tot de schade.
  • Bestuurdersverzekering: de bestuurdersverzekering beschermt de bestuurder van de motor tegen de zelf opgelopen lichamelijke schade.

Welke factoren bepalen de premie?

  • Hou rekening met het type motor. Hoe krachtiger de motor, hoe hoger de premie zal zijn. Sportievere modellen zullen met andere woorden meer geld kosten.
  • De locatie bepaalt ook mee de prijs van de verzekering.
  • Net zoals bij een autoverzekering speelt het profiel van de bestuurder een rol. Zo moeten jongere mensen een hogere premie betalen omdat de verzekeraar meer risico’s neemt door hun een verzekering aan te bieden.

Combineer je motorverzekering met je autoverzekering

Het is perfect mogelijk om jouw motorverzekering en autoverzekering te combineren bij dezelfde maatschappij. Door jouw motor en auto samen te verzekeren, kan de verzekeraar één van de volgende voordelen toekennen:

  • Premievermindering op je autoverzekering.
  • Premievermindering op je motorverzekering.
  • Premievermindering op beide verzekeringen.

Vergelijk

De gouden regel bij alle verzekeringen: vergelijk de polissen. Niet enkel de prijsberekening kan variëren bij verschillende verzekeraars, maar ook de polisinhoud kan verschillen. Zoals steeds loont het vandaag de dag de moeite om je licht op te steken bij verschillende verzekeraars. Dit kan gemakkelijk online. Je hoeft er al lang niet meer de deur voor uit. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop vergelijkingswebsites waarop je de verschillen van de verzekeringen met elkaar kunt vergelijken.

Het zoeken naar de juiste verzekering neemt enige tijd in beslag. Dit in tegenstelling tot het daadwerkelijk afsluiten van de verzekering. Verzekeringen zijn tegenwoordig makkelijk en snel af te sluiten via het internet. Ook kan je op het internet offertes aanvragen bij de verzekeringsmaatschappijen. Dit geldt natuurlijk ook voor eventuele aanvullende verzekeringen.

digitaal aanrijdingsformulier

Crashform, de app die het papieren aanrijdingsformulier moet vervangen

Van verzekeraars wordt vandaag de dag verwacht dat ze de digitale kaart trekken. Maar Crashform, de applicatie voor smartphones en tablets die het traditionele aanrijdingsformulier moet vervangen, wordt nauwelijks gebruikt. In ruim 99% van de ongevallen verkiezen verzekerden nog steeds een aangifte met pen en papier.

Begin 2017 lanceerde Assuralia Crashform. De app werd door 47.000 Belgen gedownload maar wordt dus nauwelijks gebruikt. Er is dan ook geen grote promotiecampagne bij de lancering van de app begin dit jaar geweest. Hoewel de applicatie enkele voordelen biedt tegenover het papieren aanrijdingsformulier moet Crashform nog enkele hindernissen overwinnen om populair te kunnen worden. Bovendien blijken Belgische bestuurders vooralsnog enige drempelvrees te hebben tegenover het gebruik van de app.

Voordelen

  • Volgens Assuralia levert de applicatie tijdwinst op. Als gebruiker kan je op voorhand al een aantal persoonlijke en verzekeringsgegevens invullen. Deze informatie kan je snel invoegen als je bij een ongeval betrokken raakt.
  • Bovendien helpt Crashform om het aanrijdingsformulier correct en volledig op te stellen. Het gebruik ervan verkleint het risico op foutjes en onvolledige informatie.

Hindernissen

  • De werkwijze van Crashform. De elektronische aangifte veronderstelt dat je het aanrijdingsformulier digitaal ondertekent via één smartphone of één tablet. Dat kan het toestel van de tegenpartij zijn, een bestuurder die je wagen zonet aanreed en wiens rijstijl je ongehoord roekeloos vindt. Slechts weinigen vertrouwen die handelwijze.
  • Als je het toestel van de tegenpartij gebruikt, moet je bovendien eventuele persoonlijke opmerkingen – het gedeelte van de aangifte dat niet alle betrokken partijen moeten ondertekenen – via zijn smartphone doorgeven…

Men verwacht daarom pas een doorbraak van de elektronische aangifte, als alle bij de aanrijding betrokken partijen het ongeval via hun eigen smartphone of tablet kunnen melden. Nochtans ontvangen de betrokkenen, eens de elektronische ongevalsaangifte is ondertekend, die nu al onmiddellijk in hun mailbox. Ook de verzekeraar en de makelaar ontvangen de aangifte meteen per mail. Voor de makelaar geldt wel dat je het e-mailadres van je verzekeringstussenpersoon moet vermelden.

Leeftijd

De drempel om de app te benutten blijkt dus hoog. Ook onze noorderburen, nochtans geen ‘achterblijvers’ wat het aanwenden van digitale snufjes betreft, staan veeleer aarzelend tegenover het elektronisch doorgeven van een aanrijding. Er zijn meerdere redenen:

  • De meeste mensen houden van nature vast aan oude gewoontes. De applicatie heeft dus tijd nodig om ingeburgerd te geraken.
  • Een andere psychologische drempel om Crashform te downloaden is dat de doorsnee autobestuurder liever niet onder ogen ziet dat hij bij een ongeval betrokken kan raken. De boodschap dat een ongevalsaangifte elektronisch kan, glijdt daardoor wat van hem af. Nochtans blijkt uit cijfers dat ruim zes op de honderd bestuurders van personenwagens binnen een jaar een ongeval veroorzaken.
  • Het gros van de verzekeringsbewijzen (of de groene kaarten) beschikt nog niet over een QR-code. Die is nodig om heel wat verzekeringsgegevens op voorhand al op uw smartphone of tablet in te vullen.

Zoals zo vaak blijkt het wantrouwen tegenover de app ook een kwestie van generatieverschillen. Jonge mensen die nu hun rijbewijs halen, ervaren de app als vanzelfsprekend. Bij hen bestaan deze veelal psychologische drempels niet.

Een bromfietsverzekering voor uw elektrische fiets?

Het klinkt op het eerste zicht misschien wat absurd, maar in 2014 toonde een onderzoek van de federale overheidsdienst Economie aan dat een groot aantal elektrische fietsen te snel rijdt in vergelijking met de administratieve vereisten. De maximumsnelheid waarmee een elektrische fiets rijden mag is immers maximaal 25 kilometer per uur. Vele fietsen overschrijden die snelheid moeiteloos, zo blijkt.

Wie met een elektrische fiets rijdt die sneller dan 25 kilometer per uur kan, is echter verplicht het model te registreren als een bromfiets. Dit betekent dus ook dat je als bestuurder een bromfietsverzekering moet afsluiten, een helm dragen en een nummerplaat op de fiets moet monteren.

Let op: geld lenen kost ook geld.